Πριν από τέσσερα περίπου χρόνια έπειτα από μία χειμερινή βόλτα στο κέντρο και παρατηρώντας γνωστά σημεία για cafe, ποτό και φαγητό, σε πολλά από τα οποία είμαι θαμώνας, σκέφτηκα ότι θα μπορούσα να τονίσω κάποια που το συνολικό τους ύφος, η διακόσμηση, αυτό που σερβίρουν παραπέμπει σε πόλεις ή χώρες του εξωτερικού.

Γράφει ο Κώστας Γιάντσιος

Έτσι γράφτηκαν τρία μέρη με τον παραπάνω τίτλο και μετά από τόσο καιρό και βλέποντας την απήχηση των προηγούμενων δημοσιεύσεων (έχουν ξεπεράσει συνολικά τις 380.000 επισκέψεις) αποφάσισα να συνεχίσουμε με το ίδιο θέμα και με νέες προτάσεις. Άλλωστε έχει περάσει καιρός και έχουν προκύψει πολύ νέοι χώροι με ενδιαφέρον. Όπως διευκρίνισα και στην εισαγωγή των προηγούμενων τριών δημοσιεύσεων, όταν λέμε ότι θα μπορούσαν να είναι στο εξωτερικό, δεν το αναφέρουμε υποτιμητικά ως προς τη Θεσσαλονίκη. Κάθε άλλο το επισημαίνω ως στοιχείο που επιβραβεύει τον επαγγελματισμό, το μεράκι και την αφοσίωση κάποιων ανθρώπων σε αυτό που κάνουν.

Salonica Restaurant & Bar

Makedonia Palace Hotel
Λεωφ. Μεγάλου Αλεξάνδρου 2
T: 2310897197

Πολυβραβευμένο και ξεχωριστό μ’ έναν από τους κορυφαίους Έλληνες Chefs στο τιμόνι του, τον Σωτήρη Ευαγγέλου και μία εξαιρετική ομάδα στην κουζίνα και το service. Εδώ η ελληνική κουζίνα σε φιλεύει τη σύγχρονη διάστασή της με πολύ σεβασμό στον πλούτο μιας μεγάλης γευστικής διαδρομής στον χρόνο. Θα μπορούσε να βρίσκετε σε οποιαδήποτε γαστρονομική πρωτεύουσα της Ευρώπης και ειλικρινά πιστεύω ότι κάποια εστιατόρια του εξωτερικού έχουν να ζηλέψουν από το Salonica.


Casablanca

Βασ. Όλγας 18
T: 2311243609

Είναι ένα από τα ωραιότερα bar της Ελλάδας και είναι στη Θεσσαλονίκη. Στη Βασ. Όλγας 18 η Βίλλα Μιχαηλίδη, ένα ιστορικό κτίριο της πόλης έχει μεταμορφωθεί με απόλυτο σεβασμό σε ένα all day café-bar που αμέσως έγινε θέμα συζήτησης στα media και τις παρέες της πόλης.

Το οίκημα χτίστηκε το 1888 για τον Γιώργο Θέμελη, αγοράστηκε από τον Saul Levi Modiano και από το 1926 έως τη δεκαετία του ’90 αποτελούσε την κατοικία της οικογένειας Μιχαηλίδη. Είναι μια από τις λίγες επαύλεις της περιοχής των Εξοχών που έχουν διασωθεί. Αυτό το επιβλητικό κτίσμα με τις ιδιαίτερες αρχιτεκτονικές λεπτομέρειες είναι χαρακτηρισμένο από το Υπουργείο Πολιτισμού ως έργο τέχνης.

Ένας αξιοποιημένος χώρος με τον τρόπο που έχουμε συναντήσει στη Γαλλία, τη Γερμανία, τη Μ. Βρετανία και σε άλλες χώρες με πολλά αντίστοιχου ύφους κτίρια. Ξεχωρίζει επίσης για την ατμόσφαιρά του, το prive bar με πολλά premium labels και signature cocktails και τη δημιουργική του κουζίνα.


Banconar

Συγγρού 3
Τ: 2310510032

Ο επιβλητικός σταθμός του Orsay στο Παρίσι, που πλέον λειτουργεί ως μουσείο, αποτέλεσε την έμπνευση για τη δημιουργία του Banconar από τον αρχιτέκτονα Δημήτρη Κουκούδη και πραγματικά κερδίζει τις εντυπώσεις. Τα φυτά που στολίζουν κάθε γωνιά του χώρου αποτελούν ένα ακόμα στοιχείο που συμπληρώνει την όμορφη και classy ατμόσφαιρα. Σ’ αυτό το περιβάλλον, brunch, επιλογές διαφόρων πιάτων και signature cocktails συνδυάζονται με μία κοσμοπολίτικη διάθεση.


Le Circle de Salonique

Βασιλέως Γεωργίου 7
T: 2310555833

Στο γαλάζιο κτίριο της Βασ. Ηρακλείου, δημιούργημα του σημαντικού αρχιτέκτονα Ποζέλι, το 1924, στεγάζεται ένα «club société», όπως μας συστήθηκε, που παραπέμπει στις δεκαετίες του ’20 και του ’30 με μια σύγχρονη ματιά. Ιδιαίτερα αντικείμενα, πολλά είναι αντίκες, prive lounge στον ημιώροφο, ένα bar που νομίζεις ότι δίπλα σου μπορεί να καθίσει ο Κάρυ Γκραντ, μουσικές επιλεγμένες και βραδιές με ιδιαίτερα events.


Tom Dixon

Χρυσοστόμου Σμύρνης 6
T: 2310229090

Το Tom Dixon Thessaloniki είναι μια πρωτότυπη πρόταση στην οδό Χρυσοστόμου Σμύρνης, όπου ένας βιωματικός εκθεσιακός χώρος του brand Tom Dixon (γκάμα επίπλων, φωτισμού, αξεσουάρ σπιτιού, χαλιά και αρχιτεκτονικά υλικά) λειτουργεί και ως cafe-bar για να απολαύσεις τον καφέ ή ένα cocktail. Περιβάλλον υψηλής αισθητικής με επίπλωση από το συγκεκριμένο brand. Οπωσδήποτε παραπέμπει σε αντίστοιχα λονδρέζικα εγχειρήματα.

Φωτογραφίες: Από τις επίσημες Facebook pages των επιχειρήσεων

Εάν δεν έχετε διαβάσει το 1ο μέρος του αφιερώματος, μπορείτε να το κάνετε μ’ ένα κλικ ΕΔΩ

Tο 2ο μέρος του αφιερώματος μ’ ένα κλικ ΕΔΩ

To 3ο μέρος του αφιερώματος μ’ ένα κλικ ΕΔΩ

To 5o μέρος του αφιερώματος μ’ ένα κλικ ΕΔΩ

*Ακολουθήστε το νέο μας project FOODKG.gr
facebook
instagram