Ένα ακόμη biscotto workshop θα παρουσιαστεί στο biscotto coffee+ στο Mediterranean Cosmos την Τρίτη 28 Ιουνίου από τον Άγγελο Ροδαφηνό.

Αστρολογία, μαύρες γάτες, ομοιοπαθητική, γραφολογία, ιριδολογία, βελονισμός, βιορυθμοί, πυροβασία, κρυστάλλινες σφαίρες, ταρό, δίαιτα τύπου αίματος.
Γιατί πιστεύουμε σε παράξενα πράγματα; Τι να πρωτο-πιστέψω;
Είναι έγκυρες οι προβλέψεις της αστρολογίας; Του καφέ; Της παλάμης; Της γραφολογίας; Της νουμερολογίας; Είναι χαζές οι ξανθιές; Ποια η άποψή σας για την ομοιοπαθητική; Την τηλεπάθεια; Αν δεις μαύρη γάτα…;
Για τον μέσο άνθρωπο ο κόσμος είναι ένα αρκετά πολύπλοκο μέρος. Σχεδόν όλοι μας γνωρίζουμε τι συμβαίνει γύρω μας, απλά δεν ξέρουμε πάντα γιατί. Ταυτόχρονα μας διακρίνει μια έντονη ανάγκη να ερμηνεύσουμε αυτά που συμβαίνουν. Συχνά όμως, πιθανόν λόγω έλλειψης εκπαίδευσης στην ικανότητα κριτικής σκέψης, συνδυάζοντας μια σειρά γεγονότων καταλήγουμε άθελα σε λανθασμένα συμπεράσματα, όπως για παράδειγμα σε ψευδο-συσχετίσεις της μορφής:
”Κάθε φορά που πλένω το αμάξι μου βρέχει”.
”Μόλις τώρα σε σκεφτόμουνα και πήρες τηλέφωνο!”
”Είδα στον ύπνο μου ότι αρρώστησαν οι γονείς μου και την άλλη μέρα αρρώστησε η μητέρα μου.”
Πώς μπορώ να διακρίνω μεταξύ του έγκυρου και του ψευδούς ή αληθοφανούς;
Πώς αναπτύσσετε η κριτική σκέψη;
Η επιστημονική μέθοδος.
Οι κίνδυνοι των ψευδο-επιστημών.

Η ικανότητα να μπορεί κάποιος να διακρίνει την αλήθεια δεν είναι έμφυτη αλλά αποκτάται. Τα σχετικά μαθήματα ή βιβλία έχουν τίτλους όπως μεθοδολογία, σχεδιασμός και συγγραφή επιστημονικής έρευνας, κ.ά. Για τους ενθουσιώδεις του διαδικτύου προτείνω τις ιστοσελίδες www.sceptics.com και www.quackwatch.org.

«Extraordinary claims require extraordinary evidence» (Hume)

Ομιλητής: Δρ Άγγελος Ροδαφηνός / Καθηγητής Ψυχολογίας, Monash University Melbourne, συγγραφέας ‘Από Πρίγκιπας Βάτραχος και Τούμπαλιν’ και ‘Οι Ηλίθιοι είναι Ανίκητοι’ www.rodafinos.weebly.com
Έκτακτη συμμετοχή: κα Σουλτάνα Οτιθελολέογλου

Info
biscotto coffee+ (Mediterranean Cosmos)
Τρίτη 28 Ιουνίου 
Έναρξη: 20:15
Είσοδος ελεύθερη
Facebook event: ΕΔΩ
Σας ενημερώνουμε ότι μετά τις 20:00 δεν υπάρχει χρέωση στο parking του Mediterranean Cosmos
Μπορείτε να κάνετε κράτηση τηλεφωνικά στο 2310253878 ή ηλεκτρονικά συμπληρώνοντας την παρακάτω φόρμα κράτησης.

Φόρμα Κράτησης