Με πλούσια γκάμα εκδηλώσεων που συνδυάζουν την ψυχαγωγία με την παράδοση, τοπικές γιορτές με παραδοσιακά γλέντια, αλλά και αθλητικές συναντήσεις, συνεχίζονται το Σαββατοκύριακο τα «Θέρμης δρώμενα 2024» στο δήμο Θέρμης.

– Το Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου διοργανώνεται η Γιορτή Σπανακιού, ένα από τα πιο νόστιμα και υγιεινά λαχανικά, αλλά και από τα βασικά και καλύτερα προϊόντα της περιοχής της Αγίας Παρασκευής του δήμου Θέρμης. Η εκδήλωση η οποία θα πραγματοποιηθεί στην κεντρική πλατεία της κοινότητας περιλαμβάνει εδέσματα, παραδοσιακούς χορούς και φυσικά τον καθιερωμένο διαγωνισμό σπανακόπιτας, ενώ θα μοιραστεί σε όλους τους παρευρισκόμενους δωρεάν σπανάκι. Η Γιορτή Σπανακιού την οποία διοργανώνουν ο πολιτιστικός σύλλογος και η κοινότητα Αγίας Παρασκευής σε συνεργασία με το δήμο Θέρμης και την Αντιδημαρχία Πολιτισμού, συγκεντρώνει κάθε χρόνο δεκάδες επισκέπτες που έρχονται στην περιοχή για τις εκδηλώσεις και τις ωραίες και νόστιμες λιχουδιές από σπανάκι που ετοιμάζουν και μοιράζουν οι κάτοικοι της κοινότητας. Όλα αυτά υπό τους ήχους παραδοσιακής ορχήστρας, χορούς από τμήματα συλλόγων και λαϊκό γλέντι. Η εκδήλωση θα ξεκινήσει στις 8 το βράδυ με τον καθιερωμένο αγιασμό.

– Ο Σύλλογος Σερραίων Θέρμης, όπως κάθε χρόνο, διοργανώνει και φέτος μια ακόμη Σερραϊκή Βραδιά, με παραδοσιακή μουσική, χορό και άφθονο κέφι. Το φετινό «Παραδοσιακό Σερραϊκό γλέντι» θα γίνει το Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου, στις 8 το βράδυ, στο 4ο δημοτικό σχολείο Θέρμης. Στην εκδήλωση, εκτός από το Παραδοσιακό Χορευτικό Τμήμα του Συλλόγου, που θα παρουσιάσει σερραϊκούς χορούς, θα συμμετέχουν με τα Παραδοσιακά Χορευτικά τους Τμήματα, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Κασσανδρείας Χαλκιδικής η »ΚΑΣΣΑΝΔΡΕΙΑ» και η Λαογραφική Εταιρεία Μουσικών Χορευτικών Μελετών ΄΄ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΛΑΣΤΗΡΑΣ’’ από την Καρδίτσα, που θα παρουσιάσουν Παραδοσιακούς Χορούς, από Δ. Θράκη και Θεσσαλία αντίστοιχα. Θα ακολουθήσει Γλέντι, με τους ζουρνάδες των αδερφών Μάλαμα και στο νταούλι τον Ηλία Διμάνο, καθώς και με παραδοσιακό συγκρότημα, που αποτελείται από τους μουσικούς: Πέτρο Καρατζόβαλη (Κλαρίνο), Γιώργο Καρατζόβαλη (Κρουστά), Γιάννη Κουσουλάκη (Βιολί, Κορνέτα) και Θεοδώρα Καραδήμου (Τραγούδι).

Κυνήγι κρυμμένου θησαυρού

– Το μεγαλύτερο παιδικό περιπετειώδες γεγονός πραγματοποιείται το Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου στις 17:00 στο Περιβαλλοντολογικό Πάρκο Θέρμης. Πρόκειται για το κυνήγι κρυμμένου θησαυρού που απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας 8 έως 12 ετών. Η κάθε ομάδα μπορεί να αποτελείται από 2 έως 8 άτομα και έστω έναν ενήλικα συνοδό. Στόχος της δράσης είναι να προσφέρει στα παιδιά ένα διασκεδαστικό και περιπετειώδες παιχνίδι, ενώ ταυτόχρονα θα ξυπνήσει τις αισθήσεις τους και θα τα βοηθήσει να αναπτύξουν τις δεξιότητές τους στην παρατήρηση, τη λύση προβλημάτων και τη συνεργασία.

Εκεί που το μυστήριο συναντά την κίνηση, και το μυαλό δουλεύει παρέα με το σώμα.

Μία μοναδική ευκαιρία για τα παιδιά να ζήσουν μια αξέχαστη περιπέτεια γεμάτη γέλια, φίλους και ανακαλύψεις. Κόστος συμμετοχής ανά ομάδα 20€. Η πρώτη ομάδα θα κερδίσει πλούσια δώρα. Η φόρμα εγγραφών έχει ανοίξει: https://docs.google.com/…/1MDs…/edit

Διοργάνωση STAY STRONG EVENTS, υπό την αιγίδα του δήμου Θέρμης.

– Το απόγευμα του Σαββάτου 21 Σεπτεμβρίου, στις 18.00 θα πραγματοποιηθεί αγώνας βόλεϊ γυναικών στο κλειστό γυμναστήριο «Χρήστος Θωμάρεϊς» στο Νέο Ρύσιο. Πρόκειται για μία αθλητική δράση που πραγματοποιείται στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τα 100 χρόνια από την ίδρυση του οικισμού.

 

Ποδηλατώντας στο… Διάστημα!

– Παράλληλα η Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου είναι αφιερωμένη στο ποδήλατο και τα «Θέρμης Δρώμενα» φιλοξενούν «τροχούς σε τροχιά». Ποδηλατώντας ανάμεσα στους πλανήτες, είναι ο τίτλος μιας πρωτοποριακής για την Ελλάδα δράσης που συνδιοργανώνουν το NOESIS- Κέντρο Διάδοσης Επιστημών και Μουσείο Τεχνολογίας, ο Ποδηλατικός Αθλητικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης (ΠΑΣΘ) και ο Όμιλος Φίλων Αστρονομίας, υπό την αιγίδα του Δήμος Θέρμης, γεφυρώνοντας τοπόσημα και χώρους και αναδεικνύοντάς τους, μέσω της βιώσιμης κινητικότητας, σε μια άλλη… διάσταση.

Με σύνθημα λοιπόν «Ποδηλατώντας ανάμεσα στους πλανήτες!» οι ποδηλάτες και οι ποδηλάτισσες, που θα συμμετέχουν στην εκδήλωση, θα διανύσουν τη διαδρομή από την κεντρική πλατεία της Θέρμης έως τη βόρεια είσοδο του ΝΟΗΣΙΣ. Κατά μήκος της διαδρομής θα τοποθετηθούν ως τοπόσημα αντίγραφα (σε κλίμακα), ο Ήλιος και τρεις πλανήτες του ηλιακού μας συστήματος: Ερμής, Αφροδίτη και Γη, με την τελευταία να βρίσκεται στην πλατεία Θέρμης και τον Ήλιο στη σφαίρα του πλανητάριου του ΝΟΗΣΙΣ.

Η συνδιοργάνωση υλοποιείται πάνω σε μια ιδέα του ΠΑΣΘ και αναμένεται να συμβάλει στην περαιτέρω αναγνωρισιμότητα του Πλανητάριου ως τοπόσημου, καθώς και στην ανάδειξη τόσο της αρχιτεκτονικής αξίας του κτιρίου όσο και της περιοχής της Θέρμης.

Στη διάρκεια αυτής της ξεχωριστής διαδρομής ανάμεσα στους… πλανήτες, οι ποδηλάτες θα κάνουν στάση στα ενδιάμεσα τοπόσημα, ώστε με την υποστήριξη του ΟΦΑ να δουν τα «εκθέματα» και να αντιληφθούν την έννοια της υπό κλίμακας διάστασής τους.

Για την ασφαλή διεξαγωγή της εκδήλωσης, θα ληφθούν μέτρα από την Τροχαία.

Στο σημείο του τερματισμού, στο ΝΟΗΣΙΣ, θα βρίσκονται ποδήλατα ειδικού ενδιαφέροντος (mountain, δρόμου, ηλεκτρικά κ.λπ.), όπου μέλη του ΠΑΣΘ θα ενημερώνουν τους παρευρισκόμενους για τα πλεονεκτήματα και τον ορθό τρόπο χρήσης κάθε μοντέλου. Επίσης θα βρίσκεται ηλιακό τηλεσκόπιο για παρατήρηση.

Σε παρακείμενο χώρο θα διαμορφωθεί πίστα κυκλοφοριακής αγωγής όπου εκπρόσωποι του ΠΑΣΘ θα προσφέρουν μάθημα κυκλοφοριακής αγωγής σε μικρά και μεγάλα παιδιά.

Και για τους λάτρεις του διαστήματος, θα πραγματοποιηθεί σχετική διάλεξη, διάρκειας 20’-30′.

Όλοι οι συμμετέχοντες στην ποδηλατική διαδρομή θα έχουν τη δυνατότητα έκπτωσης 50% για παρακολούθηση -κατά την ημέρα της εκδήλωσης- ενός θεάματος στο ΝΟΗΣΙΣ.

Το πρόγραμμα απευθύνεται τόσο σε ενήλικες όσο και σε ανήλικους (>8 ετών) που θα συνοδεύονται από τους γονείς τους.

Η συμμετοχή στη συγκεκριμένη δράση είναι ΔΩΡΕΑΝ, καθώς έχει εκπαιδευτικό και πολιτιστικό χαρακτήρα και αποτελεί προσφορά των συνδιοργανωτών προς την κοινότητα, με αφορμή των εορτασμό της Πανευρωπαϊκής Ημέρας Χωρίς Αυτοκίνητο στο πλαίσιο προώθησης της Βιώσιμης Κινητικότητας.

Η εκδήλωση πραγματοποιείται την Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου 2024 και ώρα έναρξης στις 11 το πρωί και σημείο εκκίνησης τη… Γη, στην Πλατεία Παραμάνα της Θέρμης και τερματισμό στον… Ήλιο, στη σφαίρα του Πλανητάριου. Σας περιμένουμε να ποδηλατήσουμε στο διάστημα!

– Το απόγευμα της Κυριακής 22 Σεπτεμβρίου διεξάγεται, τέλος, στο Νέο Ρύσιο ο αγώνας μπάσκετ Ανδρών στο κλειστό γυμναστήριο «Χρήστος Θωμάρεϊς» στο πλαίσιο των επετειακών εκδηλώσεων για τα 100 χρόνια ζωής του Νέου Ρυσίου. Ώρα έναρξης 6 το απόγευμα.