Είτε ξεροψημένες και τραγανές είτε χρυσαφένιες είτε σε μορφή πουρέ, οι πατάτες αξίζουν το θαυμασμό και την αγάπη μας κυρίως για την απλότητα της γεύσης που προσφέρουν. Εμείς βρήκαμε τα μέρη εκείνα, που εκτός από το κρέας, το ψάρι ή τα θαλασσινά, δίνουν στην πατάτα τη θέση που πραγματικά της αξίζει.

Ακροβάτης

Παπάφη 113

Στην οδό Παπάφη θα συναντήσετε ένα κρητικό μεζεδοπωλείο, που σερβίρει λιχουδιές που μοσχοβολάνε Κρήτη. Πρόκειται για τον Ακροβάτη, ο οποίος περιμένει να μας μυήσει στην αυθεντική κρητική γαστρονομική κουλτούρα. Έχει γράψει τη δική του ιστορία στα ανατολικά, με τους φανατικούς του θαμώνες να το κρατούν ζωντανό κάθε μέρα.

Το ξύλο κυριαρχεί στον καλαίσθητο χώρο του, δημιουργώντας μία ζεστή και φιλόξενη ατμόσφαιρα, όπως ακριβώς είναι και τα αντίστοιχα μεζεδοπωλεία της Κρήτης, αλλά και οι άνθρωποί της. Είτε έχετε κρητική καταγωγή είτε απλώς είστε ερωτευμένοι με την Κρήτη, το σίγουρο είναι ότι με το που μπείτε στον Ακροβάτη θα νιώσετε πως βρίσκεστε σε κάποιο παραδοσιακό κρητικό χωριό. Ό,τι κι αν επιλέξετε θα σας αφήσει τις καλύτερες εντυπώσεις, αφού όλα τα πιάτα είναι πολύ γευστικά και μαγειρεμένα με τον σωστό τρόπο. Εμείς δοκιμάσαμε τις τηγανιτές πατάτες με στάκα και δεν έχουμε λόγια για αυτή τη νοστιμιά!

Τηγανιές & Σχάρες

Λυσίμαχου Καυταντζόγλου 12

Υπάρχουν κάποιοι άνθρωποι που ξέρουν τα πάντα για το κρέας και γνωρίζουν όλα του τα μυστικά απ’ έξω και ανακατωτά, όπως για την προετοιμασία, το μαγείρεμα αλλά και το σερβίρισμα. Χωρίς υπερβολή στη Θεσσαλονίκη φημιζόμαστε για το καλό κρέας και όχι άδικα. Έχουμε βάλει τον πήχη ψηλά και γι’ αυτό εμπιστευόμαστε τους καλύτερους του είδους. Μία τέτοια περίπτωση αποτελούν οι Τηγανιές & Σχάρες Meat Restaurant όπου φέτος κλείνουν 19 ολόκληρα χρόνια παρουσίας στον χώρο.

Οι επιλογές που θα βρεις στον κατάλογο είναι αμέτρητες και χωρίς υπερβολή θα μπορούσαμε να γράψουμε ότι πρέπει να τις δοκιμάσεις όλες. Ωστόσο, ξεχωρίσαμε κάποιες και σου τις προτείνουμε. Μπριζόλα χοιρινή με κόκκαλο σε γαλλική κοπή, χοιρινά μπριζολάκια τσεπάτα γεμισμένα με κεφαλογραβιέρα, χοιρινά παϊδάκια με τραγανή κρούστα & BBQ sauce και μπριζολοπανσέτα χοιρινή. Παράλληλα, θα βρείτε επιλογές ελληνικών τυριών, κεφτεδάκια με φέτα & δυόσμο, ενώ τη διαφορά κάνουν οι χειροποίητες πατάτες chips με κρόκο παστεριωμένου αυγού κ& λάδι τρούφας.

ΛΕΜΑΡΓΚΟ

Mediterranean Cosmos, Εξωτερική Πλατεία

Ξεσκόνισαν βιβλία που θεωρήθηκαν χαμένα. Έψαξαν σε σκοτεινά υπόγεια και σοφίτες ξεχασμένες. Κυνήγησαν φωνές, σε νύχτες χωρίς φεγγάρι κι ανέμους που κουβαλούσαν αρώματα από άλλες εποχές. Κι ήρθε η στιγμή που νιώσαν έτοιμοι. Όλη η μαγεία της γεύσης, με ξόρκια νόστιμα και συνταγές μυστικές, χώρεσε σε μια κουζίνα. Και σε φωνάζει να τη δοκιμάσεις.

Η γαστρομαγεία μπλέχτηκε με γενναίες δόσεις κρεαλισμού κι έφτιαξαν ένα μέρος που προσφέρει, ξανά, μετά από χρόνια, την τελετουργία του καλού φαγητού. Το ΛΕΜΑΡΓΚΟ. Δοκιμάσαμε τα «Κλεμμένα Αυγά», αυγά μάτια πάνω σε τηγανιτές πατάτες σε μια μοντέρνα εκδοχή και πάθαμε την πλάκα μας!

Thess Bao

Καλαποθάκη 3 
Λώρη Μαργαρίτη 11

Το πρώτο και κύριο γνώρισμα που διαφοροποιεί το Thess Bao είναι ότι τα δημοφιλή ψωμάκια ατμού είναι χειροποίητα και παρασκευάζονται καθημερινά εντός του χώρου με ειδικό εξοπλισμό ώστε η ποιότητά τους να είναι πάντα σταθερή. Επίσης, είναι μεγαλύτερα σε μέγεθος από αυτά που έχουμε συνηθίσει ώστε να ανταποκρίνονται στις ανάγκες ενός πλούσιου street food sandwich.

Extravaganza / αυγό τηγανιτό / μαγιονέζα τρούφας
Spicy Beef Crushed Potatoes
με pulled beef/ καυτερη ketchup/ παρμεζανα & φρ. κρεμμυδακι
Το επόμενο χαρακτηριστικό στοιχείο είναι οι γεύσεις που γεμίζουν τα αφράτα bao buns. Δεν είναι «ασιατικές», είναι γεύσεις τις ελληνικής κουζίνας με ένα δημιουργικό fusion άγγιγμα.
Οι πατάτες στο Thess Bao είναι ένα κεφάλαιο μόνες τους. Crushed Potatoes, που σημαίνει πατάτες baby που αφού βράσουν, τηγανίζονται για λίγο σε υψηλή θερμοκρασία. Έτσι είναι τρυφερές στο εσωτερικό, τραγανές εξωτερικά και έχουν ελαφρύτερη γεύση από τις κλασσικές τηγανιτές. Θα τις απολαύσετε με 9 διαφορετικούς τρόπους αφού και εδώ η ποικιλία σε σάλτσες, κρέμες και άλλα συνοδευτικά, όπως bacon και αυγό, δημιουργούν συνθέσεις που επίσης ανεβάζουν το επίπεδο του σερβιρίσματος της πατάτας. Κρέμα μπουγιουρντί, σάλτσα καρμπονάρα, μαγιονέζα βασιλικού ή μαύρης τρούφας είναι ενδεικτικές επιλογές.

Ibericο

Νικ. Μαντζάρου 18 & Κώττα Ρούλια
Μετά από χρόνια εξαιρετικά επιτυχημένης παρουσίας στον γαστρονομικό χάρτη της Θεσσαλονίκης, η βραβευμένη ομάδα του Γλυκάνισου και του MAREA μεγαλώνει την γευστική της οικογένεια με μία πολλά υποσχόμενη προσθήκη που αυτή τη φορά απευθύνεται στους λάτρεις του κρέατος.
Οι απανταχού meat lovers έχουν ένα παραπάνω λόγο να επισκεφθούν το Iberico, καθώς ειδικεύεται στο κρέας και συγκεκριμένα στις καλές κοπές. Αξίζει να δοκιμάσεις το Jamon Iberico από τα ορεκτικά και την Porchetta Iberico από τα κυρίως πιάτα. Από το μενού, επίσης, ξεχωρίσαμε κατευθείαν από τον ξυλόφουρνο, το Iberico (κοπή secreto) σε πίτα γιαουρτιού, με κρέμα πατάτας, φρέσκια τρούφα και μυρωδικά. Ο χώρος του καταστήματος διαθέτει υψηλή αισθητική, ενώ κυριαρχεί η πέτρα και το μέταλλο. Επισκέψου το μαζί με την παρέα ή το ταίρι σου και δεν θα το μετανιώσεις.

Ντάνγκαρα

Πλατεία Αγίου Γεωργίου 7, Ροτόντα

Σε έναν υπέροχο εσωτερικό χώρο, φιλόξενο, ζεστό και διακοσμημένο με vintage στοιχεία, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, θα απολαύσεις παραδοσιακές γεύσεις της Μακεδονίας, με μοντέρνες πινελιές. Πρόκειται για την Ντάνγκαρα, που σε περιμένει, για να σου χαρίσει μοναδικές γεύσεις και στιγμές. Η λέξη Ντάνγκαρα έχει σλάβικες ρίζες και σημαίνει το πείραγμα που γίνεται στο τραπέζι, ανάμεσα στην παρέα. Είχε ντάνγκαρα έλεγαν, καθώς τσουγκρίζαν τα ποτήρια και εννοούσαν ότι είχε γέλιο, πέρασαν καλά. Αυτός είναι και ο στόχος των ιδιοκτητών, για όσους επισκεφτούν το χώρο τους. Να περάσουν καλά. Και θα περάσετε καλά, γιατί δημιούργησαν ένα όμορφο περιβάλλον με μεράκι και αγάπη, ανοιχτό για όλους.

Το μενού της Ντάνγκαρας, βασισμένο αποκλειστικά σε προϊόντα της Βορείου Ελλάδας, είναι ύμνος στα ελληνικά προϊόντα και έχει στόχο να μεταδώσει στον επισκέπτη τις ελληνικές γεύσεις και αρώματα. Το καλομαγειρεμένο φαγητό σου θα συνοδεύσει μια αρκετά ενημερωμένη λίστα κρασιών, επιλεγμένα από τη δυτικά Μακεδονία, καθώς και ποικιλία εκλεκτών αποσταγμάτων. Μην παραλείψετε να δοκιμάσετε τα αυγά μάτια με πατάτες σαν τηγανητές, καβουρμά και λάδι τρούφας.

Villagio

Γρηγορίου Λαμπράκη 85

Στην καρδιά της Τούμπας μπορεί κανείς να βρει ένα μέρος που εδώ και 3,5 χρόνια προσφέρει μοναδικές στιγμές γευστικής εμπειρίας. Ένα εστιατόριο που αποτελεί κορυφαία επιλογή για όλες τις ηλικίες. Από νεαρές ηλικίες μέχρι και οικογένειες, όλοι περνάνε την πόρτα του αφήνοντας την industrial διακόσμηση με την πέτρα και το ξύλο να δημιουργήσει μία πρώτη ευχάριστη εικόνα για όσα πρόκειται να ακολουθήσουν. Ο λόγος για το Villaggio, το εστιατόριο εκείνο που συνδυάζει άρτιες υπηρεσίες με φανταστικό κλίμα και με τις γαστρονομικές επιλογές ενός νέου, ανανεωμένου μενού που θα εντυπωσιάσει όποιον αφεθεί στον πειρασμό των πιάτων του.

Η ιταλική και η λατινοαμερικάνικη μουσική θα συνοδεύσει τις πρώτες σας μπουκιές από ένα μενού με comfort food επιλογές που αναδεικνύουν ελληνικές, παραδοσιακές γεύσεις σε συνδυασμό και με μία international νότα. Ανάμεσα σε όλες τις επιλογές, είναι μερικές οι οποίες πρέπει οπωσδήποτε να γεμίσουν το τραπέζι σας. Παραγγείλετε το nocchi πατάτα με χοιρινό φιλέτο, κρέμα παρμεζάνα & φρέσκο θυμάρι, ένα αγαπημένο ιταλικό ζυμαρικό από πατάτα θα σας συναρπάσει!

Tarantino

Ερνέστου Εμπραρ 3-5

Το Tarantino, το οποίο συστήνεται σαν street food, προσφέρει μοναδικά sandwitches και burgers για όλα τα γούστα, ακόμα και για τους πιο απαιτητικούς ουρανίσκους, σε συνδυασμό με τραγανές, ολόφρεσκιες γλυκοπατάτες πατάτες και δροσερή ελληνική μπίρα. 

Η ομάδα του Tarantino προσέχει και τους vegetarians, προσφέροντάς τους vegetarian επιλογές με βάση το χαλούμι και τα μανιτάρια portobello.

Qualite de Vie

Θεμ. Σοφούλη 95

To Qualite de Vie είναι ένα νέο project που δεν έχουμε συναντήσει ξανά στη Θεσσαλονίκη. Άνοιξε πριν από λίγο καιρό στο Καραμπουρνάκι στην Καλαμαριά και αποτελεί ένα νέο γαστρονομικό προορισμό, ο οποίος είναι αφιερωμένος στις… γαρίδες. Αυτό που θα καταλαβαίνουμε από ένα γρήγορο σκρολάρισμα στα social, τα πιάτα του έχουν ως βάση τη γαρίδα και πάνω σε αυτή ετοιμάζουν τις δημιουργίες τους.

Ένα από τα πιο viral πιάτα τους, από την πρώτη μέρα που άνοιξε είναι οι crispy potato stacks που αξίζει να δοκιμάσετε!

Esteban Buritto Bar

Αριστοτέλους & Τσιμισκή
Mediterranean Cosmos
Στο Esteban Buritto Bar κάθε μέρα είναι fiesta! Εδώ, θα δοκιμάσεις αυθεντικό μεξικάνικο φαγητό μαγειρεμένο με έναν πιο funky τρόπο. Burittos, nachos, churros, ό,τι βάλει ο νους σου και σου θυμίζει Μεξικό θα το βρεις απλόχερα εδώ. Δεν θα μπορούσαμε να μην αναφερθούμε στις ιδιαίτερες, «μοντέρνες» πατάτες του, όπου κάθε μπουκιά αποτελεί μία έκρηξη γεύσεων!