Μετά από σχεδόν τρία χρόνια περιορισμών, ανασφάλειας και αναβλητικότητας που προκάλεσε ο κορωνοϊός, φέτος όλα μοιάζουν να είναι διαφορετικά, καθώς οι… μηχανές σε δημοφιλείς καρναβαλικούς προορισμούς δουλεύουν στο φουλ προκειμένου να υποδεχτούν τους επισκέπτες του τριημέρου της Καθαράς Δευτέρας. Τα χαμόγελα των ξενοδόχων φαίνεται να περισσεύουν σε προορισμούς που είναι συνυφασμένοι με τους καρναβαλικούς εορτασμούς, καθώς σε αρκετές περιπτώσεις οι προκρατήσεις αγγίζουν σχεδόν το 100%, με αποτέλεσμα οι υψηλές πληρότητες να τροφοδοτούν και τα ξενοδοχεία των γύρω περιοχών ή και των γειτονικών νόμων.

Ζωντάνια και παλμός στο καρναβάλι της Ξάνθης

Ξεπερνά το 90% η πληρότητα στα περισσότερα ξενοδοχεία της Ξάνθης, που διοργανώνει το δεύτερο μεγαλύτερο καρναβάλι της χώρας. Η φετινή διοργάνωση, που φιλοδοξεί να δημιουργήσει ένα «ποτάμι» χαράς και κεφιού, είναι αφιερωμένη στα «Όνειρα, χρώματα, μυρωδιές, αρώματα» και προσκαλεί μικρούς και μεγάλους καρναβαλιστές να συμμετέχουν σε ξέφρενα πάρτι αλλά και στη μεγάλη καρναβαλική παρέλαση, την Κυριακή 26 Φεβρουαρίου, που ως είθισται, συγκεντρώνει πλήθος κόσμου. Σύμφωνα με τα καταγεγραμμένα στοιχεία, το 2019 οι καρναβαλιστές άγγιξαν τους 16.000, αριθμός που δεν αποκλείεται φέτος να ξεπεραστεί, καθώς όσο πλησιάζουμε προς το εορταστικό τριήμερο τόσο αυξάνεται το ενδιαφέρον και η ζήτηση.

Το καρναβάλι της Ξάνθης ξεκίνησε το 1966 και κάθε χρόνο επιδεικνύει μια σειρά εκδηλώσεων γύρω από τη μουσική, τον χορό και το θέατρο, εκθέσεις με εικαστικό ή άλλο περιεχόμενο, διαλέξεις, παρουσιάσεις βιβλίων και προβολές ταινιών, καθώς και πολλές επιλογές για ψυχαγωγία, ξεφάντωμα και γλέντι.

Μέχρι στιγμής οι κρατήσεις αφορούν άτομα όλων των ηλικιών, τόσο μεμονωμένους επισκέπτες, ζευγάρια, οικογένειες, παρέες λίγων ατόμων όσο και γκρουπ. Η πλειονότητα έχει κάνει κράτηση για δύο διανυκτερεύσεις, ωστόσο δεν λείπουν και οι περιπτώσεις εκείνων που έχουν επιλέξει να μείνουν και την Παρασκευή.

Αξίζει να σημειωθεί πως η Σταυρούπολη, στον νόμο Ξάνθης, που συνήθως το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας έχει την τιμητική της, καθώς πέρα από αυτούς που την επιλέγουν εξ αρχής υπάρχουν και εκείνοι που μη βρίσκοντας κατάλυμα στην Ξάνθη κατευθύνονται σε αυτή, έχει αυτή τη στιγμή πολύ υψηλές πληρότητες. Σε κάποιες, μάλιστα, περιπτώσεις καταλυμάτων αγγίζουν το 100%.

Στο 80% καταγράφονται οι πληρότητες για το εν λόγω τριήμερο στην Καβάλα, όπως αυτό προκύπτει από σελίδες αναζήτησης καταλυμάτων, ενώ στην Κομοτηνή το ποσοστό αγγίζει το 95%.

Αγαπητό το παραδοσιακό καρναβάλι της Νάουσας

Το καρναβάλι στη Νάουσα έχει ως επίκεντρο το έθιμο Γενίτσαροι και Μπούλες, ένα παραδοσιακό δρώμενο με ιδιαίτερο χαρακτήρα, που δημιουργεί μια ξεχωριστή ατμόσφαιρα, διαφορετική από τα συνηθισμένα «καρναβάλια» με τα οποία έχει συνδεθεί γενικότερα η συγκεκριμένη περίοδος. Η τελευταία Κυριακή πριν την Καθαρά Δευτέρα, η Κυριακή της Τυρινής ή Τυροφάγου, είναι η μέρα που η Νάουσα πλημμυρίζει από κόσμο.

Στους καρναβαλικούς ρυθμούς ζει και η Βέροια, η Έδεσσα, η Σκύδρα και άλλες περιοχές του νόμου Ημαθίας, με τη ζήτηση να καταγράφει ανοδική πορεία.

Όπως εξηγεί στη Voria.gr ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ημαθίας, Δημήτρης Μάντζιος, οι προκρατήσεις στη Νάουσα αγγίζουν το 98%, ενώ σε Έδεσσα και Βέροια το 95%. Όπως εξηγεί, πλέον υπάρχει δυσκολία για να εξυπηρετηθούν γκρουπ με αποτέλεσμα οι ενδιαφερόμενοι να στρέφονται σε γειτονικές περιοχές.

Ο κύριος όγκος των επισκεπτών προέρχεται από τη νότια Ελλάδα και την Κρήτη, ενώ πρόκειται συνήθως για μικρές σε αριθμό παρέες. Ωστόσο, υπάρχουν περιπτώσεις, όπως για παράδειγμα επισκέπτες από την Κύπρο, που φέτος για πρώτη φορά έχουν εκδηλώσει τόσο έντονο ενδιαφέρον για το παραδοσιακό καρναβάλι της Ημαθίας, που είναι γκρουπ των 40 – 50 ατόμων.

Η κίνηση στην περιοχή είναι αντίστοιχη με αυτή του 2019, ενώ οι περισσότερες κρατήσεις αφορούν τρεις διανυκτερεύσεις για το εορταστικό τριήμερο.

Πηγή: voria.gr