Οι Αμμοθίνες είναι μια αμμώδης έκταση που όμως δεν βρίσκεται σε κάποια παραλία, αποτελώντας ουσιαστικά μια μικρή έρημο. Έχει έκταση περίπου 70 στρεμμάτων και βρίσκεται στην περιοχή Γομάτι. Θάλασσα δεν θα δεις, παρά μόνο στο πολύ βάθος. Το φαινόμενο αυτό, θεωρείται εξαιρετικά σπάνιο σε νησιωτικές περιοχές.

Για να φτάσεις στις Αμμοθίνες Λήμνου θα ακολουθήσεις το δρόμο από το χωριό Κατάλακκο.

Υπάρχουν πινακίδες που θα σε ενημερώνουν για το που πρέπει να πας. Μόλις φτάσεις θα βρεις ένα κιόσκι για τους επισκέπτες. Από εκείνο το σημείο και έπειτα θα πρέπει να περπατήσεις για να φτάσεις στο κυρίως αξιοθέατο που βρίσκεται ακριβώς δίπλα.

Το τοπίο που θυμίζει Σαχάρα

Το ότι γύρω από την έκταση των 70 στρεμμάτων στην οποία απλώνονται οι αμμόλοφοι βλέπει κανείς αρκετά πλούσια βλάστηση με αγριελιές, αγριοαχλαδιές πικροδάφνες και άλλα φυτά συντελεί ακόμα περισσότερο στην ιδιαιτερότητα αυτού του μοναδικού για τον ελληνικό χώρο τοπίο.

Πώς δημιουργήθηκαν

Οι αμμόλοφοι (αμμοθίνες) είναι πιο συνηθισμένο φαινόμενο στις ακτές. Στη Λήμνο όμως το συγκεκριμένο οικοσύστημα βρίσκεται σε απόσταση περίπου 2 χιλιόμετρα από την ακτή κάτι που το κάνει ακόμα πιο εντυπωσιακό.

Η επικρατέστερη θεωρία για τη δημιουργία τους αναφέρει πως δημιουργήθηκαν από παράλληλη δράση της θάλασσας και των ανέμων ενώ στα προϊστορικά χρόνια η θάλασσα έφτανε ως το συγκεκριμένο σημείο.

Πού θα κολυμπήσετε

Πολύ κοντά στις Λημνιές αμμοθίνες μπορεί κανείς να απολαύσει το μπάνιο του στην παραλία Γομάτι.