Μια από τις καλύτερες παραγωγές της παιδικής θεατρικής σκηνής της Θεσσαλονίκης είναι αναμφίβολα το «Μάγος του Οζ» που ανεβαίνει στο Ράδιο Σίτυ σε σκηνοθεσία Θωμά Βελισσάρη. Ένας μεγάλος αριθμός καλλιτεχνών, ηθοποιοί, ζογκλέρ, χορευτές, ακροβάτες και ξυλοπόδαροι προσκαλούν μικρούς και μεγάλους σε ένα ταξίδι αυτογνωσίας. Εμείς μιλήσαμε με τη Θεοδώρα Καμπόσου, μία εκ των πρωταγωνιστών, για τη δημιουργική διαδικασία της παράστασης αλλά και για την επικοινωνία των νοημάτων της με τους μικρούς θεατές.

Συνέντευξη στον Κώστα Γιάντσιο

Πρόκειται για μια μεγάλη παραγωγή, όπου συντονίζεστε επί σκηνής πολλά άτομα με διαφορετικούς ρόλους. Ποια ήταν η μεγαλύτερη πρόκληση για εσάς ερμηνευτικά κατά την προετοιμασία της παράστασης;
Παρότι είναι πολλοί οι συντελεστές της παράστασης η συνεργασία μας ήταν άψογη καθ’ όλη τη διάρκεια της προετοιμασίας. Προσωπικά το τέλος των προβών με βρήκε πολύ γεμάτη από την αλληλοϋποστήριξη και τις σχέσεις που δημιουργήσαμε. Η μεγαλύτερη πρόκληση που είχα να αντιμετωπίσω ερμηνευτικά ήταν να ξαναγίνω παιδί, όπως απαιτεί ο ρόλος. Πρόκειται για ένα κορίτσι γεμάτο ζωή, θάρρος, ενθουσιασμό και όρεξη για περιπέτεια. Το δύσκολο είναι ότι στην πραγματικότητα δεν είμαι πια παιδί όσο κι αν προσπαθώ να μην απομακρύνομαι πολύ από αυτήν την νοοτροπία. Σε έναν ενήλικο δημιουργούνται αναστολές, δεύτερες σκέψεις, φόβοι, λέξεις άγνωστες στην παιδική ψυχή. Για να βγει, λοιπόν, σωστός και αληθινός ο ρόλος έπρεπε να αποτινάξω κάθε τέτοιο συναίσθημα, πράγμα που απαιτεί πολλή δουλειά. Ένα παιδί διψάει για νέες εικόνες, εμπειρίες, ερεθίσματα. Κάθε μέρα γνωρίζει κάτι καινούργιο που το ζει για πρώτη φορά και γεμίζει ενθουσιασμό. Βλέπει το ουράνιο τόξο και μαγεύεται! Δε στέκεται σε ανούσιες σκέψεις, ζει τη στιγμή του. Μεγαλώνοντας δυστυχώς «ξεχνάμε» να ζούμε πράγματα για πρώτη φορά και να βιώνουμε αυτήν την έκπληξη. Γι’αυτό είχα την ανησυχία αν όλη αυτήν την πηγαία αλήθεια θα καταφέρω να την ενσαρκώσω και κυρίως να τη δώσω στα παιδιά να την κατανοήσουν. Είναι γνωστό άλλωστε, ότι τα παιδιά, ακριβώς επειδή είναι αυθόρμητα και ειλικρινή αποτελούν το πιο σκληρό κοινό. Αυτό που θα σε φέρνει αντιμέτωπο μόνο με την πραγματικότητα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ένα περιστατικό που συνέβη πριν λίγες μέρες, όταν έπαιξα στην παράσταση άρρωστη με κλειστή φωνή. Αφού ολοκληρώθηκε το έργο, με ρώτησε ένα μικρό κοριτσάκι «Πόσο χρόνων είναι η Ντόροθυ;». Εκεί κατάλαβα ότι το «πώς να κρυφτείς απ’ τα παιδιά έτσι κι αλλιώς τα ξέρουν όλα» δεν είναι τυχαίος στίχος.

Ποια είναι τα στοιχεία της παράστασης που προσελκύουν την προσοχή των μικρών θεατών;
Σε κάθε παράσταση που απευθύνεται σε παιδιά χρησιμοποιούνται στοιχεία για να τους τραβήξουν την προσοχή. Με τον τρόπο αυτό, αφομοιώνουν ευκολότερα τα μηνύματα του έργου. Ένα δύσκολο στοίχημα για κάθε παιδική παράσταση είναι να κρατήσει προσηλωμένα τα παιδιά καθ’ όλη τη διάρκειά της. Στη δίκη μας δουλειά ο μικρός θεατής, θα εντυπωσιαστεί από το σόου, τα ακροβατικά, τα χρώματα, τα υπέροχα -κατά την άποψη μου- σκηνικά, το χορό, τη μουσική, το γέλιο, τα κομφετί, τη φαντασία, την τέχνη της μαγείας, το φως και από πράγματα που ίσως σε μας περνάν απαρατήρητα, αλλά τα παιδικά μάτια τους δίνουν μεγάλη σημασία. Κοιτώντας, όμως, λίγο πιο βαθιά πιστεύω ότι και το ίδιο το έργο με την ιστορία και τα μηνύματά του, αγγίζει μια παιδική ψυχή. Το θάρρος, η αγάπη, η εξυπνάδα, η αληθινή φιλία και η αλληλοβοήθεια των ηρώων μας για να πετύχουν ο καθένας κάποιον στόχο, η θέληση της Ντόροθυ να επιστρέψει στο σπίτι και ο τρόπος που ξεπερνάνε μαζί όλα τα εμπόδια συναρπάζουν τα παιδιά.

Τι θα θέλατε να κρατήσουν στο μυαλό τους φεύγοντας από το θέατρο;
Ένα πραγματικά σημαντικό μήνυμα του έργου που κρατάνε οι μικροί μας φίλοι φεύγοντας, είναι ότι όταν προσπαθούμε όλοι μαζί για κάτι, όσο δύσκολο κι αν είναι μπορούμε να το καταφέρουμε. Εξαίρει την αξία της φιλίας, του σεβασμού στη διαφορετικότητα και της αλληλεγγύης. Η θέληση, το θάρρος και η προσήλωση σε έναν στόχο είναι μηνύματα που κατακλύζουν την παράσταση. Μας μαθαίνει να μη θεωρούμε δεδομένα όσα έχουμε, να τα εκτιμάμε και να τα αντιμετωπίζουμε σαν δώρο. Τέλος, ένα παιδί που θα δει τον «Μάγο του Οζ» θα νιώσει ότι η μαγεία της ζωής κρύβεται στα πιο μικρά, καθημερινά πράγματα ότι ο καθένας μας μπορεί να ακολουθήσει το δικό του «ουράνιο τόξο» και να γεμίζει τις στιγμές του χρώματα και ευτυχία.

Πως καταφέρνει η παράσταση να συνδυάσει την ψυχαγωγική πλευρά της ιστορίας με την παιδαγωγική, αυτή που αφορά τα νοήματά της;
Πρωταρχικό μας μέλημα από την περίοδο των προβών ακόμα, όπου συζητούσαμε για τη φιλοσοφία της παράστασης και τον τρόπο που θα θέλαμε να προσεγγίσουμε τα μικρά παιδιά, ήταν να αποφύγουμε τον διδακτικό χαρακτήρα με την άσχημη έννοιά του. Δε θεωρούμε ότι τα παιδιά εκτιμούν τον καταιγισμό πληροφοριών ή τα βαρύγδουπα διδάγματα. Αντίθετα, μέσα από το παιχνίδι, το τραγούδι, τη χαρά, το γέλιο, μπορείς να τους εμφυσήσεις ιδέες και μηνύματα που θα γίνουν βιώματά τους. Αυτό προσπαθούμε να καταφέρουμε κι εμείς. Να ταξιδέψουμε μαζί με τα παιδιά στη «σμαραγδένια πολιτεία», να τα πάρουμε μαζί μας, να περάσουν ευχάριστα, να γελάσουν και ταυτόχρονα να αποκομίσουν όλη τη γνώση και τις αρχές που πηγάζουν από το έργο. Να μάθουν αυτά από μας και ίσως ακόμα περισσότερο να μάθουμε εμείς από εκείνα. Μας βοηθούν να εκτιμήσουμε την ομορφιά και τη μαγεία των φαινομενικά ασήμαντων πραγμάτων που έχουμε στη ζωή μας…που όμως στην πραγματικότητα αυτά τα μικρά, συνθέτουν όλη μας τη ζωή.

Ο Μάγος του Οζ στο Ράδιο Σίτυ

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Διασκευή-στίχοι: Αλεξάνδρα Γιαννοπούλου
Σκηνοθεσία: Θωμάς Βελισσάρης
Σκηνογραφία: Κατερίνα Παπαγεωργίου
Μουσική: Μανώλης Σταματιάδης
Ενδυματολογία: Ιφιγένεια Μανώλα
Μάσκες: Anna Wassiac
Κατασκευή κοστουμιών: Γαλήνη Ζουμπούλη
Ήχος- Φώτα: Μιχάλης Καραμιχάλης
Φωτογραφίες- Βίντεο: Καρέν Γκιουνασιάν
Διεύθυνση Παραγωγής: Ιφιγένεια Μανώλα
Παραγωγή: Παιδική Σκηνή Θεσσαλονίκης, www.paidikiskini.gr

ΠΑΙΖΟΥΝ: Αλέξανδρος Καλτσίδης, Αμαλία Ζαγοριανού, Ανδρέας Παπαϊωάννου, Δημήτρης Κουστολίδης, Δημήτρης Βαχτανίδης, Έλενα Παντελίδου, Θεοδώρα Καμπόσου, Μαρκέλα Κυριαζή, Μάρω Καραγιώργου και Περικλής Σταύρου.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Διάρκεια: 90 λεπτά (με διάλειμμα)
Πρεμιέρα: Κυριακή 30 Σεπτεμβρίου 11.30 π.μ.
Παραστάσεις: Κάθε Κυριακή στις 11.30 π.μ..
Τιμές εισιτηρίων: Γενική Είσοδος: 12€. Προπώληση: 10€. Άνεργοι/ Πολύτεκνοι/ Οικογενειακό (πάνω από 4 άτομα): 8€
Προπώληση εισιτηρίων: Ηλεκτρονικά στο www.viva.gr και στο ταμείο του θεάτρου «Ράδιο Σίτυ» (Παρασκευοπούλου 9 με Β. Όλγας 11)
Πληροφορίες: τηλ.: 2311 284 773
Καθημερινά οργανωμένες παραστάσεις για σχολεία: Χριστίνα Αρζουμανίδου τηλ. 2311284773