Το Πήλιο, πανέμορφο κάθε εποχή του χρόνου, στέκεται επιβλητικό πάνω από την πόλη του Βόλου, ανάμεσα στον Παγασητικό κόλπο και το Αιγαίο πέλαγος.

Κένταυροι έχουν περπατήσει στα δασωμένα μονοπάτια του, νύμφες έχουν δροσιστεί στα τρεχούμενα νερά του, πολεμιστές έχουν διαβεί τα τοξωτά γεφύρια του, ευσεβείς προσκυνητές έχουν αναζητήσει το Θείο μεγαλείο στην ασφαλή αγκαλιά του.

Όμως, πάνω απ’ όλα, είναι η παραδεισένια φύση που μαγνητίζει τους πολυάριθμους επισκέπτες των γραφικών χωριών του, από τα ομορφότερα που έχει η Ελλάδα.

Ο Βόλος και τα κοντινά χωριά του Πηλίου είναι ένας από τους πιο κλασικούς και δηµοφιλείς προορισµούς, τόσο για το χειµώνα, όσο και για το καλοκαίρι. Είναι ένας μαγευτικός προορισμός για όλο το χρόνο! Συνδυάζει βουνό και θάλασσα, γραφικά χωριά, παραδοσιακά σπίτια και καλντερίµια, παραλίες και µοναδική καταπράσινη θέα!

Άγρια, δύσβατη και με οργιώδης βλάστηση που κατηφορίζει μέχρι τους κόρφους του Αιγαίου η ανατολική πλευρά του, ήρεμη, σπαρμένη με γραφικά χωριά και απάνεμες ακρογιαλιές η πλευρά του Παγασητικού. Ο καλύτερος τρόπος για να απολαύσετε τη μαγική ατμόσφαιρα του πηλιορείτικου τοπίου και να ανακαλύψετε τους καλά κρυμμένους θησαυρούς του είναι να το περπατήσετε.

Ένα εκτεταμένο δίκτυο πεζοπορίας προσφέρει τη χαρά της εξερεύνησης κρυφών και άγνωστων για τους πολλούς, διαδρομών εξαιρετικής ομορφιάς.

Εδώ θα ακολουθήσουμε πέντε διαφορετικές διαδροµές και…θα χαθούμε στα πανέµορφα χωριά του μέσα στη φύση! Πάρτε ιδέες για μια τέτοια εκδρομή στην πρώτη ευκαιρία!

Ας δούμε λοιπόν κάποιες από τις ομορφότερες διαδρομές που μπορείτε να κάνετε και να ζήσετε μια μοναδική ταξιδιωτική εμπειρία!

Τσαγκαράδα – Νταμούχαρη: 3 χλμ. / εύκολη διαδρομή / διάρκεια 1 ώρα

Αφετηρία είναι το παραμυθένιο χωριό της Τσαγκαράδας – σημαίνει «ωραία θέα» – και συγκεκριμένα η κεντρική πλατεία του οικισμού της Αγίας Παρασκευής με τον χιλιόχρονο πλάτανο. Ένα κατηφορικό φιδίσιο καλντερίμι διασχίζει το πλούσιο δάσος με τα πλατύφυλλα δέντρα. Η θέα προς το Αιγαίο είναι ανεπανάληπτη. Μετά από πεζοπορία μιας ώρας φτάνουμε στη παραλία της Νταμούχαρης, από τις πιο φημισμένες της Μαγνησίας.

Καλά Νερά – Μηλιές: 11 χλμ. / μέτριας δυσκολίας / διάρκεια 3 ώρες

Τα Καλά Νερά είναι ένα όμορφο παραθαλάσσιο χωριό με άφθονα τρεχούμενα νερά που αναβλύζουν από τις πολλές βρύσες κοντά στη θάλασσα. Η διαδρομή μας (ένα μέρος της γίνεται σε σημαδεμένα καλντερίμια) ακολουθεί κυρίως τη σιδηροδρομική γραμμή. Η πλούσια βλάστηση, οι δροσάτες ρεματιές, τα μυριάδες αγριολούλουδα και τα κελαιδίσματα των αηδονιών θα σας μείνουν αξέχαστα. Άφιξη στο ιστορικό κεφαλοχώρι Μηλιές απ’ όπου μπορούμε να απολαύσουμε μια διαφορετική διαδρομή με το τρενάκι του Πηλίου, τον θρυλικό «μουτζούρη».

Ζαγορά – Χορευτό: 3 χλμ. / πολύ εύκολη / διάρκεια 1,5 ώρα

Από τις πιο εύκολες διαδρομές – κατάλληλη και για οικογένειες – για να απολαύσουμε βουνό και θάλασσα. Από το μεγαλύτερο χωριό του Πηλίου, πνιγμένο στα οπορωφόρα δέντρα (ονομαστά είναι τα μήλα Ζαγοράς) ακολουθούμε το κατηφορικό μονοπάτι που μας οδηγεί στην «αφρισμένη» παραλία του Χορευτού, απ’ όπου ξεκινούσαν τα «Ζαγοριανά καράβια» για τις μεγάλες αγορές της Ευρώπης και της Ανατολής.

Άνω Λεχώνια – Άγιος Γεώργιος Νηλείας: 4 χλμ. / μέτριας δυσκολίας / διάρκεια 2 ώρες

Αφετηρία μας ένας πραγματικός κήπος της Εδέμ στους πρόποδες του Πηλίου. Από εδώ ξεκινάμε την ανάβαση προς τον Άγιο Γεώργιο, από τα γραφικότερα χωριά, χτισμένο ανάμεσα σε δυο ράχες, με υπέροχη θέα στον Παγασητικό κόλπο. Το μεγαλύτερο μέρος της διαδρομής γίνεται πάνω σε μονοπάτια και καλντερίμια και ανάμεσα σε ρεματιές, ελαιώνες και γραφικά ξωκλήσσια.

Βένετο – Μονή Φλαμουρίου – Άνω Κερασιά: 12,9 χλμ. / δύσκολη διαδρομή / διάρκεια 5 ώρες

Μια από τις ομορφότερες διαδρομές στο Βόρειο Πήλιο γίνεται μέσα από πλούσιο δάσος με καστανιές και θεόρατες οξιές, τούνελ από οργιώδη βλάστηση, τρεχούμενα νερά, άγριες ρεματιές… Εκτός από τα αξιοθέατα της φύσης εντυπωσιάζει η ιστορική Ιερά Μονή Μεταμορφώσεως Φλαμουρίου σε ένα ξέφωτο στο δάσος.

 

Πηγή: travelstyle.gr