Σε λίγες μέρες (20/10) ξεκινούν στη Θεσσαλονίκη τα σεμινάρια του Νευρο-Γλωσσικού Προγραμματισμού (ΝLP) από την κα Ισιδώρα Καραδημητρίου και θα διαρκέσουν 5 Σαββατοκύριακα. Τι είναι όμως το NLP και γιατί είναι σημαντικό να το βάλουμε στη ζωή μας;

Λίγα λόγια για την Iσιδώρα Καραδημητρίου

Η Iσιδώρα Καραδημητρίου είναι είναι μια γυναίκα δραστήρια και παθιασμένη με αυτό που κάνει. Είναι Sales Mentor, Νeuro researcher και NLP Trainer και συνεργάζεται με μεγάλες ιδιωτικές εταιρίες στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Είναι μητέρα δύο κοριτσιών. Έχει σπουδάσει Διοίκηση Επιχειρήσεων, είναι κάτοχος MBA και, ως ΝLP Trainer εκπαιδεύει επαγγελματίες, εκπαιδευτικούς και γονείς στο ΝευροΓλωσσικό Προγραμματισμό (NLP). Μιλάει αγγλικά, γαλλικά, ιταλικά και κινέζικα, ενώ ολοκληρώνει τώρα και το διδακτορικό της πάνω στις πωλήσεις με νευροεπιστήμες.

Έχει καταφέρει να εμπνεύσει πολλούς ανθρώπους με τις γνώσεις και τις δράσεις της, δίνοντας κίνητρο σε όσους έχουν την τύχη να βρεθούν στα σεμινάρια να ανακαλύψουν τον καλύτερο εαυτό τους. Ας δούμε πώς το πετυχαίνει.

Συνέντευξη: Κατερίνα Ευσταθιάδου

Τι είναι ο νευρογλωσσικός προγραμματισμός και πώς έχει αλλάξει τη ζωή σας από τη στιγμή που αποφασίσετε να ασχοληθείτε με αυτόν;

Ο Νευρο-Γλωσσικός Προγραμματισμός (ΝLP) είναι η τέχνη της γνώσης του ανθρωπίνου νου και της λειτουργίας του. Αποτελεί μια ενδελεχή μελέτη και αποκρυπτογράφηση των νοητικών και συμπεριφορικών μας δομών. Εστιάζει στις δυνατότητες του κάθε ατόμου, στην ανθοφορία των δεξιοτήτων του, στην εγκαθίδρυση νέων στρατηγικών που θα ενεργοποιήσουν ευεργετικές, υγιείς συμπεριφορές και στη δομή (αλλά και στην αποδόμηση) της υποκειμενικής εμπειρίας. Αποτελείται από ένα σύνολο τεχνικών, απαράμιλλης δυναμικής, οι οποίες σε βοηθούν στη βελτίωση κι εξέλιξη της επικοινωνίας σου, στο να κατανοήσεις το μοντέλο του κόσμου του άλλου, να ξεγυμνώσεις και να απαγκιστρωθείς από τους περιορισμούς σου και να δημιουργήσεις τα νέα, επιθυμητά σου αποτελέσματα.

 
Το NLP μου έδωσε τα εφόδια να κάνω μεγάλες αλλαγές στη ζωή μου, να διευρύνω τον κόσμο των επιλογών μου και να πετυχαίνω τους στόχους μου!  Με βοήθησε να οξύνω τις αισθήσεις μου και να βλέπω με άλλη ματιά τον κόσμο γύρω μου.  Αποτέλεσε το έναυσμα για να ασχοληθώ περαιτέρω με τη μελέτη του ανθρωπίνου εγκεφάλου που κάθε μέρα με μαγεύει και πιο πολύ. 
Είμαι βαθύτατα ευγνώμων που ήρθε στη ζωή μου κι οφείλω πολλά στους δασκάλους μου που στάθηκαν δίπλα μου σε αυτό το ταξίδι γνώσης!
Μπορείτε να μου περιγράψετε το προφίλ του ιδανικού υποψηφίου που θα τον ωφελούσε να παρακολουθήσει τα σεμινάριά σας;
    •  Όλοι όσοι επιθυμούν να δημιουργήσουν μια αρμονική επικοινωνία με τον εαυτό τους και τους άλλους (συντρόφους, παιδιά, συνεργάτες, φίλους, πελάτες).
    •  Όλοι όσοι επιθυμούν να μάθουν το πως να επιτυγχάνουν τους στόχους τους και να έχουν το υποσυνείδητο τους αρωγό.
    •  Όλοι όσοι αναζητούν τρόπους ώστε να είναι σε θέση να τοποθετούν συναισθήματα & καταστάσεις στη σωστή και υγιή τους διάσταση.
    •  Όλοι όσοι θέλουν να επαναπρογραμματίσουν τον εγκέφαλο τους και να αλλάξουν τους περιορισμούς και τις αρνητικές συνήθειες τους, σε γόνιμες, δυναμικές συμπεριφορές.

Ποιο είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν σήμερα οι άθρωποι σε θέσεις ισχύος και πώς θα μπορούσε να τους βοηθήσει ο Νευρογλωσσικός προγραμματισμός να το αντιμετωπίσουν;

Η αναζήτηση της προσωπικής αριστείας και η επικοινωνία πάντα αποτελούσαν θέματα που απασχολούσαν τους οργανισμούς και τους ανθρώπους που κατέχουν θέσεις ισχύος. Ο Νευρο-Γλωσσικός Προγραμματισμός βοηθάει στο να ανοίξεις την προσωπική σου δεξαμενή δυνατοτήτων (η οποία μπορεί να είναι κλειστή, αδρανής ή ανεκμετάλλευτη), να αρχίσεις να «ανθίζεις» μέσα από τις δυνατότητές σου και να βελτιώνεις την απόδοσή σου εντυπωσιακά. Αφαιρώντας τους ψυχολογικούς φραγμούς (όπως για παράδειγμα ο φόβος της αποτυχίας ή ό φόβος της αποδοχής) και ξεπερνώντας αρνητικές και περιοριστικές πεποιθήσεις, μπορείς να λειτουργήσεις αποτελεσματικά εκτός του comfort zone σου και να επιτύχεις περισσότερα από όσα πίστευες προηγουμένως ότι μπορούσες.

Η προσωπική απόδοση, η αριστεία και η υγιής επικοινωνία αποτελούν θεμελιώδεις λίθους και βασικά ζητούμενα στο επαγγελματικό πρωτόκολλο, όπως στις πωλήσεις, στην εξυπηρέτηση πελάτη, στις διαπραγματεύσεις, στην παραγωγικότητα και στη διαχείριση ανθρωπίνου δυναμικού. 

Πώς θα επηρεάζονταν οι διαπροσωπικές σχέσεις μας αν όλοι είχαμε την ευκαιρία να έχουμε γνώση του NLP;

Εκκωφαντικά πολύ! Είναι πολλά που θα μπορούσαμε να αναφέρουμε. Θα σας φέρω ένα απλό παράδειγμα. Σας έχει τύχει ποτέ να συναντήσετε έναν συνάδελφο στο γραφείο, ή τον διευθυντή σας, ο οποίος σας προσπέρασε βιαστικά και δεν σας είπε ούτε καλημέρα; Τι σκέψεις κάνατε εκείνη τη στιγμή;

Πάρτε ένα λεπτό να το σκεφτείτε. 
Κάποιοι, ίσως σκέφτηκαν ότι κάτι συμβαίνει με την απόδοση τους, ή ακόμα κι ότι δεν τους συμπαθεί! Κάποιοι άλλοι ίσως σκέφτηκαν ότι μπορεί να είναι πιεσμένος με κάποιο project.
Ένα άλλο παράδειγμα θα μπορούσε να είναι με τον/την σύντροφο μας. Σας έχει τύχει να μην απαντήσει στο τηλέφωνο ή στο μήνυμα σας; Τι σκέψεις κατέκλυσαν το μυαλό σας; 
 

Πόσο διαφορετικοί, αλλά κι απελευθερωμένοι θα ήμασταν, αν μπορούσαμε να αντιληφθούμε την πραγματική διάσταση μιας κατάστασης και όχι αυτή που δημιουργούμε στο μυαλό μας και προβάλουμε, αν μπορούσαμε δηλαδή να ξεφύγουμε από τις εικασίες και να βασιστούμε μόνο στα δεδομένα που έχουμε μπροστά μας την κάθε στιγμή. 

Πόσο εφικτό είναι να επαναπρογραμματίσουμε τον τρόπο που σκεφτόμαστε, εργαζόμαστε, διαδράμε μέσα από 5 Σαββατοκύριακα training; Υπάρχει κάποια πρόβλεψη για μετέπειτα επαφή με το αντικείμενο; Κάποιο comunity που κρατά τα μέλη σε διαρκή εγρήγορση;

Ο Νευρο-Γλωσσικός Προγραμματισμός δεν είναι ένα μαγικό ραβδάκι κουφοξυλιάς, όπως αυτό του διάσημου παιδικού ήρωα, που σου υπόσχεται θαύματα. Διέπεται από αρχές κι αξίες. Σημαντικό ρόλο παίζει η διάθεση του κάθε ενός να εντρυφήσει στον εαυτό του και να φέρει τα αποτελέσματα που επιθυμεί. Το θέμα είναι πόσο τα επιθυμεί και τι είναι διατεθειμένος να κάνει για να τα βιώσει. Μέσα στις ημέρες της εκπαίδευσης δίνονται πολλά σημαντικά και ισχυρά εργαλεία για τον επαναπρογραμματισμό της σκέψης και συνεπώς της δράσης, το πώς θα αξιοποιηθούν έγκειται στον καθένα από εμάς! Όλοι βγαίνουν διαφορετικοί μετά από τη σπουδή του ΝLP, άλλοι περισσότερο, άλλοι λιγότερο. Όλοι όμως, έχουν βιώσει τις αλλαγές τους και βλέπουν τον κόσμο με διαφορετική ματιά. 

Ο Νευρο-Γλωσσικός Προγραμματισμός έχει στάδια σπουδών, που μπορεί κάποιος να ακολουθήσει. Επίσης, η σχολή μας παρέχει τη δυνατότητα στους αποφοίτους μας, να παρακολουθούν κι άλλους κύκλους του ιδίου προγράμματος, να εξελίσσουν περαιτέρω τις γνώσεις τους και να «ακονίζουν» τις δεξιότητες τους. Επίσης, έχουν δημιουργηθεί ισχυρά alumni, που διαρκώς ενημερώνονται και «γεννούν» νέες ιδέες και λειτουργίες του NLP και που έχουν έντονη δράση προσφοράς σε ομάδες κοινωνικά αδύνατων συνανθρώπων μας. 

Πώς είναι το κλίμα στα σεμινάριά σας; 

Ανάλογα τη γεωγραφική περιοχή. Στην Αθήνα είναι μεσογειακό Στη Θεσσαλονίκη δε, είναι τροπικό! Πιθανόν να σας κάνει εντύπωση η απάντηση μου, πιθανόν κι όχι, όμως σκοπό έχει να σας δείξει ότι η κάθε απάντηση που λαμβάνουμε είναι αποτέλεσμα της ερώτησης που θέτουμε κι αυτό αποτελεί ένα μεγάλο κομμάτι της σπουδής του Νευρο-Γλωσσικού Προγραμματισμού. Το πώς κάνουμε σωστότερες ερωτήσεις, οι οποίες προκαλούν σωστότερες απαντήσεις ενώ ταυτόχρονα ενεργοποιούν τους βαθύτερους μηχανισμούς σκέψης. Αυτή η λεκτική ιχνηλασία είναι ένα μαγικό κομμάτι του ΝLP.

Πάντως το κλίμα στα σεμινάρια μας είναι εξαιρετικό! Είναι πανέμορφο να βλέπεις διαφορετικούς ανθρώπους να εναρμονίζονται, να γίνονται μια ανθρώπινη ορχήστρα και να βγάζουν από μέσα τους τις ωραιότερες μελωδίες τους.

Υπάρχει τελικά συνταγή επιτυχίας σε ό,τι στόχο κι αν έχει θέσει κάποιος;

Ναι υπάρχει! Όλοι μας έχουμε πετύχει στόχους που τους ποθήσαμε πολύ, που εστιάσαμε και συγκεντρωθήκαμε πάνω σε αυτούς, που μας κρατούσαν ξύπνιους τα βράδια! Υπάρχουν όμως και οι άλλοι που δεν τους πετύχαμε ακόμα.

Συνταγή υπάρχει και βρίσκεται στις νευρο-διαδρομές του πιο σημαντικού οργάνου του ανθρωπίνου σώματος. Στο νου!
Εμείς είμαστε εδώ για να σας υποστηρίξουμε να την ανακαλύψετε!