Σε ένα άκρως ανταγωνιστικό και εχθρικό απέναντι στους νέους εργασιακό περιβάλλον, επιχειρήσαμε να εντοπίσουμε νέους ανθρώπους που τα έχουν καταφέρει επαγγελματικά και με τις ικανότητες και τα εφόδιά τους βρήκαν διέξοδο από την ανεργία, με μεγάλη επιτυχία μάλιστα. Η αναζήτηση αυτή, μας έφερε στις εγκαταστάσεις του New York College στη Θεσσαλονίκη, έναν εκπαιδευτικό οργανισμό που προετοιμάζει μελλοντικά στελέχη και οι απόφοιτοί του έχουν πολλές ευκαιρίες εκεί έξω.
Πρώτη περίπτωση success story είναι η Φαίη Σμυρλή.
Είναι απόφοιτη του τμήματος BA/Communication: Mass Media του State University of New York – Empire State College και, ταυτόχρονα, σπουδάζει στο Πανεπιστήμιο Πάτρας στο τμήμα Φιλοσοφίας, Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας. Εδώ και λίγο καιρό, ξεκίνησε μαζί με τον αδελφό της μια start up επιχείρηση, ένα online κατάστημα γυναικείων ρούχων, το modaboom.com και νιώθει πιο έτοιμη από ποτέ να αδράξει το επαγγελματικό της μέλλον, καθώς, στην περίπτωσή της, dreams do come true! Aς δουμε πώς τα κατάφερε.

 

Όποτε γνωρίζουμε νέους ανθρώπους που έχουν πετύχει σε κάτι, θέλουμε να μάθουμε πώς το έκαναν. Αν μπορούσες να μας δωσεις με 5 λέξεις τα κλειδιά της επιτυχίας σου ποιες θα ήταν αυτές;

Αρχικά, το απαράμιλλο πείσμα και η αποφασιστικότητα μου με βοήθησαν να ξεπεράσω τις όποιες δυσκολίες μου παρουσιάστηκαν. Η πραγματική αφοσίωση σε οτιδήποτε κάνω έπαιξε επίσης το δικό της σημαντικό ρόλο. Αν και στην αρχή της επαγγελματικής μου καριέρας, μπορώ να πω με σιγουριά ότι τοσο η αίσθηση ευθύνης, όσο και η έμφαση στη λεπτομέρεια μέχρι στιγμής είναι must-have προσόντα.

Ας τα πάρουμε από την αρχή. Μίλησέ μας για τις σπουδές σου. Τι όνειρα είχες από μικρή για το επαγγελματικό σου μέλλον και γιατί επέλεξες τις σπουδές στο New York College;

Σίγουρα δεν έγινα η μπαλαρίνα που ονειρευόμουν. Πάντως, βρήκα το δρόμο μου και επέλεξα τον κλάδο της Επικοινωνίας, ο οποίος εκφράζει απόλυτα τα στοιχεία του χαρακτήρα μου. Το ελκυστικό πρόγραμμα σπουδών που προσέφερε το New York College (BA in Communication) ήταν και ο λόγος που το ξεχώρισα χωρίς δεύτερη σκέψη.

Πώς ήταν σπουδαστική εμπειρία σου εκεί;

Το ευχάριστο πανεπιστημιακό περιβάλλον με βοήθησε να φτάσω στα όρια τόσο της δημιουργικότητας, όσο και της αποδοτικότητάς μου. Μέσα από αυτήν την εμπειρία κατάφερα να αποκτήσω μια σφαιρική εικόνα των πραγμάτων, συμβάλλοντας σημαντικά στις επαγγελματικές μου επιλογές. 

Πώς σε βοήθησαν οι σπουδές σου στην επαγγελματική σου εξέλιξη; Υπήρξε συμβουλευτική και στήριξη από το προσωπικό του κολλεγίου σου που σου φαίνονται χρήσιμες στις μετέπειτα επιλογές καριέρας που κάνεις;

Μπορώ να πω ότι μου παρείχαν τα κατάλληλα εφόδια ώστε να είμαι πλήρως προετοιμασμένη για το ξεκίνημα της επαγγελματικής μου καριέρας. Κατά τη διάρκεια των σπουδών μου στο NYC, είχα πάντα τη στήριξη, τις συμβουλές αλλά και την σωστή καθοδήγηση του προσωπικού σε κάθε μου βήμα.

Σήμερα σε συναντάμε στο modaboom.com μια startup που έφτιαξες με τον αδερφό σου. Ένα online κατάστημα πώλησης γυναικείων ρούχων και όχι μόνο. Θέλουμε να μας πεις πώς προέκυψε η ιδέα.

Το έντονο ενδιαφέρον μου πάνω στο e-commerce σε συνδυασμό με την ικανότητα του αδερφού μου για την υλοποίηση νέων ιδεών, ήταν αυτό που μας οδήγησε στη δημιουργία ενός ιδιαίτερου και προσεγμένου online καταστήματος γυναικείας μόδας, το modaboom.com. Στη πραγματικότητα, καταφέραμε να συμπληρώσουμε ο ένας τον άλλον και το αποτέλεσμα βρίσκεται μπροστά σας.

Είναι δύσκολη η διαχείρηση ενός online καταστήματος; Το αντικείμενο σπουδών σου σε βοηθά να δίνεις λύσεις;

Ίσως έχουν παραξεγηθεί λίγο οι απαιτήσεις ενός ηλεκτρονικού καταστήματος σε σύγκριση με τα φυσικά καταστήματα. Το βασικότερο προνόμιο του online εμπορίου, η χωρίς περιορισμούς έκθεση σε ένα ευρύτερο κοινό, είναι ταυτόχρονα και η μεγαλύτερη πρόκληση, καθώς καθιστά δύσκολη την προσέγγιση του πελάτη. Οι σπουδές μου παίζουν καθημερινά καθοριστικό ρόλο στην παραπάνω και στην οποιαδήποτε προσωπική και επαγγελματική περίσταση.

Παράλληλα με όλες σου τις ασχολίες σπουδάζεις στο Πανεπιστήμιο Πάτρας στο τμήμα Φιλοσοφίας. Πώς συνδυάζεται αυτό με όλα τα παραπάνω; Και, κυρίως, πώς χωράει στο ήδη φορτωμένο πρόγραμμά σου;

Νιώθω πολύ ικανοποιημένη που δεν παράτησα κανένα από τα δύο ενδιαφέροντά μου και μπορώ να πω ότι συνειδητοποιώ όλο και περισσότερο στη ζωή μου την αξία και το μέγεθος της εκπαιδευτικής μου εμπειρίας. Αν και είμαι ένα πολύ δραστήριο άτομο, το φαινόμενο του να μη μου φτάνουν οι ώρες της ημέρας είναι κάτι σύνηθες στη ζωή μου. Παρ’όλα αυτά, αν αγαπάς αυτά που κάνεις, θα βρεις τόσο το χρόνο όσο και το τρόπο.

Θεωρείς ότι έχεις φτάσει τους επαγγελματικούς σου στόχους ή θα υπάρξει και συνέχεια;

Η αλήθεια είναι πως θεωρώ πως το ταξίδι μόλις ξεκίνησε και ακόμα δεν έχω δει τίποτα. Οι στόχοι μου είναι πολλοί και ανανεώνονται συνεχώς, πράγμα το οποίο με οδηγεί σε ένα ατελείωτο αλλά όμορφο κυνήγι. Προς το παρόν πάντως, όλο μου το ενδιαφέρον είναι στραμμένο στο modaboom.com project.

New York College –Thessaloniki Campus
Egnatia 138 & P.P. Germanou
54622 Thessaloniki
GREECE
Tel: + 30 2310 889879 
Fax: + 30 2310 835211
Website: www.nyc.gr