Το συκαλάκι είναι ένα από τα πιο αγαπητά γλυκά του κουταλιού. Εδώ και πολλά χρόνια με το πλούσιο άρωμά του, έχει συνοδεύσει γευστικά περέες μεγάλων και μικρών. Σας δίνουμε, λοιπόν, τώρα που τα άγρια σύκα είναι έτοιμα να τα μαζέψετε, μια συνταγή 100 ετών. Από την προγιαγιά μας, στη γιαγιά μας… Και τώρα πια, σε εμάς!

Υλικά:

1 κιλό άγρια σύκα ( περίπου 40 σύκα, μετρίου μεγέθους )
1 κιλό ζάχαρη
2 κούπες νερό
1 βανίλια ( προαιρετικά )
1 κοφτό κουταλάκι του γλυκού ξινό
1 κομματάκι γαλαζόπετρα ( όσο ένα μπιζέλι )

Εκτέλεση:

-Καθαρίζουμε τα σύκα μπιτζαμέ (δηλαδή μια αφήνω, μια ξεφλουδίζω) και τα τοποθετούμε μέσα σε νερό που βράζει. Αφού αλλάξουν χρώμα, τα στραγγίζουμε καλά και τα βάζουμε μέσα σε λεκάνη με νερό στο οποίο έχουμε διαλύσει την γαλαζόπετρα για περίπου 5′. Ξεπλένουμε καλά τα σύκα και τα ρίχνουμε στην κατσαρόλα όπου έχουμε ετοιμάσει σιρόπι με 2 κούπες νερό και 1 κιλό ζάχαρη.

-Αφήνουμε να δέσει το γλυκό μας για περίπου 20΄. Καταλαβαίνουμε το δέσιμο όταν με ένα κουταλάκι ρίξουμε λίγο σιρόπι σε ένα πιάτο και πέφτει σταγόνα σταγόνα και στέκεται.

-Αποσύρουμε από την φωτιά, ρίχνουμε το ξινό και τις βανίλιες.

ΒΟΝUS
Τα 9 οφέλη των σύκων στον ανθρώπινο ογανισμό :

  • Ρίχνουν την αρτηριακή πίεση
  • Εμποδίζουν τη δυσκοιλιότητα
  • Έχουν βοηθητικό ρόλο στον έλεγχο του βάρους
  • Προστατεύουν τις μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες από τον καρκίνο του μαστού
  • Προλαμβάνουν τις καρδιακές παθήσεις
  • Παρουσιάζουν αντιδιαβητική δράση
  • Συμβάλλουν στη διατήρηση της πυκνότητας των οστών
  • Βελτιώνουν τη σεξουαλική μας ζωή
  • Ανακουφίζουν τον πονόλαιμο

Σε αυτή τη συνταγή δεν θα αναφέρουμε κοστολόγιο, διότι τα άγρια σύκα μαζεύονται για να ερχόμαστε λίγο και σε επαφή με την φύση. Θεωρείται μέτριο σε δυσκολία.