«Έκανα και τρίτη δόση, τώρα, αν θέλεις, γλείφω και πόμολα.» Είναι μία από τις προτάσεις που ενδέχεται ν’ ακούσεις σ’ ένα τηλεφώνημα μαζί του. Ο Ανδρέας ο Πασπάτης είναι ένας κωμικός της υπέροχης νέας γενιάς του standup, απ’ αυτούς που παράγουν κομψά χοντροειδέστατα κείμενα και σε στέλνουν γαστρεντερολόγο από έντονους πόνους στην κοιλιακή χώρα. Ο Θεσσαλονικιός που αγάπησε την Αθήνα, επιστρέφει στον τόπο που τόσο έχει «κακολογήσει». Μα εμείς τον αγαπάμε. Ακόμα. Κι ας είναι η δεύτερη μεγαλύτερη προδοσία της πόλης μετά τον Δημήτρη Σαλπιγγίδη.

Συνέντευξη, Κωνσταντίνος Παπαπρίλης Πανάτσας

Μιλήσαμε στο τηλέφωνο λοιπόν. Και είπαμε αυτά που ξεκινούν μετά την άνω-κάτω τελεία:

Έχεις δηλώσει πως προτιμάς την Αθήνα. Πως τολμάς να επιστρέφεις στην Θεσσαλονίκη μετά απ’ αυτό;

Στην πραγματικότητα, έρχομαι μόνο για τους γιατρούς. Αυτή τη στιγμή που μιλάμε, είμαι στην Παραλία της πόλης και μόλις τελείωσα ιατρικό τσεκ απ. Βέβαια, αγαπάω τη Θεσσαλονίκη, είμαι από τη Θεσσαλονίκη, είχα καιρό να αράξω στην Θεσσαλονίκη. Η Αθήνα όμως, είναι λίγο πιο ωραία. Δεν το περίμενα. Αλλά περνάω λίγο καλύτερα.

Η καλύτερη παράσταση που έχεις δει ποτέ σου.

Μετά την προδοσία, ας μιλήσουμε και λίγο για την παράσταση. Γιατί «Διαβάστηκε»; Έχεις νιώσει την εμπειρία ενός «Διαβάστηκε»;

Ας ξεκινήσουμε με τα βασικά. Το «Διαβάστηκε» είναι η καλύτερη παράσταση που έχεις δει ποτέ σου.

Είμαι σίγουρος.

Επίσης, είναι η δεύτερη solo μου παράσταση. Τώρα, όσον αφορά στο όνομα, το «Διαβάστηκε» είναι κάτι που χρησιμοποιούσα σαν έκφραση. Το έλεγα συχνά. Και όλο αυτό γιατί δεν είμαι και πολύ συμπαθητικός άνθρωπος. 

Το «άκουγες» όμως συχνά;

Κοίτα, δεν το κυνηγάω ιδιαίτερα, αλλά μου έχει συμβεί. Και δεν ήταν ιδιαίτερα ευχάριστο.

Και τι θα δούμε στο «Διαβάστηκέ» σου;

Πιάνω όλα μου τα αγαπημένα θέματα. Από την αρρωστοφοβία μου και τους γιατρούς έως την λαϊκή αγορά και το… Κολοσσαίο.

Τσίμπησες COVID όμως; Αρρώστησες;

Αρρώστησα. Έκανα την καραντίνα μου, δεν βγήκα στις πέντε μέρες, έδωσα δέκα, και τώρα χτύπησα και την τρίτη δόση. Αν θέλεις, γλειφω και πόμολα. Δεν είναι η φάση μου, αλλά αν χρειαστεί το κάνω πλέον.

-Για ποια ατάκα σου είσαι περήφανος και δεν θα ‘πρεπε;
-Ουσιαστικά για όλες.

Ποιο είναι το pun σου, για το οποίο είσαι περήφανος;

Δεν θα κάνω spoiler. Αλλά ένα που λατρεύω έχει να κάνει με τον Άμλετ και τα… αυγά.

Και ποιο είναι το pun σου, για το οποίο είσαι περήφανος, και δεν θα ‘πρεπε;

Ουσιαστικά με όλα. Κυρίως με κάποια λογοπαίγνια που είναι απαράδεκτα αλλά, να σου πω και κάτι; Είναι η ένοχη απόλαυση μου.

Πόσο δύσκολο είναι για έναν κωμικό να γράψει μια παράσταση; Τι απαιτεί; Ποια είναι η διεργασία;

Είναι μια εξαιρετικά δημιουργική διαδικασία από την οποία προκύπτει κάτι από το οποίο ζεις. Είναι ένα κείμενο που πρέπει να στήσεις, να το γυαλίσεις και να το αφήσεις να κάνει τον κύκλο του. Συχνά μάλιστα, αντιμετωπίζω την «απελπισία του δημιουργού», στην οποία πιστεύεις πως δεν έχεις τίποτα πια να δώσεις. Μα δίνεις.

Το ελληνικό κοινό, έχει εκπαιδευτεί επαρκώς στο stand up; Είναι πια ξένο γι’ αυτό, ή το «έμαθε»;

Δεν μπορώ να τους τσουβαλιάσω όλους. Το ελληνικό κοινό έχει κάνει τεράστια βήματα. Και είναι μπόλικο πια. Πριν πέντε χρόνια, δεν ήξεραν τι είναι το standup. Το Youtube έχει βοηθήσει, μπορείς να βρεις παραστάσεις συναδέλφων, το ελληνικό κοινό, έχει πια αναφορές από Έλληνες κωμικούς και όχι του εξωτερικού. Τεράστια βήματα.

Τώρα που περπατάς στην Παραλία μας, σε αναγνωρίζει κανείς ή μπα; 

Αυτή τη στιγμή, δεν φαίνεται να με αναγνωρίζει κάποιος. Αλλά, προηγουμένως, στην Τσιμισκή με χαιρέτησαν. Και είναι πολύ όμορφο συναίσθημα να σε αναγνωρίζουν από τη δουλειά σου. Βέβαια, στην Θεσσαλονίκη, μπορεί να με αναγνωρίσει κάποιος και από το σχολείο ή οπουδήποτε. Άρα, άκυρο. Είναι πολύ όμορφο συναίσθημα να σε αναγνωρίζουν στις υπόλοιπες πόλεις λοιπόν. Από τη δουλειά σου.

Μια τούμπα στην σκηνή.

Ποια είναι η χειρότερη στιγμή σου, αναφορικά με την κωμωδία; 

Πολλά χρόνια πριν, σε ένα μικρό θεατράκι στην Θεσσαλονίκη, στα πρώτα μου βήματα, συμμετείχα σε μια παράσταση με αρκετούς συναδέλφους. Στο τέλος της λοιπόν, βγαίνω για υπόκλιση. Και βγαίνοντας σκοντάφτω στην κουίντα. Βγαίνω στην σκηνή… πέφτωντας. Το χειρότερο όμως, ξέρεις πιο είναι; Το γέλιο της τούμπας ήταν το μεγαλύτερο της βραδιάς. Ξεπέρασε όλες τις κωμικές ατάκες.

Και η καλύτερη; 

Η κοινότητα του standup είναι αρκετά δεμένη. Αν και είναι ιδιαίτερα «μοναχικό άθλημα». Ωστόσο, νομίζω πως μου έχουν μείνει οι στιγμές από μια βραδιά στο ΟΑΚΑ, για φιλανθρωπικό σκοπό, που παρά τις όποιες αντιπάθειες και δυσκολίες, ήμασταν όλοι εκεί και η ανταπόκριση του κοινού ήταν υπέροχη. Όταν υπάρχει ανάγκη, η κοινότητα, στηρίζει. Και είναι όμορφο…

Ο Ανδρέας Πασπάτης, στην Θεσσαλονίκη, για μια και μόνο παράσταση την Τετάρτη 2 Φεβρουαρίου στο Θέατρο Αυλαία. 

info
2 Φεβρουαρίου 2022
Θέατρο ΑυλαίαΤσιμισκή 136, (Πλατεία ΧΑΝΘ)
Τηλέφωνο: 2310 230013
Παράσταση: Τετάρτη 2 Φεβρουαρίου 2022
Ώρα έναρξης: 21.30
Διάρκεια80’
Εισιτήρια: 10€ γενική είσοδος
Προπώληση: Ταμείο θεάτρου Αυλαία & ticketservices.gr
Επικοινωνία: Γιάννης Δαλάκας
www.avlaiatheater.gr/

Πάρε μια τζούρα Πασπάτη,

όπως έκανε σχεδόν μισό εκατομμύριο κόσμος…: