Ακόμα ένα ανοιξιάτικο Σαββατοκύριακο πλησιάζει και συγκεντρώσαμε όλα όσα μπορείς να κάνεις δωρεάν στη Θεσσαλονίκη. Προτάσεις που περιλαμβάνουν ξεναγήσεις, εικαστικές εκθέσεις, συναυλίες, φεστιβάλ κωμωδίας και δραστηριότητες για τα παιδιά.

Προτείνει η Χριστίνα Μισιρλή 

Θεματική Ξενάγηση στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης-Στην ίδια πόλη: Χριστιανοί και Εβραίοι

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης διοργανώνει ανοιχτή θεματική ξενάγηση, στην περιοδική έκθεση: Στην ίδια πόλη: Χριστιανοί και εβραίοι στη Θεσσαλονίκη. 3ος κύκλος: Εμπόριο, Επιχειρηματικότητα, στην Αίθουσα Περιοδικών Εκθέσεων Γ’.

Στην ίδια πόλη: Χριστιανοί και εβραίοι στη Θεσσαλονίκη
3ος κύκλος: Εμπόριο, Επιχειρηματικότητα

Η εκθεσιακή σειρά Στην ίδια πόλη: Χριστιανοί και εβραίοι στη Θεσσαλονίκη έχει ως στόχο την ανάδειξη της ατμόσφαιρας της Θεσσαλονίκης στα τέλη του 19ου και τις αρχές του 20ού αιώνα, μέσα από αδημοσίευτα ιστορικά τεκμήρια και μια παρουσίαση που δίνει έμφαση στα πρόσωπα και τις οικογένειες των δύο κοινοτήτων της πόλης.

Οι δύο πρώτοι κύκλοι παρουσίασαν θεματικές που σχετίζονταν με τη μουσική, το θέατρο, τον πολιτισμό, την παιδεία και τον αθλητισμό. Ο τρίτος κύκλος, που συνδιοργανώνεται με το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, έχει θέμα το εμπόριο και την επιχειρηματικότητα στη Θεσσαλονίκη.

Όπως και στους προηγούμενους δύο κύκλους, έτσι και σε αυτή την εκθεσιακή σειρά, αντιπαραβάλλονται φωτογραφίες, έγγραφα και αντικείμενα από το οικογενειακό Αρχείο Γ. Κωνσταντινίδη και τις συλλογές του Εβραϊκού Μουσείου Θεσσαλονίκης.

Η ξενάγηση θα πραγματοποιηθεί από τον κ. Γ. Κωνσταντινίδη, συλλέκτη, Πρόεδρο της Φ.Α.Α.Θ.

Απαραίτητη η τηλεφωνική κράτηση στο 2313 310 201 (Δευτ.- Παρ., 08:00 έως 15:00)

Πληροφορίες

Κυριακή 19 Μαρτίου στις 12.00
Είσοδος Ελεύθερη
Απαραίτητη η τηλεφωνική κράτηση στο 2313 310201 (Δευτ.-Παρ. 08:00-15:00)

Ομαδική Εικαστική Έκθεση στη Δημοτική Πινακοθήκη Θεσσαλονίκης- «Ένα Εικαστικό Μυθιστόρημα για την Θεσσαλονίκη»

Η νέα ομαδική Έκθεση “Ένα εικαστικό μυθιστόρημα για τη Θεσσαλονίκη”, στη Δημοτική Πινακοθήκη Θεσσαλονίκης- Casa Bianca, αποτελείται από 8 θεματικές ενότητες και είναι μια ερευνητική προσπάθεια που σκοπό έχει να σκιαγραφήσει τη Θεσσαλονίκη, να δημιουργήσει ένα σπονδυλωτό εικαστικό μυθιστόρημα.

Οι θεματικές ενότητες είναι: «Άνω Πόλη», «Το λιμάνι», «Η κεντρική αγορά», «Παραλία Θεσσαλονίκης, Θερμαϊκός», «Παραβαρδάρια περιοχή, σιδηροδρομικός σταθμός Θεσσαλονίκης», «Γενικές απόψεις Θεσσαλονίκης, περιαστικός χώρος», «Αρχιτεκτονικά, βιομηχανικά κτίσματα και μνημεία της Θεσσαλονίκης», «Σκηνές με ανθρώπους στην παραλία».

Πληροφορίες

Δημοτική Πινακοθήκη Θεσσαλονίκης – Casa Bianca

Βασιλίσσης Όλγας 180, Θεσσαλονίκη

Σαββατοκύριακο 18 & 19 Μαρτίου από τις 11.00 έως τις 16.00
Διάρκεια έκθεσης: έως Κυριακή 23 Απριλίου 2023
Είσοδος Ελεύθερη

Ανοιχτή Συναυλία & Παρουσίαση Συνεργασίας στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού

Το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού παρουσιάζει την συνεργασία Στέγης Ωνασείου Ιδρύματος και Παντείου Πανεπιστημίου «Γέφυρα Μουσικής πάνω από τη Συγγρού» στο αμφιθέατρο Στέφανος Δραγούμης.Θα ακολουθήσει η δεύτερη συναυλία σύγχρονη μουσικής του αφιερώματος «Σαλπάροντας για την Αμερική»  με έργα για όμποε και πιάνο.

Η εκδήλωση είναι ανοιχτή στο κοινό και απευθύνεται ιδιαίτερα σε φοιτητές/φοιτήτριες και διδάσκοντες/ουσες των Τμήματων Μουσικών Σπουδών και Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

«Μια Γέφυρα Μουσικής πάνω από τη Συγγρού vol. 8»

Αφιερωμένη στον συνθέτη Maurice Ohana (1913-1992), η φετινή «Γέφυρα» ιχνηλατεί με τέσσερις συναυλίες τις προσωπικές και καλλιτεχνικές διαδρομές ενός –άγνωστου, για πολλούς στην Ελλάδα– μουσικού δημιουργού.

Κάθε συναυλία και όλες μαζί, με τον γενικό τίτλο «Γεωγραφίες, φιλίες, αναφορές», συνθέτουν μια ιδιαίτερη μουσικογεωγραφία.

Μία «Γέφυρα Μουσικής πάνω από τη Συγγρού» στήνεται για 8η χρονιά, συνδέοντας τη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση με το Τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου Πανεπιστημίου.

Μία γέφυρα που υποστηρίζει με ουσιαστικό και γόνιμο τρόπο τους φοιτητές και τις φοιτήτριες της κατεύθυνσης «Πολιτισμός και Πολιτιστική Διαχείριση» του Τμήματος Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου, παρέχοντάς τους την ευκαιρία να συνεργαστούν με τη Στέγη, να συναντήσουν τα τμήματα παραγωγής και επικοινωνίας, να αντλήσουν πολύτιμη εμπειρία και να επικοινωνήσουν με τους μουσικούς δημιουργούς της εποχής μας.

“Σαλπάροντας για την Αμερική”

  • Xρήστος Τσόγιας – Ραζακόβ, όμποε
  • Κατερίνα Κωνσταντούρου, πιάνο

Η διοργάνωση γίνεται σε συνεργασία με το Εργαστήριο Σύγχρονης Μουσικής του Τμήματος Μουσικών Σπουδών ΑΠΘ.

Πληροφορίες 

Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού
Σάββατο 18 Μαρτίου

19:00 – Παρουσίαση συνεργασίας Στέγης – Παντείου
20:30 – Συναυλία σύγχρονης μουσικής

Συναυλία Μουσικής Δωματίου στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης

Πανελλήνιου Διαγωνισμού Orpheus Soloists.

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με τον Σύνδεσμο Αποφοίτων Ωδείων Θεσσαλονίκης παρουσιάζει συναυλία με τίτλο «Rising Music Stars» των βραβευθέντων με Α’ Βραβείο του 5ου Πανελλήνιου Διαγωνισμού Orpheus Soloists.

Θα παρουσιαστούν έργα των Saint-Saëns, Piazzola, Assad, Kabalevsky, Chopin, Doppler, Debussy, Bach, Prokofiev, Britten, Mozart, Wieniawski και Bottesini.

Πληροφορίες 

Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης

Σάββατο 18 Μαρτίου στις 20.00

Απαραίτητη η τηλεφωνική κράτηση στο 2313 310 201 (Δευτ.- Παρ., 08:00 έως 15:00)

Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

Cyclorhythmic Festival 2023 στο MOMus

Cyclorhythmic Festival 2023

Το MOMus – Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης φιλοξενεί το διήμερο, ανοιχτό, Cyclorhythmic Festival 2023, στο Αμφιθέατρο “Ξανθίππη Χόιπελ”, μία συνάντηση κρουστών, μουσικών και συνθετών που διοργανώνουν: το Τμήμα Μουσικής επιστήμης και Τέχνης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας σε συνεργασία με το Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, το Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης, την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης, το Κέντρο Πολιτισμού του Δήμου Θεσσαλονίκης και το MOMus-Μουσείο Σύγχρονης.

Το Cyclorhythmic festival 2023 είναι μία συνάντηση κρουστών, μουσικών και συνθετών που θα πραγματοποιηθεί στις 17 και 19 Μαρτίου 2023 στη Θεσσαλονίκη, με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.

Στόχος του είναι να προσεγγίσει το σύγχρονο ρεπερτόριο για κρουστά όργανα, τόσο στη φάση της ερμηνείας όσο και στη στιγμή της δημιουργίας.

Στις δράσεις του, συνθέτες, ερμηνευτές και τα ίδια τα κρουστά όργανα συνυπάρχουν και συνεργάζονται σε μία αέναη εξερεύνηση του ήχου στο τώρα. Το φεστιβάλ αναγνωρίζει το έργο καταξιωμένων συνθετών και ερμηνευτών ενώ δίνει παράλληλα χώρο στους νέους δημιουργούς και μουσικούς, περιστρεφόμενο πάντα γύρω από τα κρουστά.

Πληροφορίες 

Κυριακή 19/03 στις 19:00 – Μουσική Διαδρομή στους χώρους του Μουσείου
Κυριακή 19/03 στις 20:00 – Συναυλία, με έργα Βασιλειάδη και Psathas

6o Φεστιβάλ Κωμωδίας

Το Κέντρο Πολιτισμού της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας σε συνεργασία με την Αντιδημαρχία Πολιτισμού του Δήμου Κορδελιού-Ευόσμου διοργανώνει το 6o »Comedy Festival» Φεστιβάλ Κωμωδίας.

Στο «Comedy Festival» φιλοξενούνται και φέτος 5 κωμωδίες από τις καλύτερες θεατρικές ομάδες της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Στο Φετινό «Comedy Festival» θα φιλοξενηθούν τα εξής έργα:

-Παρασκευή 17/3 – «Ρωμαίος και Ιουλιέτα» του Μποστ
Από την Θεατρική Ομάδα Studio Έργον

-Σάββατο 18/03 – «Ο Αρχοντοχωριάτης» του Μολιέρου από την Θεατρική Ομάδα «Κώστας Βάρναλης»

Αντί εισιτηρίου προαιρετικά θα συλλέγονται: τρόφιμα μακράς διαρκείας, χαρτικά – απορρυπαντικά – είδη προσωπικής υγιεινής – Υπέρ της »Αρωγής Θεσσαλονίκης».

Πληροφορίες

Θέατρο Μίκης Θεοδωράκης
Είσοδος ελεύθερη

17 ΜΑΡΤΊΟΥ 2023 ΠΑΡΑΣΚΕΥΉ 20:00
18 ΜΑΡΤΊΟΥ 2023 ΣΆΒΒΑΤΟ 20:00

 

Ένας Virtual Cosmos «ζωντανεύει» στο Mediterranean Cosmos

Ο Μάρτιος στο Mediterranean Cosmos είναι αφιερωμένος στη τεχνολογία με εκπαιδευτικές δραστηριότητες για παιδιά και εφήβους.

Διαβάστε ολόκληρο το πρόγραμμα ΕΔΩ

Εργαστήρια από το UTech Lab του Ιδρύματος Ευγενίδου

Το UTech Lab οργανώνει εργαστήρια στους τομείς των οπτικοακουστικών μέσων, της ρομποτικής, της τρισδιάστατης εκτύπωσης και της ηλεκτρονικής.

Στόχος του εργαστηρίου είναι να προσφέρει ερεθίσματα και να εμπνεύσει τους νέους να πειραματιστούν με τις σύγχρονες τεχνολογίες, να καλλιεργήσει την κριτική τους σκέψη, να ενθαρρύνει την ενεργή και ομαδική εργασία, να τους βοηθήσει να αποκτήσουν δεξιότητες στα σύγχρονα ψηφιακά εργαλεία και να γίνουν δημιουργικότεροι.

Δείτε τα προγράμματα που πραγματοποιούνται με φυσική παρουσία εδώ.

Δείτε τα προγράμματα που πραγματοποιούνται onlie εδώ.