Βάση της διατροφής
Το μυστικό για μία οικονομική δίαιτα είναι να βασίσεις τη διατροφής σου σε υγιεινές, θρεπτικές και οικονομικές τροφές. Τα όσπρια, τα δημητριακά και τα εποχικά λαχανικά είναι οι τρεις βασικές ομάδες τροφών Μαγειρικής Οικονομίας που θα σε βοηθήσουν να τρέφεσαι υγιεινά και οικονομικά.

Φρούτα και λαχανικά εποχής.
Τρώγε πολλές σαλάτες και φρέσκα λαχανικά εποχής. Τα λαχανικά εποχής είναι πιο οικονομικά και περιέχουν περισσότερα θρεπτικά συστατικά. Συνήθιζε να τρως φρέσκια, ωμή σαλάτα με κάθε γεύμα ή ακόμα καλύτερα, τρώγε «σαλατογεύμα».

Επέλεγε Ολικής
Τα προϊόντα ολικής, όπως το πολύσπορο ψωμί, τα κριθαρένια Κρητικά παξιμάδια, το άγριο ρύζι, τα σκουρόχρωμα ζυμαρικά και το μαύρο αλεύρι, περιέχουν βιταμίνες, πρωτεΐνες και φυτικές ίνες που σημαίνει ότι χρειάζεται να φας λιγότερο για να χορτάσεις.

Τρώγε λιγότερο!
Αυτή η φράση είναι η βασική φιλοσοφία μίας οικονομικής δίαιτας. Δώσε βάρος στην ποιότητα και όχι στην ποσότητα! Αν τρως λιγότερο ξοδεύεις λιγότερα και χάνεις κιλά. Αν κάνεις καλές και έξυπνες επιλογές μπορείς να τρως λιγότερο δίνοντας στο σώμα σου όλα όσα χρειάζεται.

Απόφυγε πρωτεϊνικές δίαιτες
Το να τρως τεράστιες ποσότητες αυγών, γαλακτοκομικών, ψαριού και κρέατος δεν η καλύτερη επιλογή αν θες να χάσεις βάρος υγιεινά και οικονομικά. Εκτός από το ότι κοστίζει πολύ, το σώμα δεν λειτουργεί σωστά όταν καίει πρωτεΐνη για την παραγωγή ενέργειας. Η πρωτεΐνη είναι μεν απαραίτητη αλλά σε λογικές ποσότητες.

Όχι στα υποκατάστατα γευμάτων.
Μαγικό χάπι στο αδυνάτισμα δεν υπάρχει. Αν προσπαθήσεις να χάσεις βάρος με πανάκριβα σκευάσματα, υποκατάστατα γευμάτων και χημικά χάπια, όχι μόνο ξοδεύεις πολλά αλλά μπορεί να βάζεις την υγεία σου σε κίνδυνο.

Συμπληρώματα
Τα συμπληρώματα μπορούν να καλύψουν κάποιες ανάγκες μας σε μικροθρεπτικά συστατικά που είναι δύσκολο να πάρουμε με κάποιον άλλο τρόπο. Χρειάζεται όμως να είμαστε προσεκτικοί. Η καλύτερη επιλογή είναι τα φυσικά συμπληρώματα.

Σνακ
Τα καλύτερα σνακ για δίαιτα, ενέργεια και οικονομία είναι τα φρούτα εποχής και οι ανάλατοι, ωμοί ξηροί καρποί. Αν και υπάρχουν κάποιες καλές επιλογές για έτοιμα σνακ του εμπορίου, κοστίζουν συνήθως πολύ.

Ο Ευτύχης Μπλέτσας είναι συγγραφέας της «Μαγειρικής Οικονομίας», παρουσιαστής στην «Κουζίνα της Μαμάς» και στα «Μουσικομαγειρέματα», και ιδρυτής της Ακαδημίας Θετικής Ενέργειας που προάγει την Υγεία και τη Θετική Σκέψη.

Για Σεμινάρια με τον Ευτύχη στη Θεσσαλονίκη μπείτε στο bletsas.gr

Αν θέλετε να αποκτήσετε ένα Δωρεάν 30-σέλιδο Ηλεκτρονικό Εγχειρίδιο Μαγειρικής Οικονομίας του Ευτύχη Μπλέτσα μπείτε στο www.cookingEconomy.gr