Το πιο σημαντικό περιουσιακό μας στοιχείο είναι η προσωπική μας Ενέργεια.  Όπως τα χρήματα και ο χρόνος θέλουν σωστή διαχείριση, έτσι και η προσωπική μας ενέργεια είναι απαραίτητο να φυλάσσεται, να επενδύεται και να μεγιστοποιείται όσο περισσότερο γίνεται. Ένα από τα θεμέλια της ενέργειας είναι η διατροφή. Ακολουθούν μερικές τροφές που μας προσφέρουν περισσότερη ενέργεια.

Φρούτα. Τα φρούτα είναι μία από τις καλύτερες πηγές ενέργειας που αφομοιώνεται άμεσα από τον οργανισμό. Το καλό με τα φρούτα είναι ότι περιέχουν και φυτικές ίνες που βοηθάνε στην σωστή απορρόφηση και αποδέσμευση της ενέργειας στον οργανισμός μας αλλά και βιταμίνες που βοηθάνε χρειαζόμαστε για να αξιοποιήσουμε την ενέργεια που λαμβάνουμε.

Δημητριακά ολικής άλεσης.
Τα δημητριακά περιέχουν σύνθετους υδατάνθρακες που αποτελούν μία εξαιρετική πηγή ενέργειας μακράς διαρκείας που απελευθερώνεται αργά και σταθερά από τον οργανισμό μας. Τα δημητριακά ολικής είναι καλύτερες επιλογές επειδή περιέχουν πολλά ακόμα θρεπτικά συστατικά.

Καλά λιπαρά. Τα λιπαρά είναι η πιο συμπυκνωμένη μορφή ενέργειας που μπορούμε να λάβουμε από την διατροφή μας. Αυτό σημαίνει ότι χρειάζεται να τα καταναλώνουμε με μέτρο και να επιλέγουμε σωστά τις πηγές από τις οποίες τα λαμβάνουμε. Καλύτερες πηγές λιπαρών θεωρούνται το ελαιόλαδο, το αβοκάντο, τα σπόρια, οι ωμοί ξηροί καρποί και τα ψάρια.

Καλές πηγές πρωτεΐνης. Οι πρωτεΐνες είναι απαραίτητες για πολλαπλές σωματικές λειτουργίες. Αν δεν υπάρχει καλή πηγή πρωτεϊνών στην διατροφή μας, ένα από τα συμπτώματα είναι αδυναμία και έλλειψη φυσικής ενέργειας. Πρωτεΐνες έχουν όλες οι τροφές αν και οι καλύτερες πηγές θεωρούνται το κρέας, το ψάρι, τα αβγά, τα γαλακτοκομικά με χαμηλά λιπαρά, οι ξηροί καρποί, τα όσπρια και τα δημητριακά.

Μέλι. Το μέλι είναι μία πηγή αμεσότατης ενέργειας για το οργανισμό. Απορροφάται άμεσα και μετατρέπεται σε ενέργεια σε ελάχιστα μόλις λεπτά για αυτό είναι ιδανικό σε περίπτωση που γυμναζόμαστε. Θέλει όμως προσοχή στην κατανάλωση, κυρίως αν δεν κάνουμε κινητική ζωή και αν κάποιος πάσχει από σακχαρώδη διαβήτη.

Λαχανικά. Τα ωμά λαχανικά σε σαλάτες μπορεί να μην περιέχουν πολύ ενέργεια με τη μορφή θερμίδων αλλά προσφέρουν στο σώμα μας πολλά μικροθρεπτικά συστατικά όπως ένζυμα που δρουν σαν καταλύτες και βοηθούν την απελευθέρωση της ενέργειας από τις τροφές που τρώμε.

Νερό. Μην ξεχνάμε το νερό! Αν και δεν περιέχει καθόλου ενέργεια με τη μορφή θερμίδων είναι τόσο απαραίτητο στην πραγματοποίηση πολλών σωματικών λειτουργιών που αν έχουμε έλλειψη νερού με τη μορφή αφυδάτωσης, το πρώτο και πιο σημαντικό σύμπτωμα είναι η έλλειψη ενέργειας.
Ο Ευτύχης Μπλέτσας είναι συγγραφέας της «Μαγειρικής Οικονομίας», παρουσιαστής στην «Κουζίνα της Μαμάς», στο «Food IQ» και στα «Μουσικομαγειρέματα» που προάγουν την Υγεία, την έξυπνη Διατροφή και τη Θετική Σκέψη. Για επικοινωνία, σεμινάρια στη Θεσσαλονίκη, Ιντερνετικές εκπομπές και υγιεινές συνταγές μπες στο bletsas.gr

Κυκλοφόρησε το νέο βιβλίο του Ευτύχη με απλές συμβουλές και τεχνικές για περισσότερη ενέργεια και καλύτερη διάθεση. Για περισσότερες πληροφορίες μπείτε στο
thetikienergeia.com