Σαν λαός είμαστε μακαρονάδες και ο καθένας μας έχει τον αγαπημένο του τρόπο για να απολαμβάνει τα μαμαρόνια. Τα ζυμαρικά είναι μία θρεπτική και οικονομική τροφή και μπορούν να αποτελέσουν την βάση μιας ισορροπημένης διατροφής. Διαβάστε μερικές απλές συμβουλές για τέλειες μακαρονάδες!

Βράζουμε τα μακαρόνια σε 1 λίτρο νερό και 10 γραμμάρια αλάτι για κάθε 100γρ. ζυμαρικά.

Πρώτα βράζουμε νερό με καπάκι. Μετά ρίχνουμε αλάτι και ζυμαρικά και συνεχίζουμε να βράζουμε χωρίς καπάκι για όση ώρα λέει στο πακέτο και ανάλογα με τα γούστα μας.

Η διάρκεια βρασμού ποικίλει ανάλογα με το είδος των ζυμαρικών. Πάντως καλό είναι να δοκιμάζουμε και να κρίνουμε από μόνοι μας για το πότε είναι έτοιμα.

Καλύτερη επιλογή τα ζυμαρικά ολικής άλεσης που μας δίνουν ενέργεια που διαρκεί περισσότερο καθώς και κάποια επιπλέον θρεπτικά συστατικά.

Αν μας ενοχλεί η γλουτένη και οι μακαρονάδες μας βαραίνουν επιλέγουμε ζυμαρικά χωρίς γλουτένη.

Δεν χρειάζεται λάδι στα μακαρόνια που βράζουν. Κάνει μηδαμινή διαφορά. Για να μην κολλήσουν βράζουμε σε περισσότερο νερό και προσθέτουμε λάδι ή βούτυρο αφότου τα βγάλουμε.

Το μόνο καλό που κάνει το λάδι την ώρα του βρασίματος είναι οτι εξαφανίζει το άφρισμα που πολλές φορές δημιουργείται. Για αυτό τον λόγο αρκούν 2-3 σταγόνες λάδι στο νερό που βράζει.

Δεν σερβίρουμε στο πιάτο τα μακαρόνια ρίχνοντας από πάνω σάλτσα και τυρί. Έτσι η σάλτσα δεν ανακατεύεται καλά και τα ζυμαρικά δεν την ρουφάνε στο εσωτερικό τους.

Δεν ξεπλένουμε με κρύο νερό τα μακαρόνια και δεν τα αφήνουμε να κρυώσουν και να κολλήσουν. Αντιθέτως, ανακατεύουμε τα ζυμαρικά και τη σάλτσα σε μπολ ή στην κατσαρόλα της σάλτσας.

Προσθέτουμε σάλτσα ή ελαιόλαδο/βούτυρο στο μπολ ή την κατσαρόλα αφότου τα στραγγίσουμε και μαζί προσθέτουμε λίγο από το νερό των ζυμαρικών.

Τρίβουμε μέσα στα μακαρόνια με τη σάλτσα το τυρί για να λιώσει και να ενοποιηθεί με την σάλτσα. Ψιλοκόβουμε προσθέτουμε τον μαϊντανό «ζωντανό» στο τέλος, για να διατηρήσει τις βιταμίνες, τα ένζυμα, το άρωμα και την γεύση του.

Ανακατεύουμε ελαφρά να λιώσει το τυρί και να αποκτήσει η μακαρονάδα κρεμώδη και βελούδινη υφή. (Οι Ιταλοί το λένε αυτό «menticare»)

Καλή όρεξη!

Ο Ευτύχης Μπλέτσας είναι συγγραφέας της «Μαγειρικής Οικονομίας», παρουσιαστής στην «Κουζίνα της Μαμάς» και στα «Μουσικομαγειρέματα», και ιδρυτής της Ακαδημίας Θετικής Ενέργειας που προάγει την Υγεία και τη Θετική Σκέψη.

Για Σεμινάρια με τον Ευτύχη στη Θεσσαλονίκη μπείτε στο bletsas.gr

Αν θέλετε να αποκτήσετε ένα Δωρεάν 30-σέλιδο Ηλεκτρονικό Εγχειρίδιο Μαγειρικής Οικονομίας του Ευτύχη Μπλέτσα μπείτε στο www.cookingEconomy.gr