Μέσα σε κρατήρες, δίπλα σε παγόβουνα, με τοπία που δύσκολα μπορεί να αποτυπώσει ο φακός και νερά σε όλες τις αποχρώσεις το μπλε. Αυτές είναι οι ομορφότερες λίμνες στον κόσμο, αναμεσά τους και μια ελληνική.

Λίμνη Κόμο, Ιταλία
Η διασημότερη λίμνη της χώρας βρίσκεται στη Λομβαρδία, βόρεια του Μιλάνου και είναι μια από τις πιο βαθιές λίμνες στην Ευρώπη. Από ψηλά, το σχήμα της μοιάζει με ένα πελώριο, ανάποδο Υ με χρυσαφένια νερά, αιωνόβιες βίλες και ολάνθιστους κήπους.

Edith, Καναδάς
Η λίμνη τροφοδοτείται από τα παγόβουνα και απέχει περίπου 10 χλμ. από την πόλη Jasper, στα δυτικά της χώρας.

Tekapo, Νέα Ζηλανδία
Βρίσκεται στο νότιο νησί της χώρας σε υψόμετρο 700 μέτρων. Το τοπίο της είναι ειδυλλιακό: χιονισμένες βουνοκορφές, τυρκουάζ νερά, ένα όμορφο εκκλησάκι χτισμένο στις όχθες της αλλά και πολύχρωμα λούπινα που ανθίζουν κάθε χρόνο από τα μέσα του Νοεμβρίου έως τον Ιανουάριο.

Blue Lake, Αυστραλία
Η λίμνη με τα καταγάλανα νερά βρίσκεται στα νότια της χώρας, μέσα στον κρατήρα ηφαιστείου του Mount Gambier.

Maligne Lake, Καναδάς
Βρίσκεται στην πολιτεία Αλμπέρτα και είναι διάσημη για το γαλάζιο χρώμα του νερού της, τις βουνοκορφές που την περιβάλλουν, το νησάκι Spirit και τα τρία παγόβουνα που είναι ορατά από τη λίμνη.

Μελισσάνη, Ελλάδα
Το πολυφωτογραφημένο λιμνοσπήλαιο βρίσκεται σε απόσταση 2 χιλ. βορειοδυτικά της Σάμης στην Κεφαλονιά. Η φυσική είσοδος του σπηλαίου είναι κατακόρυφη και δημιουργήθηκε από την πτώση ενός τμήματος της οροφής. Βρίσκεται 20 μ. κάτω από την επιφάνεια του εδάφους και το βάθος των νερών της κυμαίνεται από 10 μ. έως 30 μ. ενώ σταλακτίτες με περίεργα σχήματα στολίζουν το μεγαλύτερο τμήμα της.

Λίμνη Μαλάουι, Αφρική
Είναι γνωστή και ως Νιάσα και βρίσκεται στην νοτιοανατολική Αφρική, ανάμεσα στα κράτη Μαλάουι, Μοζαμβίκη και Τανζανία. Η λίμνη είναι η τρίτη μεγαλύτερη στην Αφρική και η δεύτερη βαθύτερη ενώ φιλοξενεί το μεγαλύτερο αριθμό ειδών ψαριών από οποιαδήποτε άλλη λίμνη.

Plitvice, Κροατία
Πρόκειται για περίπου 20 λίμνες που συνδέονται μεταξύ τους και από το 1979 έχουν προστεθεί στον Κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO σαν περιοχή ιδιαίτερου φυσικού κάλλους. Τα νερά ρέουν σε ασβεστολιθικά πετρώματα, συγκεντρώνονται σε κοιλότητες και με το πέρασμα των χρόνων τα ιζήματα που μεταφέρουν δημιουργούν φυσικά φράγματα που στη συνέχεια μετατρέπονται σε πανέμορφες λίμνες με σπηλιές και καταρράκτες.

Taal, Φιλιππίνες
Βρίσκεται στο νησί Luzon και σχηματίστηκε ύστερα από δυνατές ηφαιστειακές εκρήξεις που συνέβησαν δεκάδες χιλιάδες χρόνια πριν. Στο εσωτερικό της έχει ένα από τα πιο μικρά αλλά ενεργά ηφαίστεια του κόσμου.

Bled, Σλοβενία
Απέχει μόλις 55 χλμ. από την πρωτεύουσα, Λιουμπλιάνα, Από πάνω της δεσπόζει το μεσαιωνικό φρούριο ενώ στο ρομαντικό νησάκι της λίμνης υπάρχει ο ναός της Κοίμησης της Θεοτόκου του 17ου αιώνα, το οποίο πολλά ζευγάρια επιλέγουν για το μυστήριο του γάμου τους.

Louise, Καναδάς
Η διασημότερη λίμνη της χώρας βρίσκεται στην Αλμπέρτα και είναι φημίζεται για το σμαραγδένιο χρώμα των νερών της που οφείλεται στα ιζήματα που κουβαλούν στο νερό οι παγετώνες που λιώνουν από τα γύρω βουνά.

Crater, ΗΠΑ
Βρίσκεται στην πολιτεία του Όρεγκον και είναι διάσημη για το βαθύ μπλε χρώμα και τα καθαρά νερά της. Κανένας ποταμός δεν ρέει προς ή από τη λίμνη ενώ το νερό που εξατμίζεται αναπληρώνεται από τις βροχοπτώσεις με τέτοιο ρυθμό ώστε τα νερά της λίμνης να ανανεώνονται κάθε 250 χρόνια.

Nakuru, Κένυα
Βρίσκεται σε υψόμετρο 1.754 μέτρων και είναι διάσημη για τα χιλιάδες φλαμίνγκο που συγκεντρώνονται εκεί, αφού βρίσκουν τροφή στα άφθονα φύκια της λίμνης. Τα νερά της είναι καταγάλανα και γύρω από τη λίμνη υπάρχουν βραχώδεις κορυφές και πράσινες πεδιάδες, που δημιουργούν ένα ονειρεμένο σκηνικό.

Πηγή: www.arttravel.gr