Η μεγάλη μέρα έφτασε, χθες στην πόλη. Το 62ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης επέστρεψε στο σπίτι του, τις κινηματογραφικές αίθουσες, με ασφάλεια. 

της Χριστίνας Μισιρλή 

Το Ολύμπιον φόρεσε κόκκινο χαλί, άνοιξε διάπλατα τις πόρτες κι υποδέχτηκε τους επισήμους και τον κόσμο του μετά από δύο χρόνια. Η έναρξη του ήταν συγκινητική, καθώς το κοινό περίμενε εδώ και καιρό αυτή τη στιγμή. 

Από τη μεριά των ομιλητών, ειπώθηκαν τόσο όμορφα λόγια για το Φεστιβάλ και τον θεσμό που πρεσβεύει, τα τελευταία 62 χρόνια!

«Μάθαμε να βλέπουμε σινεμά από το σπίτι αλλά και την ίδια στιγμή μαζί. Τα βγάλαμε πέρα».

Ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Φεστιβάλ, Ορέστης Ανδρεαδάκης μεταξύ άλλων έκανε αναφορά σε όλα αυτά που κατόρθωσε το Φεστιβάλ παρά τις δυσκολίες, ενώ από την πλευρά της η Γενική Διευθύντρια του ΦΚΘ Ελίζ Ζαλαντώ είπε: «Μάθαμε να βλέπουμε σινεμά από το σπίτι αλλά και την ίδια στιγμή μαζί. Τα βγάλαμε πέρα». 

Τον λόγο πήρε και η Πρόεδρος του νέου Διοικητικού Συμβουλίου του Φεστιβάλ, Ελευθερία Θανούλη, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «είμαι γέννημα θρέμμα αυτής της πόλης και το φεστιβάλ ήταν ανέκαθεν κομμάτι της ζωής μου. Ως φοιτήτρια έδινα μάχη – κυριολεκτικά σώμα με σώμα – έξω στην είσοδο για μπορέσω να μπω με τους φίλους μου στον β’ εξώστη και να παρακολουθήσω την τελετή έναρξης. Είναι ένα ωραίο παιχνίδι της μοίρας να μπορώ σήμερα να σας απευθύνω το λόγο από αυτό το βήμα ως πρόεδρος του Φεστιβάλ». 

Την έναρξη της 62ης διοργάνωσης κήρυξε ο Υφυπουργός Σύγχρονου Πολιτισμού, Νικόλας Γιατρομανωλάκης, ο οποίος δεσμεύτηκε για επιπλέον ενίσχυση του Φεστιβάλ αλλά και γενικότερα του ελληνικού κινηματογράφου από το Ταμείο Ανάπτυξης. «Το Φεστιβάλ όχι μόνο άντεξε, αλλά πέτυχε», τόνισε. 

Το Φεστιβάλ θα λάμπει στο κέντρο της Θεσσαλονίκης έως τις 14 Νοεμβρίου και περιμένει όλους τους σινεφίλ υποστηρικτές του να το αγκαλιάσουν, όπως κάθε χρόνο! Η γιορτή του ανεξάρτητου κινηματογράφου θα πραγματοποιηθεί σε φυσικούς χώρους, αλλά και online.

Θα προβληθούν 197 ταινίες!

Στο 62ο ΦΚΘ, θα προβληθούν 197 ταινίες στην ιστορική έδρα του θεσμού, στις αίθουσες «Ολύμπιον» και «Παύλος Ζάννας», στις αίθουσες του Λιμανιού, Φρίντα Λιάππα, Τώνια Μαρκετάκη, Τζον Κασσαβέτης, Σταύρος Τορνές, καθώς και στον κινηματογράφο Μακεδονικόν. 

Παράλληλα, θα μπορούμε να παρακολουθήσουμε 144 ταινίες και διαδικτυακά, μέσω της ψηφιακής πλατφόρμας του Φεστιβάλ online.filmfestival.gr.

Χθες, 4 Νοεμβρίου το Φεστιβάλ έκανε πανηγυρική πρεμιέρα με την ταινία «Το γεγονός» (L’ Événement) της Οντρέ Ντιγουάν που κέρδισε τον Χρυσό Λέοντα στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας.

Τα μέτρα

Οι θεατές μοιάζει να σέβονται τα μέτρα, φορώντας πιστά τη μάσκα τους, την ώρα που η Θεσσαλονίκη κοκκινίζει από τα κρούσματα. Όσοι έχουν επιδείξει βεβαίωση εμβολιασμού ή νόσησης, αποκτούν το βραχιολάκι που τους επιτρέπει να κυκλοφορούν χωρίς επιπλέον έλεγχο. 

Το φετινό πρόγραμμα του Φεστιβάλ εγγυάται συγκινήσεις και σας περιμένει να το ανακαλύψετε!