Τα θαλάσσια πάρκα και τα ενυδρεία δημιουργούν πάντα όμορφες αναμνήσεις τόσο σε μικρούς όσο και σε μεγάλους. Μας προσκαλούν να γνωρίσουμε θαυμαστά πλάσματα της φύσης, ενώ τα παιδιά μαθαίνουν καθώς διασκεδάζουν.

Αξίζει να αφιερώσετε μία μέρα από τις διακοπές σας για να γνωρίσετε σπάνια είδη της θάλασσας και μοιραστείτε με τα παιδιά την ομορφιά του κόσμου μας.

Γράφει η Χριστίνα Μισιρλή

Το biscotto.gr συγκέντρωσε και σας παρουσιάζει σε ένα ξεχωριστό αφιέρωμα ενυδρεία και θαλάσσια πάρκα της Ελλάδας που αξίζει να επισκεφθείτε μαζί με την οικογένεια. Πάμε να τα ανακαλύψουμε!

Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο Αλοννήσου–Βορείων Σποράδων

Το Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο Αλοννήσου Βορείων Σποράδων, είναι το πρώτο Θαλάσσιο Πάρκο της Ελλάδας, και η μεγαλύτερη προστατευμένη θαλάσσια περιοχή στην Ευρώπη (περίπου 2,220 km2). Εκτός από τη θαλάσσια περιοχή, το Πάρκο περιλαμβάνει τη νήσο Αλόννησο, 6 μικρότερα νησιά (Περιστέρα, Κυρά Παναγιά, Ψαθούρα, Πιπέρι, Σκάτζουρα και Γιούρα) καθώς και 22 βραχονησίδες.

Η περιοχή παρουσιάζει ιδιαίτερο επιστημονικό, εκπαιδευτικό και πολιτισμικό ενδιαφέρον. Στην ευρύτερη περιοχή του Πάρκου υπάρχουν ευρήματα από την Προϊστορική, την Κλασσική και τη Βυζαντινή περίοδο (ναυάγια, παλιά μοναστήρια και εκκλησίες).

Πληροφορίες 

Πατητήρι, Αλόννησος (Patitiri, Alonissos)
Τ. 24240 66378 / 66388 / 66419
[email protected]
website: https://alonissos-park.gr

Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο Ζακύνθου

Το Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο Ζακύνθου (Ε.Θ.Π.Ζ.) ιδρύθηκε με σκοπό την προστασία και διατήρηση των ενδιαιτημάτων ζώων και φυτών που αποτελούν σημαντικότατη φυσική κληρονομιά τόσο σε εθνικό όσο και σε διεθνές επίπεδο.

Στα όρια του Ε.Θ.Π.Ζ. βρίσκεται ένας από τους πιο σημαντικούς βιότοπους αναπαραγωγής της θαλάσσιας χελώνας Caretta caretta στη Μεσόγειο. Επίσης περιλαμβάνονται σημαντικοί βιότοποι της μεσογειακής φώκιας Monachus monachus, της μεταναστευτικής ορνιθοπανίδας, της ενδημικής χλωρίδας καθώς και οικότοποι ευρωπαϊκού και μεσογειακού ενδιαφέροντος όπως των συστημάτων αμμοθινών και αλόφιλης βλάστησης και τα υποθαλάσσια λιβάδια του φυτού Posidonia oceanica.

Πληροφορίες

Ελ. Βενιζέλου 1, Τ.Κ. 291 00 Ζάκυνθος
Τ. 26950-29870
[email protected]
website: https://www.nmp-zak.org

Ενυδρείο Καστοριάς

Το ενυδρείο της Καστοριάς, το μεγαλύτερο ενυδρείο γλυκού νερού των Βαλκανίων, σας προσκαλεί να το επισκεφτείτε και να ταξιδέψετε στον μαγευτικό αλλά και άγνωστο κόσμο των κατοίκων των εσωτερικών υδάτων.

Φιλοξενεί αυτόχθονα, ενδημικά καθώς και μεγάλο αριθμό ξενικών ειδών ψαριών που διαβιούν στις λίμνες και τα ποτάμια της Ελλάδας και των Βαλκανίων.

Σκοπός του είναι να γνωρίσει στους επισκέπτες, τους υδρόβιους οργανισμούς των εσωτερικών υδάτων και να τους ευαισθητοποιήσει στην προστασία των υδάτινων οικοσυστημάτων και γενικότερα του περιβάλλοντος.

Πληροφορίες

Ζαλόγκου 3, Καστοριά
Τ. 2467 080229
[email protected]

Cretaquarium

Το Ενυδρείο Κρήτης αποτελεί έναν μοναδικό χώρο ανακάλυψης, ευαισθητοποίησης και γνώσης της θαλάσσιας μεσογειακής ζωής.

Ως μέρος του μεγαλύτερου συγκροτήματος θαλάσσιας έρευνας, τεχνολογίας και αναψυχής στη Μεσόγειο του Θαλασσόκοσμου (Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών) θεμελιώνει τη λειτουργία του και την εξέλιξή του στην επιστημονική γνώση και στις ανακαλύψεις της θαλάσσιας επιστήμης.

Εδώ ξεκινά η εμπειρία σας στην εξερεύνηση του θαλάσσιου κόσμου της Μεσογείου. Ελάτε πρόσωπο με πρόσωπο με εκατοντάδες είδη και χιλιάδες ζωντανούς οργανισμούς. Γοητευτείτε από τη συμπεριφορά τους καθώς αποκαλύπτουν τη μεγάλη ποικιλία σχημάτων, χρωμάτων, συνηθειών και αναγκών του δικού τους κόσμου.

Πληροφορίες 

Πρώην Αμερικανική Βάση Γούρνες, Ηράκλειο Κρήτης
Τ. 28103 37788
[email protected]
website: http://www.cretaquarium.gr/

Ενυδρείο Ρόδου

Ο Υδροβιολογικός Σταθμός Ρόδου έχει ένα διττό ρόλο καθώς αποτελεί μια ερευνητική μονάδα του ΕΛΚΕΘΕ και ένα δημόσιο ενυδρείο – Rhodes Aquarium – για το ευρύ κοινό, συνδυάζοντας την έρευνα, την ψυχαγωγία, την εκπαίδευση και την ευαισθητοποίηση. Δεν πραγματοποιεί μόνο θαλάσσια έρευνα αλλά συμμετέχει και σε προγράμματα προστασίας του πολίτη όπως το πρόγραμμα για το λαγοκέφαλο, ενώ επίσης πραγματοποιεί προγράμματα ευαισθητοποίησης και εκπαίδευσης για διάφορες κοινωνικές ομάδες.

Τo 1934, κατά την ιταλική κατoχή της Δωδεκανήσoυ (1912-943) και με απόφαση τoυ Κυβερνήτη Μario Lago, ξεκίνησε η κατασκευή τoυ «Reale Istituto di Ricerche Biologiche di Rodi» (Βασιλικό Ινστιτoύτo Θαλάσσιας Βιoλoγίας Ρόδoυ), η oπoία oλoκληρώθηκε τo 1935.

Από τo 1963 και με την oνoμασία «Υδρoβιoλoγικός Σταθμός Ρόδoυ» λειτoυργεί ως Ενυδρείo-Μoυσείo και ερευνητική μoνάδα τoυ Ελληνικoύ Κέντρoυ Θαλασσίων Ερευνών.

Πληροφορίες 

Κως 85100, Ρόδος
Τ. 2241 027308
[email protected]
website: https://rhodes-aquarium.hcmr.gr