Οι συγκεντρώσεις μικροσωματιδίων θα συνεχίσουν να αυξάνονται τις επόμενες ημέρες στο τρίτο κύμα αφρικανικής σκόνης – Οι επιπτώσεις στην υγεία.

Σε εξέλιξη είναι από το Σάββατο 6/4 το τρίτο -σε διάστημα δύο εβδομάδων- επεισόδιο μεταφοράς σκόνης από την Σαχάρα προς την Ευρώπη, που έχει δημιουργήσει υψηλές συγκεντρώσεις PM10 (μικροσωματιδίων) «στην Ιβηρική Χερσόνησο καθώς και σε ορισμένες περιοχές της Γαλλίας και της Γερμανίας».

Οι συγκεντρώσεις ξεπερνούν ορισμένες φορές τον ημερήσιο ευρωπαϊκό μέσο όρο έκθεσης, σύμφωνα με την υπηρεσία παρακολούθησης της ποιότητας του αέρα (CAMS) του παρατηρητηρίου Copernicus.

Οι συγκεντρώσεις αυτές θα συνεχίσουν να αυξάνονται τις επόμενες ημέρες, λόγω των ευνοϊκών ατμοσφαιρικών συνθηκών που παρατείνουν την μεταφορά σκόνης, προειδοποιεί το CAMS.

Το νέο σύννεφο αφρικανικής σκόνης είναι το τρίτο του είδους του από τη Σαχάρα που φτάνει στην Ευρώπη τις τελευταίες εβδομάδες, αλλά έχει χαρακτηριστεί ιδιαίτερα «έντονο» από την Υπηρεσία Παρακολούθησης Ατμόσφαιρας Copernicus της Ευρωπαϊκής Ένωσης (CAMS).

Ένα «εξαιρετικά έντονο» σύννεφο σκόνης από τη Σαχάρα διασχίζει την Ευρώπη. Το νέφος της σκόνης ταξιδεύει στο μεγαλύτερο μέρος της Ισπανίας για να φτάσει στη νοτιοανατολική Γαλλία, τη Γερμανία και τη νοτιοανατολική γωνία της Βρετανίας.

Έκανε μουντούς τους ουρανούς και πολύχρωμα τα ηλιοβασιλέματα σε πολλές περιοχές, αφήνοντας υπερβολική ποσότητα σκόνης σε αυτοκίνητα και παράθυρα. Αλλά έφερε επίσης ατμοσφαιρική ρύπανση από μικροσκοπικά σωματίδια «PM10» -τα οποία είναι αρκετά μικρά ώστε να τα εισπνέουν οι κάτοικοι- παραβιάζοντας το όριο ασφαλείας της ΕΕ σε ορισμένες περιοχές.

Οι άνθρωποι στη νότια και ανατολική Ισπανία ανέπνευσαν ιδιαίτερα βρώμικο αέρα, με ορισμένους σταθμούς να καταγράφουν συγκεντρώσεις PM10 τέσσερις φορές πάνω από το επιτρεπόμενο όριο. Το τελευταίο «επεισόδιο» σκόνης, το οποίο έχει ξεκινήσει από τις 6 Απριλίου, είναι το τρίτο του είδους του που φτάνει στην Ευρώπη τις τελευταίες εβδομάδες.

Η Υπηρεσία Παρακολούθησης Ατμόσφαιρας Copernicus (CAMS) της ΕΕ χαρακτήρισε το τρέχον νέφος «εξαιρετικά έντονο». Τα δύο προηγούμενα κύματα αφρικανικής σκόνης παρέμειναν ως επί το πλείστον νοτιότερα, πάνω από τη Μεσόγειο και τη νότια Ευρώπη, αν και ορισμένα υπολείμματα βρέθηκαν σε αυτοκίνητα βόρεια ως τη Σκανδιναβία τον Μάρτιο.

Ο Mαρκ Πάριγκτον, ανώτερος επιστήμονας στο CAMS, είπε ότι το τρέχον σύννεφο σκόνης είναι μέρος του ίδιου μοτίβου ζεστού καιρού που έφερε επίσης ζέστη στη δυτική Ευρώπη τις τελευταίες ημέρες. «Αν και δεν είναι ασυνήθιστο σκόνη από τη Σαχάρα να φτάνει στην Ευρώπη, έχει σημειωθεί αύξηση στην ένταση και τη συχνότητα τέτοιων επεισοδίων τα τελευταία χρόνια, η οποία θα μπορούσε ενδεχομένως να αποδοθεί σε αλλαγές στα μοτίβα της ατμοσφαιρικής κυκλοφορίας».

Το επεισόδιο αναμένεται να τελειώσει σταδιακά από αύριο Τρίτη (9/4), φτάνοντας στη Σουηδία, τη Φινλανδία, τη Βαλτική και τη βορειοδυτική Ρωσία, ανέφερε η CAMS.

Οι επιπτώσεις στην υγεία

Η έκθεση σε αυξημένα επίπεδα PM10 μπορεί να έχουν διάφορες επιπτώσεις στην υγεία, με την πυροδότηση κρίσεων άσθματος ή αλλεργιών και την επιδείνωση ορισμένων αναπνευστικών και καρδιαγγειακών νόσων, κυρίως στα ευάλωτα άτομα (έγκυοι, παιδιά, ηλικιωμένοι, ανοσοκατεσταλμένοι).

Η Σαχάρα είναι η μεγαλύτερη πηγή ορυκτής σκόνης και απελευθερώνει 60-200 εκατομμύρια τόνους ετησίως. Αν τα μεγαλύτερα σωματίδια πέφτουν γρήγορα στο έδαφος, τα μικρότερα μπορούν μεταφερθούν σε απόσταση χιλιάδων χιλιομέτρων και να φθάσουν στην Ευρώπη.

Το επεισόδιο αναμένεται να τελειώσει σταδιακά την Τρίτη 9/4 φτάνοντας στη Σουηδία, τη Φινλανδία, τη Βαλτική και τη βορειοδυτική Ρωσία, ανέφερε η CAMS.