Το ελληνικό καλοκαίρι είναι κάτι παραπάνω από μια εποχή, είναι θεσμός, είναι ιδέα! Θέλει ούζο, μεζέ και καλή παρέα, ψαράκια και θαλασσινά. Ήλιος, θάλασσα, αεράκι, λευκό και μπλε. Αυτά είναι τα συστατικά που συνθέτουν την ιδανική εικόνα του ελληνικού καλοκαιριού, αλλά το σκηνικό ολοκληρώνεται πάντοτε με μια έντονη, χαρακτηριστική γεύση, το ούζο που όλοι αγαπάμε! Αραιωμένο με νερό ή σκέτο, το ούζο είναι το κατ’ εξοχήνποτό της παρέας και της χαλάρωσης και πρωταγωνιστεί κάθε καλοκαίρι, μοσχομυρίζοντας παντού στην Μεσόγειο.

Για εσένα, που θες επειγόντως να δροσιστείς έχουμε να σου προτείνουμε τα καλύτερα ουζερί, που έχουν χρόνια εμπειρίας στις θαλασσινές απολαύσεις και είναι οι πλέον κατάλληλοι να δημιουργήσουν τους ιδανικούς μεζέδες που θα συνδυάσουν τέλεια το αγαπημένο σου ουζάκι.

Προτείνει η Ασημίνα Τούνα

Καλοκαίρι στη Θεσσαλονίκη. Σχολάς το απογευματάκι και έχει ακόμη ήλιο. Και σκέφτεσαι ότι το σπίτι μπορεί και να περιμένει. Αυτά είναι τα καλά της εποχής: Μπορείς να πάρεις τηλέφωνο την παρέα, να δώσετε ραντεβού σε ένα ωραίο ουζερί και σε λίγη ώρα, να τσουγκρίζετε ουζάκι στο πλακόστρωτο ή δίπλα στο κύμα, δοκιμάζοντας θαλασσινούς μεζέδες και κάνοντας τα πρώτα debate για τις καλοκαιρινές διακοπές. Το παραδεχόμαστε: Σας βάζουμε ιδέες!

Ξέρουμε ότι το καλοκαίρι στην πόλη μπορεί να είναι βάρβαρο, όμως, έχουμε φροντίσει εμείς για εσένα! Και συγκεντρώνουμε παρακάτω τέτοια παρεΐστικα ουζερί για τα καλοκαιρινά απογεύματα στην πόλη (ή λίγο έξω από αυτή). Τα ουζερί, άλλωστε, έχουν μια μοναδική ικανότητα, να σε μεταφέρουν πάντα στην καρδιά του καλοκαιριού. Δεν ξέρω αν φταίει η μυρωδιά του ούζου, οι θαλασσινοί μεζέδες ή η γενικότερη αίσθηση ανεμελιάς που επικρατεί στα τραπέζια τους, αλλά κάθε φορά που τα επισκέπτεσαι νιώθεις σαν να βρίσκεσαι σε διακοπές.

«Ούζο όταν πιείς γίνεσαι ευθύς βασιλιάς», που λέει και το τραγούδι και με τέτοιο καύσωνα τι καλύτερο από το να μαζέψεις την παρέα σου και να απολαύσετε μερικές στιγμές χαλάρωσης, πίνοντας το απόλυτο ελληνικό ποτό. Κι επειδή το ούζο θέλει και το τσιμπολόγημά του, εμείς βρήκαμε στέκια, που μπορείτε να περάσετε καλά και να φάτε ακόμη καλύτερα, χωρίς να σας φύγει μια περιουσία.

Ας τσουγκρίσουμε, λοιπόν, ποτήρια γεμάτα ούζο σε μερικά (καθόλου τυχαία) αγαπημένα ουζερί της Θεσσαλονίκης, όπου θα βρεις τους πιο νόστιμους καλοκαιρινούς μεζέδες για να μην πίνεις ξεροσφύρι. Λαχταριστοί, χειροποίητοι μεζέδες, φρέσκα ψαράκια και θαλασσινά του αφρού & του κιλού, κεφτέδες, αντζούγιες, τουρσιά και ό,τι άλλο πάει τέλεια με ούζο, περιμένουν να τα απολαύσεις. Οι επιλογές πολλές, είτε προτιμάς να απολαμβάνεις το ούζο σου δίπλα στην θάλασσα, είτε σε κάποια από τις καλοκαιρινές αυλές της πόλης.

Πάμε να δούμε, μία προς μία, τις καλύτερες επιλογές για να νιώσεις σαν να είσαι σε νησί μέσα στην ίδια σου την πόλη.

Πρίγκηπας

Νεαπόλεως 1 & Οικονομίου Παραλία Αγίας Τριάδας

Από τις πιο διαχρονικές οικογενειακές επιχειρήσεις στο νομό Θεσσαλονίκης είναι ο Πρίγκιπας, που προσμετρά περισσότερα από 30 χρόνια παρουσίας στο χώρο του καλού φαγητού και των θαλασσινών. Πρόκειται για ένα παραδοσιακό ουζερί με ελληνική κουζίνα και ειδίκευση στα ψαρικά, που συνδυάζει ποιότητα, φιλοξενία και εξυπηρέτηση! Πάντα με φρέσκα ψάρια, γρήγορο service που δεν αφήνει τίποτα να κρυώσει και την ιδανική θέα για ψαροταβέρνα αποτελεί αναμφιβόλως αγαπημένο στέκι που δεν παύει να σε ικανοποιεί.

Το μεράκι των ανθρώπων είναι έκδηλο σε κάθε πιάτο και η καλή διάθεση που επικρατεί στο χώρο θα σε ενθουσιάσει. Στη γνωστή γωνίτσα της Παραλίας της Αγίας Τριάδος, εκεί όπου το ψάρι δεν είναι είδος πολυτελείας συναντιόμαστε με την παρέα για ποιοτικό και οικονομικό φαγητό.

Τα Θαλασσοπούλια

Π. Κουντουριώτου 51, Περαία

Τα Θαλασσοπούλια είναι μία οικογενειακή ταβέρνα του Μιχάλη Λούκα, που από το 2001 μας κρατάει συντροφιά με τα γευστικά ψάρια και θαλασσινά, τη γρήγορη εξυπηρέτηση, την οικεία ατμόσφαιρα και το απέραντο γαλάζιο του Θερμαϊκού Κόλπου. Αν ψάχνετε για μία κοντινή απόδραση για ψαράκι και τσιπουράκι τότε περάστε μία βόλτα κι από’ δω.

Ψάριστα

Βογατσικού 4

Με έμφαση στην ποιότητα και στις πρώτες ύλες, μετά από εκτενή έρευνα και πολλές δοκιμές, το Ψάριστα άνοιξε τις πόρτες του και μάς περιμένει να δοκιμάσουμε εκλεκτούς μεσογειακούς μεζέδες, φρέσκα ψάρια και παραδοσιακές συνταγές από όλη την Ελλάδα…που παίρνουν Άριστα!
O κ. Χρόνης είναι ο άνθρωπος που βρίσκεται στο τιμόνι του ΨΑΡΙΣΤΑ. Με μακρά παράδοση σε αυθεντικές συνταγές, ερευνητής της ελληνικής γαστρονομίας και ουκ ολίγες φορές αναφερόμενος από οδηγούς, γευσιγνώστες και κριτικούς. Έχει όραμα να ξανασυστήσει την κουλτούρα του μεζέ και να υπενθυμίσει ότι ο μεζές ανήκει στην ιεροτελεστία του τσίπουρου και πως το ένα συμπληρώνει το άλλο.

Βούλγαρη 56 & Δ. Γληνού 23

Ένας χώρος με παράδοση στις δημιουργίες με φρέσκα ψάρια. Με δοκιμασμένες συνταγές για πρωτότυπους μεζέδες. Με μεράκι και φαντασία για πιάτα με βάση τα κρεατικά. Ικανοποιεί κάθε γευστική επιθυμία με τον καλύτερο τρόπο και διαθέτει μεγάλη γκάμα κρασιών, ούζου και τσίπουρου για να τις συνοδέψετε.

Μέδουσα

Αντώνη Τρίτση 86, Εύοσμος

Όταν η όρεξη σου αποζητά ένα ποτηράκι παγωμένο ούζο για να δροσιστείς, τίμιους μεζέδες, νόστιμα θαλασσινά και φρέσκο ψάρι, μια από τις ιδανικότερες επιλογές στα δυτικά της πόλης είναι το φημισμένο τσιπουράδικο «Μέδουσα».

‘Ενας ιδιαίτερος χώρος στην εσωτερική περιφερειακή οδό στην περιοχή του Ευόσμου Θεσσαλονίκης, με διακόσμηση που εντυπωσιάζει, φιλικό και πολύ εξυπηρετικό προσωπικό και εξαιρετικά προσιτές τιμές. Οικογένειες, παρέες αλλά και ζευγάρια θα βρουν εδώ την ζεστασιά και την απλότητα ενός παραδοσιακού ουζερί.

Το μενού της Μέδουσας περιλαμβάνει πιάτα θαλασσινών, φρέσκιες σαλάτες ημέρας, όλα χειροποίητα, όπως και τα ορεκτικά του. Δοκιμάστε πιάτα όπως “Πατατοσαλάτα Μέδουσας”, “Σαλάτα Μέδουσας”, “Μπακαλιάρο Σκορδαλιά”, “Γιουβέτσι Θαλασσινών” αλλά και “Φαγκρί στη Σχάρα” που θα ικανοποιήσουν και τους πιο απαιτητικούς.

Ένας παράδεισος για τους λάτρεις των αυθεντικών γεύσεων, εδώ το ουζάκι είναι ιεροτελεστία και καθημερινή απόλαυση. Συνδυάζεται με όλους εκείνους τους μεζέδες, αλλά και τα θαλασσινά πιάτα σε μια εμπειρία που θα εντυπωσιάσει.

Ρετσέλης Γεύσεις

Πολυτεχνείου 1, Νέα Μηχανιώνα

Ένα εστιατόριο θαλασσινών που κρατάει παράδοση από το 1962 στην Ν. Μηχανιώνα. Όνομα συνώνυμο με τις φρέσκιες πρώτες ύλες της τοπικής παραγωγής, την ποιότητα της παρασκευής, σε συνδυασμό με την μοναδική τοποθεσία της όμορφης μας περιοχής, καθιστούν το εστιατόριο Ρετσέλης μια διαχρονική επιλογή.

Ψαροκατάσταση στη Φριτέζα

Μικράς Ασίας 30, Τούμπα

Εδώ, η ψαροκατάσταση είναι ολόφρεσκοι μεζέδες που φτάνουν κατευθείαν από τη θάλασσα και στολίζουν γεύσεις το τραπέζι σου. Αξίζει να αναφερθούμε στις προσιτές τιμές και στην ποιότητα του φαγητού που σερβίρεται στο πιο φιλικό περιβάλλον.

Δεν λείπουν και οι βραδιές με ζωντανή μουσική.

Τουλούμπα

Δροσιάς, Παραλία Επανομής

Το καλοκαιράκι στην ακρογιαλιά πάμε για ουζάκι στην ψαροταβέρνα «Τουλούμπα». Νόστιμοι μεζέδες, φρέσκα ψαράκια και εκλεκτά θαλασσινά, άριστη εξυπηρέτηση και φιλοξενία σε ένα πανέμορφο μέρος που θα απολαύσετε το ουζάκι σας και θα νιώσετε σαν να βρίσκεστε σε κάποιο νησί και όχι τόσο κοντά στην πόλη.

Τοποθεσία άπαιχτη. Θαλασσινά νόστιμα, καλοτηγανισμένα με εξαιρετικής ποιότητας λάδι. Σέρβις εξυπηρετικό και γρήγορο. Τιμές ικανοποιητικές και με το παραπάνω. Τι άλλο να ζητήσει κανείς; Είναι από τα ουζερί που σου μένουν στου μυαλό και θέλεις σίγουρα να επισκεφθείς ξανά!

Μεζέ bar

Κίμωνος Βόγα 27, Ντεπώ

Το μεζεδοπωλείο «Μεζέ bar…με ή χωρίς…» βρίσκεται στην πιο γνωστή τσιπουρογειτονιά της Θεσσαλονίκης.

Εδώ μπορεί κανείς να απολαύσει ξεχωριστούς μεζέδες με ιδιαίτερες Μεσογειακές γεύσεις και να επιλέξει ανάμεσα σε μια μεγάλη ποικιλία παραδοσιακών Ελληνικών ποτών. Ετοιμάστε τον ουρανίσκο σας για κάτι ξεχωριστό.

Γιαλός

Ν.Πλαστήρα, Μικρό Έμβολο, Ναυτικός Όμιλος Καλαμαριάς

Το εστιατόριο «Γιαλός» για τους λάτρεις θαλασσινών και ψαριών, είναι το αποτέλεσμα των προσπαθειών, της εργατικότητας και της εμπειρίας του Μπάμπη και του Αλέξη. Οι δύο φίλοι και συνέταιροι δραστηριοποιούνται στο χώρο της εστίασης από το 1990 με αποκορύφωμα των προσπαθειών τους τη δημιουργία του «Γιαλού» το 2004. Από τότε υποδέχονται το κοινό της Θεσσαλονίκης και των επισκεπτών της με μεράκι, συνέπεια και σεβασμό, σε μια υπέροχη τοποθεσία δίπλα στη θάλασσα.

Οι επισκέπτες του εστιατορίου θα γευθούν την αυθεντική, παραδοσιακή ελληνική κουζίνα, θα απολαύσουν την ευγενική και φιλόξενη εξυπηρέτηση και θα χαλαρώσουν με την απρόσκοπτη θέα στα νερά του Θερμαϊκού.

Μεγάλη ποικιλία από Φρέσκα Ψάρια Ημέρας, εκλεκτά πιάτα και νόστιμους μεζέδες συνοδεύουν υπέροχα, αποστάγματα όπως το τσιπουράκι ή το ουζάκι. Φυσικά υπάρχει και η επιλογή από ετικέτες κρασιών, από όλη την Ελλάδα. Ο στόχος των δύο φίλων και του προσωπικού του «Γιαλού» ένας και μοναδικός: οι λάτρεις των θαλασσινών να χαλαρώσουν απολαμβάνοντας υπέροχες και αυθεντικές γεύσεις.

Θερμαϊκός

Καποδιστρίου 2 & Θέτιδος, Νέα Κρήνη, Καλαμαριά

Η Ψαροταβέρνα «Θερμαϊκός» λειτουργεί από το 2001. Το καλοκαίρι ο καταπράσινος κήπος με θέα την θάλασσα σας φέρνει αναμνήσεις από τα υπέροχα ελληνικά νησιά μας. Το χειμώνα το ζεστό και λιτό περιβάλλον με τις ροτόντες-τραπέζια του σαλονιού προσφέρεται για ουζάκι με την παρέα αλλά και για επαγγελματικά γεύματα. Στα πλεονεκτήματα της ψαροταβέρνας συγκαταλέγεται και το άνετο πάρκινγκ.

Αγ. Νικολάου 4, Καλαμαριά

Το Καρνάγιο, το εναλλακτικό ουζερί της Θεσσαλονίκης, πλέον το συναντάμε σε μία πολύ όμορφη γειτονιά, στην Αρετσού Καλαμαριάς. Η τοποθεσία μπορεί να άλλαξε αλλά η αγάπη και η όρεξη τους να δημιουργούν ξεχωριστές γεύσεις, έχει μείνει αναλλοίωτη.

Με την ίδια αγάπη και το ίδιο μεράκι συνεχίζουν να προσφέρουν μία διαφορετική πινελιά στον χώρο της εστίασης. Το Καρνάγιο είναι μία αυθεντική οικογενειακή επιχείρηση, η οποία δημιουργεί πιάτα από αγνά υλικά και τις πιο καλά επιλεγμένες α’ ύλες.

Οι μοναδικοί μεζέδες για τσίπουρο και ούζο θα σας κρατήσουν την πιο νόστιμη συντροφιά, ενώ τα ολόφρεσκα ψάρια και θαλασσινά θα σας κάνουν να γλείφετε τα δάχτυλα σας. Μη παραλείψετε να ρωτήσετε για τα ψάρια ημέρας, τα οποία θα πρωταγωνιστήσουν στο τραπέζι σας.

Ρετζίκας

Ποταμός, Επανομή

Η ταβέρνα «Ρετζίκας» άνοιξε ξανά τις πόρτες της και καθημερινά υποδέχεται το καλοκαίρι σερβίροντας πεντανόστιμα μεζεδάκια, φρέσκα ψαρικά και ουζάκι για να τα συνοδεύσεις όπως ακριβώς τους πρέπει! Θα τη βρεις σε μια υπέροχη τοποθεσία δίπλα στη θάλασσα, στην Επανομή Θεσσαλονίκης.

Οι επισκέπτες έχουν τη ευκαιρία να απολαύσουν φρέσκο ψάρι και θαλασσινά από τους ντόπιους ψαράδες, καθώς και άλλα παραδοσιακά πιάτα βασισμένα σε οικογενειακές συνταγές της οικογένειας Ρετζίκα, που σερβίρονται από το 1986. Στην κουζίνα της, επίσης, θα βρείτε νόστιμα ορεκτικά, χορτοφαγικές επιλογές χρησιμοποιώντας μόνο φρέσκα υλικά, μετά από καθημερινές πρωινές επισκέψεις στην τοπική αγορά.

Εν Πλω

Νικολάου Πλαστήρα 14Β

Το Εν Πλω βρίσκεται στο απόλυτο μπαλκόνι, στην παραλία της Αρετσούς και στεγάζεται στο καφενείο του ψαρά! Αποδράστε από τη βουή της πόλης με μαγευτική θέα και καταπληκτικά θαλασσινά, καθώς και μη θαλασσινά πιάτα. Εδώ θα απολαύσετε ποιοτικά πιάτα, ορεκτικά, θαλασσινά και ουζομεζέδες με θέα θάλασσα.