Χαρακτηριστικό γνώρισμα της οικονομικής δραστηριότητας της Θεσσαλονίκης είναι οι οικογενειακές επιχειρήσεις που εξελίσσονται μέσα στον χρόνο. Η Condito αποτελεί μία τέτοια περίπτωση και μάλιστα φέτος συμπληρώνει 40 χρόνια γευστικής διαδρομής έχοντας κάνει σημαντικά βήματα εξέλιξης. Αυτός ήταν σημαντικός λόγος για να συναντήσω τον κ. Χρήστο Μωραΐτη, έναν εκ των ιδρυτών της Condito, και τη δεύτερη γενιά, τους Χρήστο Παπαδόπουλο και Κωνσταντίνο Μωραΐτη για να μάθουμε περισσότερα για μία από τις επιτυχημένες επιχειρήσεις στη βιομηχανία του τροφίμου.

Οι συσκευασίες των αγαπημένων μας προϊόντων δεν κρύβουν απλά νόστιμο περιεχόμενο αλλά και ενδιαφέρουσες ιστορίες και μια φιλοσοφία που μας δίνει αισιοδοξία για την επιχειρηματικότητα τα επόμενα χρόνια.

Επιμέλεια-κείμενο: Κώστας Γιάντσιος
Φωτογραφίες: Μαρία Καρακίτσιου

Η ιστορία δύο εταιρειών και η κομβική συνεργασία

Η Condito προέκυψε από τη συνεργασία δύο εταιρειών, της ΜΑ.ΒΑ.ΤΕ. (Μακεδονική Βιοτεχνία Αλίπαστων, Τουρσιών και Εδεσμάτων) και της B.E.K.A. (Βιοτεχνία Εδεσμάτων και Αλλαντικών). «Παλιότερα υπήρχε πολύ χειρωνακτική εργασία και ιδιοκατασκευές. Σταδιακά, όμως, υπήρξε ανάγκη για περισσότερα εργαλεία ώστε να ανταποκριθούμε στη ζήτηση της αγοράς», μου εξηγεί ο Χρήστος Παπαδόπουλος για τις συνθήκες που ευνοούσαν την εξέλιξη μιας συνεργασίας. «Ήταν η περίοδος εκβιομηχάνισης της χώρας που έδινε τη δυνατότητα να κάνεις βήματα και να τυποποιήσεις και άλλα προϊόντα», συμπληρώνει ο Κώστας Μωραΐτης.

Ο κ. Χρήστος Μωραΐτης, ο οποίος συμπορεύτηκε μαζί με τον Παύλο Παπαδόπουλο στην ίδρυση της Condito

Όταν παρουσιάστηκε η ανάγκη για αυτήν ακριβώς τη νέα μορφή τυποποίησης και οι δύο εταιρείες είχαν κάνει σοβαρά βήματα εξέλιξης και φυσικά η συνάντηση-συνεργασία τους δημιούργησε νέα πλεονεκτήματα.

«Μέχρι τότε επικρατούσε η κονσέρβα γιατί ήταν ο μόνος ασφαλής τρόπος για να διατηρήσεις πολλά τρόφιμα. Ο πατέρας μου είχε επιχείρηση Λαδάδικα που προμήθευε παντοπωλεία και έρχονταν επαγγελματίες και από άλλες πόλεις για αγορές με την κονσέρβα να έχει το μεγαλύτερο μερίδιο με διαφορά στη συγκεκριμένη αγορά», σημειώνει ο Χρήστος Παπαδόπουλος ενώ σε ερώτησή μου, τι θυμάται από την εποχή του καταστήματος στα Λαδάδικα, επιστρέφει στις παιδικές αναμνήσεις: «Θυμάμαι, όταν ήμουν μικρός, που περίμενα να κλείσει το κατάστημα του πατέρα μου και να με πάει σε μία γωνία στην Τσιμισκή που ήταν ένας ηλικιωμένος που έκανε φανταστικά σουτζουκάκια. Μιλάμε για τα μέσα της δεκαετίας του ’70 που τα Λαδάδικα είχαν μια διαφορετική εικόνα».

Οι δύο εταιρείες και η κοινή πορεία

Η ΜΑ.ΒΑ.ΤΕ. (Μακεδονική Βιοτεχνία Αλίπαστων Τουρσιών & Εδεσμάτων) με ιδρυτή τον Παύλο Παπαδόπουλο ξεκίνησε στο Αγγελοχώρι το 1976 παραγωγή με τουρσιά και παστά ψάρια, κυρίως παστή αντζούγια. Αυτά μέχρι το 1985, μετά η πτώση της ζήτησης του ψαριού ήταν τεράστια και λόγω αλλαγής των διατροφικών συνηθειών αλλά και εξ αιτίας της μεγάλης αύξησης της τιμής του ψαριού. Η μουστάρδα ήταν τότε ένα συμπληρωματικό προϊόν στα παραπάνω κυρίως λόγω της ζήτησης από τους πελάτες της εταιρείας και, αργότερα, η κέτσαπ και η μαγιονέζα προστέθηκαν στην παραγωγή και έγιναν τα πρωταγωνιστικά προϊόντα.
Αντίστοιχα η Β.Ε.Κ.Α (Βιοτεχνία Εδεσμάτων Και Αλλαντικών) από το 1976 δραστηριοποιείται στην παραγωγή Αλλαντικών ενώ το 1979 και στις δύο εταιρείες εγκαθίσταται γραμμή παραγωγής για κέτσαπ, μουστάρδα και μαγιονέζα. Το 1997 προκύπτει η συνεργασία των δύο εταιρειών. Ο κ. Χρήστος Μωραΐτης, ο ένας εκ των δύο ιδρυτών, θυμάται εκείνο το ξεκίνημα.

«Υπήρχε γνωριμία και αλληλοεκτίμηση με τον αείμνηστο Παύλο Παπαδόπουλο. Συνεργαζόμασταν μάλιστα, καθώς η εταιρεία του ήταν προμηθευτής μας σε μουστάρδα, κέτσαπ και μαγιονέζα ώστε να εξυπηρετούμε, ως Β.Ε.Κ.Α. τους πελάτες μας χονδρικής. Σ’ ένα επαγγελματικό ταξίδι, λοιπόν, το 1997 συζητώντας είδαμε ότι μπορούμε να συνεταιριστούμε και να ανταποκριθούμε στην ανάγκη για προσαρμογή εκείνη την εποχή έχοντας ήδη κάνει αρκετά βήματα με τις αλλαγές στη βιομηχανία τροφίμων που καθορίζονταν από τους νόμους της Ευρωπαϊκής Ένωσης από το 1992 και μετά».

Έτσι προέκυψε η δημιουργία της Condito, το 2001 (η λέξη Condito στα λατινικά σημαίνει «εμπλουτισμός γεύσεων»). Να πούμε, βέβαια, ότι όλα αυτά δε θα γινόντουσαν αν οι δύο συνεργάτες, δεν είχαν τη δυνατότητα να δουν τις προοπτικές μιας συνέχισης μέσα από μέλη των οικογενειών τους.

Μια εικόνα από τη σειρά προϊόντων της Condito

«Θα ακουστώ περισσότερο, ως πατέρας, αλλά αξίζει να πούμε ότι δε θα προχωρούσε αυτή η συνεργασία χωρίς να γνωρίζουμε ότι θα έμπαινε στην εταιρεία και η επόμενη γενιά. Ο Χρήστος με σπουδές στα οικονομικά και ο Κωνσταντίνος στην τεχνολογία τροφίμων ώστε να έχουν ενεργό ρόλο, όπως και έχουν πλέον, τόσο στο management όσο και στη διαδικασία παραγωγής». Όσο για τον ίδιο, σχολιάζει ότι δεν εγκαταλείπει ο επιχειρηματίας τη θέση του όσο η επιχείρηση είναι ζωντανή ωστόσο έχει σαφώς λιγότερες ευθύνες. Στο σημείο αυτό ο Κωνσταντίνος συμπληρώνει «Το επιχειρείν δεν είναι επαγγελματική ιδιότητα. Επηρεάζει τον τρόπο σκέψης σου συνολικά».

Διαρκής εξέλιξη, νέα προϊόντα και προοπτικές

Αυτή τη στιγμή η γκάμα των προϊόντων της Condito έχει έναν αριθμό προϊόντων που μπορούν να καλύψουν διάφορες διατροφικές συνήθειες των καταναλωτών αλλά και να ανταποκριθούν πληρέστατα στις ανάγκες και των επαγγελματιών. Ο Κωνσταντίνος Μωραΐτης και ο Χρήστος Παπαδόπουλος μου εξηγούν ότι δίνουν μεγάλη βαρύτητα στην προσαρμογή σε νέες εξελίξεις. Έτσι έχουν προκύψει σειρές προϊόντων, όπως τα «free from», σάλτσες απαλλαγμένες από χρωστικές, συντηρητικά και ενίσχυση των φυσικών συστατικών. Διαθέτουν επίσης προϊόντα χωρίς γλουτένη, με stevia ενώ πρόσφατα βραβεύτηκε στα Διεθνή Βραβεία Γεύσης και ποιότητας η Egg Free Mayonnaise χωρίς αυγό, ένα προϊόν που αξίζει να δοκιμάσει και ο καταναλωτής και ο επαγγελματίας και είναι χαρακτηριστικό της διαρκούς εξέλιξης της Condito. Βραβείο Ανώτερης Γεύσης έχει κερδίσει φέτος και η Condito Mustard & Mayo Sauce στα Great Taste Awards 2019. Επίσης σημαντική διάκριση ήταν το Packaging Innovation Award 2019 για τη συσκευασία της Condito Mustard που περιλαμβάνει γραφή braille.

Η βραβευμένη με Packaging Innovation Award 2019 συσκευασία της Condito Mustard που περιλαμβάνει γραφή braille

Ο κ. Χρήστος Μωραΐτης τονίζει την αξία των πρώτων υλών, τη διατροφική αξία του σιναπιού αλλά και της κουρκουμίνης που χρησιμοποιείται στην παραγωγή της μουστάρδας καθώς και, την πολύτιμη ουσία της ντομάτας, το λυκοπένιο, που στη δική τους κέτσαπ, που έχει αυξημένη περιεκτικότητα σε σάλτσα ντομάτας, ενισχύει όχι μόνο τη γεύση αλλά και τα θρεπτικά συστατικά. «Προμηθευόμαστε ντομάτες από παραγωγούς της περιοχής μας και παρακολουθούμε και συνεργαζόμαστε μαζί τους σε όλο το στάδιο της παραγωγής για να έχουμε τα ποιοτικά χαρακτηριστικά που θέλουμε», συμπληρώνει ο Κωνσταντίνος Μωραΐτης.

Σημαντική προοπτική είναι και οι εξαγωγές. Οι διεθνείς πιστοποιήσεις (TUV North & TUV GREECE, International Food Standard), με πιο πρόσφατη αυτή του Halal, και η παρουσία της Condito σε σημαντικές εκθέσεις και φεστιβάλ εντός και εκτός Ελλάδας, όπως η Διεθνής Έκθεση Τροφίμων και Ποτών στην Αθήνα, η Free From στο Άμστερνταμ, η SIAL στο Παρίσι, ανοίγουν το δρόμο για νέες αγορές. Η διαδρομή που ξεκινά από τις πρώτες ύλες και ολοκληρώνεται με το σχεδιασμό των συσκευασιών συνεχίζεται στο πεδίο της σύγχρονης αγοράς προϊόντων διατροφής. Αναφορικά με τις εξαγωγές εκτός των κοντινών χωρών διαμορφώνονται συνθήκες και για άλλες χώρες που ενδιαφέρονται για την γκάμα των προϊόντων της Condito, μεταξύ άλλων οι Η.Π.Α., η Αυστραλία και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Η βραβευμένη με Βραβείο Γεύσης και Ποιότητας Egg Free Mayonnaise

Ξηροί καρποί και φυτικά τυριά ως νέοι επενδυτικοί τομείς

Αφουγκραζόμενη η δεύτερη γενιά των δύο οικογενειών τις ανάγκες της αγοράς έχει ενσωματώσει την εταιρεία «Ξηροί Καρποί Μακεδονίας» ενώ από το 2011 η Condito δημιουργεί τη Gristiren με αντικείμενο την παραγωγή φυτικών αναπληρωμάτων τυριού. Μάλιστα πρόκειται για αμιγώς εξαγωγική εταιρεία που παράγει κοντά στους 5.500 τόνους προϊόντος ετησίως.

Τα Free From προϊόντα είναι ενδεικτικά της φιλοσοφίας της Condito σε σχέση με τις νέες διατροφικές συνήθειες

«Θεωρήσαμε ότι θα ήταν καλές προσθήκες μαζί με τα προϊόντα της Condito στους συνεργάτες μας της επαγγελματικής εστίασης και οπωσδήποτε δεν μπορούμε να αγνοήσουμε την διεθνή τάση των φυτικών αναπληρωμάτων», συμπληρώνουν ο Χρήστος Παπαδόπουλος και ο Κωνσταντίνος Μωραΐτης.

Το γεγονός ότι η Condito έχει ηγετικό ρόλο στην ελληνική αγορά της επαγγελματικής εστίασης (HO.RE.CA.) ως προμηθευτής και ταυτόχρονα αναπτύσσει και την παρουσία της σε επίπεδο λιανικής αιτιολογεί και τις δύο επεκτάσεις των εγκαταστάσεών της, ο τρόπος λειτουργίας των οποίων έχει ένα επιπρόσθετο ενδιαφέρον.

Condito και φροντίδα για το περιβάλλον

Το τελευταίο τμήμα της συνομιλίας μας αφορά ένα ιδιαίτερα ευαίσθητο ζήτημα. Πρόκειται για τους ρύπους και το ενεργειακό αποτύπωμα της βιομηχανίας τροφίμων στο περιβάλλον και την Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη ως προς τον συγκεκριμένο τομέα.

Και οι τρεις συνομιλητές μου τονίζουν ότι η φροντίδα για το περιβάλλον από την πλευρά τους δε γίνεται γιατί είναι απλά μία τάση αλλά γιατί είναι προσωπική τους φιλοσοφία. Έτσι, λειτουργούν οι ίδιοι και οι οικογένειές του, επομένως είναι αυτονόητο για αυτούς η Condito να είναι μία εταιρεία που θα κάνει το καλύτερο για το χαμηλότερο δυνατό ενεργειακό αποτύπωμα.

Στιγμιότυπο από τη συνάντηση. Αριστερά: Χρήστος Παπαδόπουλος, Χρήστος Μωραΐτης, Κωνσταντίνος Μωραΐτης, Άρης Νίκου, Κώστας Γιάντσιος

«Το πρώτο πράγμα που κάναμε όταν δημιουργήσαμε τις εγκαταστάσεις ήταν να εγκαταστήσουμε σύστημα βιολογικού καθαρισμού, τον οποίο στη συνεχεία επεκτείναμε ενόψει της αύξησης της παραγωγής. Φροντίζουμε να χρησιμοποιούμε αυτοκίνητα με χαμηλές εκπομπές ρύπων αλλά και υβριδικά για τους πωλητές μας. Συνεργαζόμαστε με ιδιωτική εταιρεία για την ανακύκλωση των εισερχόμενων συσκευασιών και τα έσοδα τα επιστρέφουμε στους εργαζόμενούς μας καλύπτοντας ανάγκες, όπως των προϊόντων του εστιατορίου και άλλες δαπάνες χωρίς να επιβαρύνονται εκείνοι», εξηγεί ο κ. Χρήστος Μωραΐτης.

Το σύνολο της συζήτησης που είχαμε με τους ιδιοκτήτες αλλά και άλλα στελέχη της Condito δείχνει ότι υπάρχουν βάσεις για εξέλιξη των επιχειρήσεων της Θεσσαλονίκης και της ευρύτερης περιοχής αρκεί να δίνουν προτεραιότητα στην καινοτομία και να αφουγκράζονται τις νέες συνθήκες, όχι μόνο τοπικά αλλά – κυρίως – διεθνώς.

 

Info
Condito Α.Ε.Β.Ε.
ΒΙ.ΠΕ. Σίνδου, ΝΒ6, 57 022
Θεσσαλονίκη