Τα χιονοδρομικά κέντρα της Βόρειας Ελλάδας αποτελούν πόλο έλξης για Έλληνες και ξένους εκδρομείς. Ο χειμώνας είναι ακόμη εδώ, οπότε όσοι δεν προλάβατε να πάρετε τα βουνά μη στεναχωριέστε, έχετε ακόμη χρόνο.

Άλλωστε, τα χιονοδρομικά είναι μια ολοκληρωμένη πρόταση ψυχαγωγίας, καθώς συνδυάζουν τον αθλητισμό και τη φυσιολατρία. Παρακάτω θα σου δώσουμε τις πληροφορίες που χρειάζεσαι πριν επιλέξεις το χιονοδρομικό που σκέφτεσαι να επισκεφθείς.

Χιονοδρομικό Κέντρο Βασιλίτσας

Μέσα σε ένα μαγευτικό περιβάλλον στο ΒΔ τμήμα του νομού Γρεβενών, σε απόσταση 42 χλμ. από την πρωτεύουσα του νομού, στην καρδιά της Πίνδου, βρίσκεται το Εθνικό Χιονοδρομικό Κέντρο Βασιλίτσας. Η φύση της Πίνδου παραμένει αναλλοίωτη στο πέρασμα του χρόνου και το τοπίο είναι μοναδικό. Διαθέτει 7 αναβατήρες για να εξυπηρετήσουν γρήγορα και άμεσα τους χιονοδρόμους και συνήθως λειτουργεί έως την αρχή της άνοιξης.

Χιλιομετρικές αποστάσεις

Θεσσαλονίκη 160 km
Αθήνα 420 km
Γρεβενά 42 km

Εγκαταστάσεις

Διαθέτει δυο εναέριους αναβατήρες συνολικού μήκους 1.800 μέτρων, baby lift, 3 κυλιόμενους αναβατήρες, 12 πίστες συνολικού μήκους 7.500 μέτρων, τη μεγαλύτερη πίστα αρχαρίων στην Ελλάδα (3.860μ.), πίστα χιονοσανίδας, καταστήματα ενοικιάσεως εξοπλισμού και σχολές σκι, ξενώνα καθώς και δυο σαλέ.

Τιμές

Επικοινωνία

Τηλέφωνο: 2462084850
Email: [email protected]
www.vasilitsa.com

Χιονοδρομικό κέντρο Σελίου

Το Εθνικό Χιονοδρομικό Κέντρο Σελίου, είναι το πρώτο οργανωμένο χιονοδρομικό κέντρο της χώρας. Λειτουργεί από το 1934, χρονιά που οργανώθηκαν οι πρώτοι Πανελλήνιοι αγώνες χιονοδρομίας. Απέχει 24 χιλιόμετρα από τη Βέροια, 20 χιλιόμετρα από τη Νάουσα, 95 χιλιόμετρα από τη Θεσσαλονίκη και 74 χιλιόμετρα από τη Κοζάνη. Διαθέτει πολλούς και σύγχρονους αναβατήρες για την άνετη και γρήγορη εξυπηρέτηση των σκιέρ, μεγάλη ποικιλία στίβων με πίστες για τουριστική και αθλητική χιονοδρομία, παιδικές χαρές, πίστες δρόμων αντοχής με δυνατότητα διεξαγωγής διεθνών αγώνων όπου η ταυτόχρονη και άνετη άθληση χιλιάδων χιονοδρόμων είναι καθημερινότητα.

Αποστάσεις
Θεσσαλονίκη: 95 km
Αθήνα: 520 km
Βέροια: 24 km
Νάουσα: 20 km
Κοζάνη: 74 km

Χαρακτηριστικά 

Το Εθνικό Χιονοδρομικό Κέντρο Σελίου, συνδυάζει όλες τις προϋποθέσεις που απαιτούνται για την συγκρότηση ενός πρότυπου χιονοδρομικού κέντρου. Χαρακτηριστικά το Εθνικό Χιονοδρομικό Κέντρο Σελίου διαθέτει πολλούς και σύγχρονους αναβατήρες για την άνετη και γρήγορη εξυπηρέτηση των σκιέρ, μεγάλη ποικιλία στίβων με πίστες για τουριστική και αθλητική χιονοδρομία, παιδικές χαρές, πίστες δρόμων αντοχής με δυνατότητα διεξαγωγής διεθνών αγώνων όπου η ταυτόχρονη και άνετη άθληση χιλιάδων χιονοδρόμων είναι καθημερινότητα. Οι άριστες συνθήκες χιονιού, ο ελεύθερος ορίζοντας, η εκπληκτική ηλιοφάνεια, και η περιορισμένη υγρασία προσδίδουν στους επισκέπτες υγειά χαρά και ευεξία.

Εγκαταστάσεις – Αναβατήρες

Το Εθνικό Χιονοδρομικό Kέντρο Σελίου περιλαμβάνει 11 σύγχρονους αναβατήρες: 1 εναέρια διθέσια καρέκλα, 6 συρόμενους αναβατήρες (πιατάκια) και 4 baby lifts, τα οποία οδηγούν σε 17 αναγνωρισμένες πίστες καταβάσεων και δύο πίστες δρόμων αντοχής (langlauf) με δυνατότητα διεξαγωγής διεθνών αγώνων. Υπάρχουν μπλε, κόκκινες, πράσινες πίστες με ανάλογους βαθμούς δυσκολίας, οι οποίες χωρίζονται σε τουριστικές και αγωνιστικές. Επίσης διαθέτει μονοπάτια (διαδρομές) πορείας ορειβασίας. Διασχίζεται από το διεθνές ορειβατικό μονοπάτι Ε4.

Τιμές

Επικοινωνία
Τηλ.23310 49226 + 23310 49021
E-mail: [email protected]
www.seli-ski.gr

Χιονοδρομικό Κέντρο Ελατοχωρίου

Το Χιονοδρομικό Κέντρο Ελατοχωρίου το συναντάμε στα Πιέρια Όρη σε υψόμετρο 1450μ. Βρίσκεται σε μια προνομιακή τοποθεσία με καταπληκτική θέα προς τον Όλυμπο και τον Αλιάκμονα. Οι εγκαταστάσεις του χιονοδρομικού κέντρου περιλαμβάνουν 10 πίστες με κυμαινόμενη υψομετρική διαφορά και με διαφορετικό βαθμό δυσκολίας ώστε να ικανοποιούνται τόσο οι έμπειροι και απαιτητικοί σκιέρ, όσο και οι αρχάριοι που πρωτοδοκιμάζουν τις δυνατότητές τους στο δημοφιλέστερο χειμερινό σπορ. Επίσης, λειτουργεί μια πίστα για snowboard και μια για έλκηθρα.

Αποστάσεις

Θεσσαλονίκη: 105km
Αθήνα: 474 km
Κατερίνη: 36 km

Εγκαταστάσεις

Το Χιονοδρομικό κέντρο Ελατοχωρίου διαθέτει ένα διθέσιο εναέριο αναβατήρα «ΔΙΑΣ» μήκους 1287 μ. με δυνατότητα μεταφοράς 1200 ατόμων ανά ώρα ο οποίος εξυπηρετεί δύο πίστες την ΚΛΕΙΩ και η ΕΡΑΤΩ. Μετά τον εναέριο αναβατήρα υπάρχουν συρόμενοι αναβατήρες:

  • Ο «ΑΠΟΛΛΩΝ» που εξυπηρετεί δύο πίστες την ΚΛΕΙΩ και την ΠΟΛΥΜΝΙΑ.
  • Ο «ΕΡΜΗΣ» ο οποίος εξυπηρετεί πέντε πίστες: την ΚΛΕΙΩ, την ΠΟΛΥΜΝΙΑ, την ΤΕΡΨΙΧΩΡΗ, την ΟΥΡΑΝΙΑ και την ΚΑΛΛΙΟΠΗ.

Λειτουργεί επίσης πίστα SNOWBOARD μήκους 500 μ. Ακόμη υπάρχουν εγκατεστημένα και δύο BABY LIFT, το ένα εκ των οποίων βρίσκεται στην βάση του χιονοδρομικού κέντρου, και το δεύτερο έχει εγκατασταθεί και λειτουργεί στην περιοχή «ΛΙΘΑΡΙΣΤΡΑ» μήκους 200 μ. για αρχάριους.

Το προσωπικό είναι έμπειρο και πρόθυμο να σας εξυπηρέτησει ούτως ώστε η διαμονή στο κέντρο μας να σας μείνει αξέχαστη!

Πέρα από τους χώρους ψυχαγωγίας καφέ-μπαρ «ΣΑΛΕ», σχολές εκμάθησης σκί διαθέτει και τους απαραίτητους χώρους στάθμευσης αυτοκινήτων και ιατρείο παροχής πρώτων βοηθειών.

Τιμές

Επικοινωνία
Τηλ. 2351082994, 6945565401
E-mail: [email protected]
www.elatohori-ski.gr

Χιονοδρομικό Κέντρο Φαλακρό

Το χιονοδρομικό κέντρο Φαλακρού βρίσκεται στα όρια του Δήμου Κάτω Νευροκοπίου, ενός δήμου με πανύψηλα δασωμένα βουνά, πλούσιους υδάτινους πόρους, ποικιλία βλάστησης, με μοναδικά φυσικά χαρίσματα και σπάνιες κλιματολογικές ιδιομορφίες. Απέχει 42χλμ. από τη Δράμα. Το Χιονοδρομικό Κέντρο διαθέτει 21 πίστες, διαφορετικού βαθμού δυσκολίας, τρεις αναβατήρες, μία πίστα snowmobile και τρια σαλέ.

Χιλιομετρικές αποστάσεις

Θεσσαλονίκη: 159 km
Αθήνα: 653 km
Δράμα: 46 km

Εγκαταστάσεις

Διαθέτει 3 σαλέ, (τα δύο στη βάση του χιονοδρομικού και το άλλο στον τερματισμό του τετραθέσιου αναβατήρα) στο ένα από τα σαλέ βάσης λειτουργεί εστιατόριο και υπάρχει δυνατότητα διανυκτέρευσης. Επίσης, διαθέτει καταστήματα ενοικίασης εξοπλισμού, σχολές εκμάθησης, καντίνες, ιατρείο, ευρύχωρο parking. Υπάρχουν συνολικά εννέα αναβατήρες: ένας τετραθέσιος αποσυμπλεκόμενος, ένας διθέσιος, τέσσερις συρόμενοι και τρία baby lifts.

Τιμές

Επικοινωνία

Τηλ. 6995136187
Email: [email protected]
www.falakro.gr

Χιονοδρομικό Κέντρο Καϊμακτσαλάν

Το χιονοδρομικό κέντρο Βόρας Καϊμάκτσαλαν βρίσκεται στο ομώνυμο βουνό, στα όρια του νομού Πέλλας που αποτελεί σύνορο με τα Σκόπια. Η θέα από το βουνό είναι εξαιρετική και όταν το επιτρέπει ο καιρός μπορεί να παρατηρήσει κάποιος τον Θερμαϊκό κόλπο και την κορυφή του Ολύμπου. Το κέντρο διαθέτει έναν εναέριο αναβατήρα τύπου διθέσιας καρέκλας, τρεις συρόμενους αναβατήρες τύπου πιάτου και άγκυρας, δύο αναβατήρες αρχαρίων, εγκατάσταση τεχνητής χιόνωσης και 12 πίστες διάφορων δυσκολιών.

Χιλιομετρικές αποστάσεις
Θεσσαλονίκη: 135 km
Αθήνα: 570 km
Έδεσσα: 45 km

Εγκαταστάσεις

Το κατώτερο σημείο του χιονοδρομικού κέντρου είναι στα 2045 μ. με το κεντρικό καταφύγιο, πάρκινγκ, σχολές σκι και φτάνει μέχρι τα 2480 μ. στο τέλος της διαδρομής του αναβατήρα Κρέμαση. Η θέα από το βουνό είναι εξαιρετική και όταν το επιτρέπει ο καιρός μπορεί να παρατηρήσει κάποιος τον Θερμαϊκό κόλπο και την κορυφή του Ολύμπου. Διαθέτει 5 αναβατήρες (1 εναέριο και 4 συρόμενους), μακριές και φαρδιές πίστες μπλέ και κόκκινου χρώματος. θεωρείται ως το ιδανικό κέντρο για βελτίωση τεχνικής και διαδρομές σε απάτητο χιόνι.

Επίσης, διαθέτει καφέ – εστιατόριο, ενοικίαση – πώληση εξοπλισμού σκι, ενώ στο Σαλέ μπορείτε να βρείτε διάφορα προϊόντα αναμνηστικών ειδών. Το πωλητήριο παραμένει ανοικτό τις ημέρες και ώρες λειτουργίας του χιονοδρομικού κέντρου.

Τιμές

Επικοινωνία

Τηλέφωνο: 2381032000
E-mail: [email protected]
www.kaimaktsalan.gr

Αυτό που ξεχωρίζει στο Καϊμάκτσαλαν είναι η αίσθηση ότι βρίσκεσαι στο τρίτο ψηλότερο βουνό της χώρας και στο χιονοδρομικό με το μεγαλύτερο υψόμετρο της Ελλάδας. Εκτός από τις πολλές πίστες μεγάλου μήκους και όλων των βαθμών δυσκολίας διαθέτει και άλλες πρωτοποριακές παροχές που το μόνο σίγουρο είναι ότι σε διασκεδάζουν και φτάνουν την αδρεναλίνη σε οριακά επίπεδα. Στο κλείσιμο της ημέρας σταματήσαμε στον φημισμένο Άγιο Αθανάσιο, με τα πετρόχτιστα σπίτια, τα μαγαζάκια με τα παραδοσιακά προϊόντα και το καλό φαγητό.

Χιονοδρομικό Κέντρο Λαϊλιά 

Στη βόρεια πλευρά του Aλή Mπαμπά, μέσα σε δάσος από οξυές και πεύκα, βρίσκεται το χιονοδρομικό κέντρο του Λαϊλιά δημιούργημα του Eλληνικού Oρειβατικού Συλλόγου Σερρών. Διαθέτει πίστα φωτιζόμενη, κατάλληλη για νυχτερινό σκι. Στο χιονοδρομικό λειτουργεί σαλέ με εστιατόριο, αναψυκτήριο και κοιτώνες, κατάστημα ενοικίασης εξοπλισμού και σχολές εκμάθησης.

Χιλιομετρικές αποστάσεις

Θεσσαλονίκη: 100 km
Αθήνα: 600 km
Σέρρες: 27 km

Εγκαταστάσεις

Διαθέτει 2 αναβατήρες, 1 πίστα 1200μ, 1 babylift και πίστα αρχαρίων, σαλέ με εστιατόριο, καφετέρια, σχολές ski και snowboard, καταστήματα ενοικίασης ski και snowmobiles, καταφύγιο στα 1500 μέτρα και ξενοδοχεία με δυνατότητα διανυκτέρευσης και εστιατόρια.

Τιμές

Η ημερήσια κάρτα για όλες τις μέρες της εβδομάδας κοστίζει 10€ και με φοιτητικό πάσο 8€.

Επικοινωνία

Τηλέφωνο: 

Χιονοδρομικό Κέντρο Βίγλας Πισοδερίου

Το χιονοδρομικό κέντρο βρίσκεται 19 χμ. δυτικά της Φλώρινας και σε υψόμετρο 1650 μ. έως 2000 μ., σχηματίζεται αυχένας, όπου βρίσκεται η διάβαση Βίγλας-Πισοδερίου. Στην τοποθεσία αυτή και μέσα σε δάσος από οξιές βρίσκεται ένα από τα καλύτερα χιονοδρομικά κέντρα της Ελλάδας. Το χιονοδρομικό κέντρο διαθέτει συνολικά 12 διαδρομές, από τις οποίες 9 πίστες, 2 δρόμους αντοχής & 1 πίστα κατάλληλη για snowmobile. Από την κορυή του χιονοδρομικού θα έχετε πανοραμική θέα της Πρέσπας που συνδυάζεται με τη θέα των γύρω χιονισμένων βουνοκορφών.

Χιλιομετρικές αποστάσεις

Θεσσαλονίκη: 178 χιλ
Αθήνα: 555 χιλ.
Φλώρινα: 19 χιλ.

Εγκαταστάσεις

Το χιονοδρομικό κέντρο διαθέτει συνολικά 12 διαδρομές, από τις οποίες 9 πίστες, 2 δρόμους αντοχής & 1 πίστα κατάλληλη για snowmobile.

Αναλυτικά:

1 μαύρη αγωνιστική, μήκους 1000 μ. Ξεκινά δεξιά από την κορυφή του κεντρικού διθέσιου εναέριου αναβατήρα και καταλήγει στην κορυφή της πίστας Ρέα. Κατάλληλη & για χιονοσανίδα.

3 κόκκινες, Ήρα (Κεντρική), μήκους 1500 μ. Διόνυσος (Περιφερειακή), μήκους 1850 μ. Οξιά (Νέα), μήκους 2200 μ.

2 μπλε, Ερμής (Τουριστική), μήκους 3500 μ. Άρτεμις, μήκους 2000 μ. Πρόκειται για μπλε – πράσινη πίστα που ενώνει τη βάση του χιονοδρομικού με την αφετηρία του νέου διθέσιου αναβατήρα στο Πισοδέρι

1 πράσινη, Ρέα, μήκους 700 μ. 2 πίστες δρόμου αντοχής (Lang Lauf). 2 πίστες οι οποίες χρησιμοποιούνται από τη σχολές εκμάθησης χιονοδρομίας. Ηρακλής, μήκους 200 μ. Κρόνος, μήκους 200 μ. 1 πίστα snowmobile.

Οι 9 από τις πίστες είναι ολυμπιακών προδιαγραφών και μπορούν να εξυπηρετήσουν όλες τις κατηγορίες των skiers και snowboarders. Πανοραμική θέα της Πρέσπας από τις κορυφές των πιστών, που συνδυάζεται με τη θέα των γύρω χιονισμένων βουνοκορφών.

Αναβατήρες

Δύο διθέσιοι εναέριοι αναβατήρες, μήκους 1400 μ. & 2000 μ. αντίστοιχα. 1 συρόμενος διθέσιος αναβατήρας. 2 baby lifts.

Τιμές

Επικοινωνία

Τηλέφωνο: 23850 45800-1
Email: [email protected]
www.vigla-ski.com

Χιονοδρομικό Κέντρο Ανηλίου Μετσόβου 

Το Χιονοδρομικό Κέντρο Ανηλίου ξεκίνησε να λειτουργεί το 2012 και αποτελεί το νεότερο χιονοδρομικό κέντρο στην Ελλάδα. Το Anilio Park αποτελεί ένα ξεχωριστό σημείο συνάντησης για σκι, χιονοδρομίες, trekking, ορειβασία, ποδηλασία, εναλλακτικούς τρόπους χαλάρωσης και διασκέδασης, στο γεωγραφικό κόμβο Μακεδονίας-Ηπείρου-Θεσσαλίας.

Χιλιομετρικές αποστάσεις

Θεσσαλονίκη: 174 km
Αθήνα: 490 km
Ιωάννινα: 59 km

Εγκαταστάσεις

Ο εξοπλισμός περιλαμβάνει ένα διθέσιο αναβατήρα μήκους 800 μέτρων, δύο ολοκαίνουργια συρόμενα 280 και 300 μέτρων, δύο baby lifts 80 και 120 μέτρων και δύο χιονοστρωτήρες. Οι λάτρεις του χιονιού θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν σε υψόμετρο 1850 μέτρων ατέλειωτες καταβάσεις.

Επίσης, διαθέτει ένα εντυπωσιακό Σαλέ, ενοικίαση εξοπλισμού, service ski & snowboard, μαθήματα ski – snowboard – σκι για παιδιά και αναρρίχηση.

Τιμές

Επικοινωνία

Τηλέφωνο: 2651200520
Κρατήσεις στο Chalet Chamois: 6984701756
Email: [email protected]
aniliopark.gr

*ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Πριν την επίσκεψή στο χιονοδρομικό κέντρο της επιλογή σας, θα πρέπει να επιβεβαιώσετε τηλεφωνικά ποιες πίστες είναι ανοιχτές λόγω ενδεχόμενης καλοκαιρίας.