Η Μαρία Πρωτόπαππα σκηνοθετεί και πρωταγωνιστεί στην παράσταση «ΕΜΜΑ» που βασίζεται στο βιβλίο «Αναμνήσεις δι’ αλληλογραφίας» (εκδ. Ίκαρος, μτφρ. Μαρίας Παλαιολόγου). Είναι το βιβλίο της Κολομβιανής ζωγράφου Έμμα Ρέγιες, που έζησε κάτι περισσότερο από μία περιπετειώδη και ταυτόχρονα ενδιαφέρουσα καλλιτεχνικά ζωή. Μέσα από την «ΕΜΜΑ» που έρχεται στη Θεσσαλονίκη για τρεις μόνο παραστάσεις, η Μαρία Πρωτόπαππα πλησιάζει την Ρέγιες, δεν κάνει υποκριτική, όπως μας εξηγεί παρακάτω. Μας έδωσε, επίσης, μία ολοκληρωμένη εικόνα αυτής της σχέσης που οδήγησε από το βιβλίο στη σκηνή και αξίζει να την παρακολουθήσετε.

Συνέντευξη στον Κώστα Γιάντσιο

Ποιο ήταν το πρώτο στοιχείο που σας έκανε εντύπωση διαβάζοντας το βιβλίο της Έμμα Ρέγιες;
Διάβαζα όλα αυτά τα τρομερά που της συνέβαιναν ή που έβλεπε γύρω της , σαν θρίλερ που η κάμερα είναι το βλέμμα ενός τετράχρονου παιδιού. Έκλαιγα και γέλαγα μαζί από την ελαφράδα και την αφέλειά της και μέσα μου ένιωθα να φουσκώνει αγάπη, ελπίδα κι αισιοδοξία. Ιδιαιτέρως μπερδεμένα συναισθήματα από μια συναρπαστική αφήγηση,  που γίνεται με απλούστατη γλώσσα, χωρίς λογοτεχνικές φιλοδοξίες και αρετές κι όμως δεν μπορούσα να την εγκαταλείψω ή να την ξεχάσω σε ένα συρτάρι, μόνη της.  Έπρεπε να καταλάβω γιατί μου συνέβη αυτό και γιατί αγάπησα τόσο αυτό το παιδάκι που ποτέ δεν συνάντησα. Με ενδιέφερε πως πρόκειται για μια αληθινή ζωή, μια βιογραφία ενός παιδιού. Γράφει σαν παιδί, αλλά θυμάται πολύ καλά. Γεννήθηκε μέσα μου το στοίχημα να πλησιάσω -όχι να υποκριθώ το πρόσωπο, καθόλου. Δεν παίζω την Ρέγιες.  Θυμάμαι τις μνήμες της, τις αισθητηριακές, με τη βοήθεια της λειτουργίας που μας βοηθούσε παιδάκια να παίξουμε φανταστικά παιχνίδια, μιμούμενοι όσα μας έκαναν εντύπωση.

Τι σας ώθησε να το παρουσιάσετε ως θεατρική παράσταση;
Μου έκαναν εντύπωση τα απίστευτα δραματικά γεγονότα,  η ατμόσφαιρα της μυστικιστικής και χωμάτινης Κολομβίας του ’20, και μέσα στο σκοτεινό αυτό κλίμα κάτι κρυμμένο, οικείο, παγκόσμιο, που με έκανε να ξεχειλίζω χαρά κι ελπίδα.  Δεν είναι τα γεγονότα όμως που θέλησα να μεταφέρω στη σκηνή. Αυτά καλύτερα τα διαβάζει κανείς στο βιβλίο. Ήθελα να μεταφέρω αυτό το ανάμεικτο αίσθημα, το σκοτεινό και λαμπερό. Η Ρέγιες είναι ένας άνθρωπος που έζησε πολύ και έντονα και σκληρά και υπέροχα. Περιπλανήθηκε στο περιθώριο, αλλά και στην κορυφή. Για μένα αντιπροσωπεύει τη δύναμη στο ανθρώπινο κύτταρο.

Υπάρχει κάτι από τη ζωή και την προσωπικότητα της Έμμα Ρέγιες με το οποίο ταυτίζεστε ή έχετε έρθει πολύ κοντά;
Οι ζωές μας δε μοιάζουν καθόλου.  Υπάρχει μια ψυχική περιοχή που μέσω αυτής την πλησιάζω και την επισκέπτομαι. Ένα κουτάκι αθωότητας των πρώτων παιδικών χρόνων.

Αν την είχατε απέναντί σας τι θα θέλατε να τη ρωτήσετε;
Τίποτα. Γιατί δεν θα έλεγε. Πολλά δεν είπε ποτέ και σε κανέναν.  Μοιράστηκε όμως πολλά και βοήθησε κόσμο, όπως και βοηθήθηκε. Το βιβλίο επέτρεψε να εκδοθεί μετά τον θάνατό της και τα κέρδη του υποστηρίζουν ένα ίδρυμα που φιλοξενεί παιδιά όπως εκείνη. Θα την άφηνα ήσυχη. Θα άκουγα ό,τι ήθελε να πει.

Η παράσταση θα συνεχιστεί για δεύτερη σαιζόν στην Αθήνα. Τι καθιστά για εσάς μια παράσταση επιτυχημένη;
Το να έχουμε ταξιδέψει όλοι μαζί στην ίδια διάσταση.

Συντελεστές
Διασκευή-Ερμηνεία: Μαρία Πρωτόπαππα
Μετάφραση: Μαρία Παλαιολόγου
Συνεργάτης Δραματουργίας: Κίττυ Παϊταζόγλου
Σκηνογράφος-Ενδυματολόγος: Μαρία Πανουργιά
Φωτισμοί-Φωτογραφίες: Σάκης Μπιρμπίλης
Επιμέλεια Κίνησης: Μαριέλα Νέστορα
Εκτέλεση κοστουμιών: Παρασκευή Πρωτοπαππά
Φροντιστήριο: Ιουλία Σταμούλη
Κατασκευή σκηνικού: Another Kind Of Art
Συμπαραραγωγή: Kart Productions & Όψεις Πολιτισμού

info
ΕΜΜΑ
Θέατρο Αυλαία, Τσιμισκή 136, τηλέφωνο 2310 230013

Ημέρες και ώρες παραστάσεων:
Παρασκευή 12 & Σάββατο 13 Οκτωβρίου, στις 21.00.
Κυριακή 14 Οκτωβρίου, στις 20.00

Διάρκεια: 1 ώρα, χωρίς διάλειμμα.
Τιμές εισιτηρίων: 13 ευρώ γενική είσοδος & 10 μειωμένο (φοιτητικό- ανέργων)
Προπώλησηhttps://www.viva.gr/tickets/theater/theatro-avlaia/emma/ και στο ταμείο Θεάτρου Αυλαία
Πληροφορίες- Κρατήσεις: Καραβέλη Βάσια, τηλέφωνα 2310 257218 & 6974677468.
Θέατρο Αυλαία, τηλέφωνο 2310 230013