Είμαστε καταμεσής του καλοκαιριού και σε περίπτωση που δεν είσαστε ήδη σε κάποια παραλία σίγουρα θα ετοιμάζεστε για κάποια εξόρμηση τις επόμενες μέρες. Το Wine Law έχει προτάσεις για εσάς είτε σκοπεύετε να μεταβείτε σε κάποια παραλία, είτε παραμείνετε στην πόλη και θέλετε να δροσιστείτε με ένα καλοκαιρινό κρασί.

Προτείνει ο Κωνσταντίνος Γιάννης
(Sommelier Wine Law)

Σε κάθε καλοκαιρινό τραπέζι την τιμητική τους έχουν οι μεζέδες, τα θαλασσινά, τα ψάρια και τα οστρακοειδή. Το Ασύρτικο είναι μια εξαιρετική επιλογή. Ιδανικό η Σαντορίνη 2017 Καραμολέγκου (90% Ασύρτικο – 10% Αθήρι, Αηδάνι, Π.Ο.Π. Σαντορίνη), όπου ο φρουτώδης χαρακτήρας αχλαδιού και πυρηνόκαρπου φρούτου συμπληρώνεται από βοτανικές και ανθικές νότες σε συνδυασμό μα ορυκτότητα, αρώματα βρεγμένης πέτρας, αλμύρας και υψηλή οξύτητα. Μια ποικιλία που λατρεύουμε να καταναλώνουμε όλο και περισσότερο το καλοκαίρι στην Ελλάδα είναι το Sauvignon Blanc. Μια καλή επιλογή είναι το βιολογικής καλλιέργειας Sauvignon Blanc 2018 Κτήματος Καριπίδη (Π.Γ.Ε. Κραννώνος), δροσερό και φρέσκο με απαλό λεμονί χρώμα και πρασινωπές ανταύγειες, αρώματα ροδάκινου, εσπεριδοειδών σε συνδυασμό με φυτικό αρωματικό χαρακτήρα σπαραγγιού, πράσινης πιπεριάς και δυναμική οξύτητα. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν και οι διεθνείς ποικιλίες.

Ένα Albarino από την περιοχή Rias Baixas της Ισπανίας στις ακτές του Ατλαντικού ωκεανού θα σας συναρπάσει εξαιτίας της φυσικής του υψηλής οξύτητας και της αλμύρας που προσφέρει. Το Albarino 2018 Mar de Frades (D.O. Rias Baixas) χαρακτηρίζεται για τα αρώματα γιασεμιού, μάραθου, λεμονιού και αλμύρας. Ιδανική με θαλασσινά και ζυμαρικά είναι η ποικιλία Cortese από το Gavi, μια περιοχή σε λόφους νοτιανατολικά του Piemonte στην Ιταλία, όπου το υψόμετρο και η θαλάσσια αύρα συντελούν στη φυσική υψηλή οξύτητα του σταφυλιού. Μια εξαιρετική περίπτωση και σε προσιτή τιμή το τραγανό και ελαφριού σώματος Gavi di Gavi 2018 Beni di Batasiolo (D.O.C.G. Gavi) με λαμπερό λεμονί χρώμα και πρασινωπές ανταύγειες, αρώματα λεμονιού, κόκκινου μήλου, πεπονιού και αμύγδαλου.

Η Μαλαγουζιά Αργυρίου 2018 (Π.Γ.Ε. Παρνασσός) με αρώματα ροδάκινου, λεμονιού, γιασεμιού και άνθεων εσπεριδοειδών όπως και το Σαββατιανό 2018 Μάρκου (Π.Γ.Ε. Αττική)  με χαρακτηριστικό άρωμα μπανάνας είναι δύο εξαιρετικές περιπτώσεις κρασιών που συνοδεύονται με ελαφρύ γεύμα κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, μεζεδάκια, κοτόπουλο, ζυμαρικά και παραδοσιακή ελληνική κουζίνα. Από τις καλοκαιρινές μας προτάσεις δε θα μπορούσαμε να παραλείψουμε τους ροζέ οίνους. Το Gris de Nuit 2018 Τσέλεπου (Π.Γ.Ε. Αρκαδία) είναι ένα εξαιρετικό μοσχοφίλερο που μπορεί να συνοδεύσει ακόμα και δίχως φαγητό τις καλοκαιρινές σας νύχτες με απαλό σομόν χρώμα και αρωματικό χαρακτήρα ροζ γκρέιπφρουτ, κερασιού, ανθέων λεμονιάς, γιασεμιού και τριαντάφυλλου. Από τις διεθνείς ποικιλίες θα σας εντυπωσιάσει ένα χαρμάνι Cabernet Sauvignon και Grenache Rouge όπως το Φεγγίτες 2018 Οινογένεσις (Π.Γ.Ε. Δράμα) που ξεχωρίζει για το σομόν του χρώμα με αρώματα λευκόσαρκου ροδάκινου και νότες τριαντάφυλλου και αγριολούλουδου.

Ιδανική παρέα για το καλοκαίρι είναι και τα αφρώδη κρασιά, ξηρά ή γλυκά. Εξαιρετική μάλιστα είναι η σειρά με αφρώδη από τον Ιταλό παραγωγό Beni di Batasiolo. Το Pinot Chardonnay Spumante Brut με φωτεινό λεμονί χρώμα και έντονη ανθικότητα μπορείτε να τα απολαύσετε είτε με ορεκτικά και finger food είτε ως απεριτίφ. Το γλυκό BOSC DLA REI (Moscato D’Asti D.O.C.G.) με χρυσαφένιο χρώμα, αρώματα ροδάκινου, βερίκοκου, σταφυλιού, αγιοκλήματος και άνθη εσπεριδοειδών και το επίσης γλυκό αφρώδες Moscato Spumante Dolce με αρώματα κερασιού και τριαντάφυλλου μπορούν να τα καταναλώσουμε παγωμένα μετά από ένα δείπνο αλλά και ως απεριτίφ ή απλά με ορισμένα φρούτα, γλυκά και ξηρούς καρπούς. Με τη σειρά μας όλη η ομάδα του Wine Law σας εύχεται να έχετε ένα ευχάριστο καλοκαίρι και να απολαύσετε όποιο κρασί και εάν επιλέξετε.

Από αριστερά: Moscato Spumante Dolce, BOSC DLA REI (Moscato D’Asti D.O.C.G.), Pinot Chardonnay Spumante Brut

Όλες τις παραπάνω προτάσεις θα τις βρείτε στο Wine Law
(Ίωνος Δραγούμη 19, 2310567236)

Σαντορίνη Καραμολέγκος, 90% Ασύρτικο-  10% Αθήρι, Αηδάνι, Π.Ο.Π. Σαντορίνη, 2017, 16,00€.

Sauvignon Blanc Κτήμα Καριπίδη, Π.Γ.Ε. Κραννώνος, 2018, 9,50€.

Albarino Mar de Frades, D.O. Rias Baixas, 2018, 16,20€.

Cavi di Gavi Beni di Batasiolo, Cortese, D.O.C.G. Gavi, 2018 9,50€.

Μαλαγουζιά Αργυρίου, Π.Γ.Ε. Παρνασσός, 2018 9,50€.

Σαβατιανό Αμπελώνες Μάρκου, Π.Γ.Ε. Αττική, 2018, 8,50€.

Gris de Nuit Τσέλεπου, Π.Γ.Ε. Αρκαδία, 2018  8,50€.

Φεγγίτες Ροζέ Οινογένεσις, Π.Γ.Ε. Δράμα, 2018  9,50€.

Pinot Chardonnay Spumante Brut, Beni di Batasiolo, 8,50€.

Bosc Dla Rei Beni di Batasiolo, Moscato D’ Asti D.O.C.G., 9,50€.

Moscato Spumante Dolce, Beni di Batasiolo, 9,30€.