Ένα γευστικό ταξίδι με πιάτα, βασισμένα σε παραδοσιακές Μικρασιάτικες συνταγές και της Μεσογείου, που θα έχουν επετειακό χαρακτήρα και τη… βούλα γνωστού Έλληνα chef θα έχουν τη δυνατότητα να απολαύσουν σύντομα οι κάτοικοι της Καλαμαριάς και ευρύτερα της Θεσσαλονίκης, μέσα από εστιατόρια και μεζεδοπωλεία της περιοχής.

Πρόκειται για μια πρωτότυπη γαστριμαργική δράση που σχεδιάζει τη νέα χρονιά ο δήμος Καλαμαριάς, με πρωτοβουλία του δημάρχου Γιάννη Δαρδαμανέλη και θα είναι αφιερωμένη στα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή (1922 – 2022) και τα 200 χρόνια από την ελληνική επανάσταση.

Πρωταγωνιστικό ρόλο σε αυτή τη δράση θα έχει ο πολυβραβευμένος Έλληνας Chef, Βασίλης Μουρατίδης, ο οποίος κατάγεται από την Καλαμαριά και επειδή αγαπά πολύ τον τόπο του, δέχθηκε να συμμετέχει, βάζοντας τις δυνάμεις του και το ταλέντο του στη μαγειρική.

Σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό, με αφορμή τις επετειακές εκδηλώσεις που θα οργανώσει ο δήμος το 2022, μια εξ΄ αυτών θα αφορά πιάτα με μοναδικές γεύσεις από περιοχές της Μικράς Ασίας, τα οποία θα προσφέρονται σε εστιατόρια και μεζεδοπωλεία της Καλαμαριάς, ως ένας γαστριμαργικός “φόρος τιμής” στις χαμένες πατρίδες για να διατηρηθούν οι μνήμες και μέσα από τη μαγειρική.

Μιλώντας για το εγχείρημα με τη συνεργασία του chef Βασίλη Μουρατίδη ο δήμαρχος Καλαμαριάς κ. Δαρδαμανέλης τόνισε ότι «σχεδιάζουμε ωραία και πρωτότυπα πράγματα για την επέτειο των 100 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή και ένα από αυτά θα αφορά στη μαγειρική, βασισμένη σε συνταγές της Μικράς Ασίας».

Ο ίδιος εκτίμησε ότι τη δράση θα αγκαλιάσουν οι Καλαμαριώτες, που στην πλειοψηφία τους είναι πρόσφυγες, και ως εκ τούτου αγγίζει τις καρδιές τους.

«Θεωρώ ότι είναι μια πρωτοβουλία ξεχωριστή και επειδή βασίζεται στην παραδοσιακή κουζίνα της Μικράς Ασίας, από μόνο του αυτό ανασύρει μνήμες, αγγίζοντας τις καρδιές όλων μας και παράλληλα αναδεικνύει την ιστορία αυτού του τόπου» υπογράμμισε ο δήμαρχος Καλαμαριάς.

Πηγή: makthes.gr

Στο δημαρχείο ο Καλαμαριώτης chef

Το πλαίσιο αυτής της ιδιαίτερης συνεργασίας τέθηκε στη συνάντηση που είχε προχθές στο δημαρχείο με τον πολυβραβευμένο Έλληνα Chef, Βασίλη Μουρατίδη, ο δήμαρχος Καλαμαριάς Γ. Δαρδαμανέλης.

Λάτρεις της μαγειρικής και οι δύο συζήτησαν για τη μεσογειακή κουζίνα και τα οφέλη της, αλλά και τον συνδυασμό της διατροφής με την παράδοση, ενώ κατέθεσαν προτάσεις για τη δράση του δήμου να στηθούν επετειακά πιάτα που θα επιμεληθεί ο κ. Μουρατίδης.

«Είναι τιμή και χαρά για μας να συνεργαστούμε με τον βραβευμένο chef που είναι γέννημα – θρέμμα της Καλαμαριάς και διαπίστωσα από τη συζήτηση ότι είναι πρόθυμος να κάνει ότι καλύτερο μπορεί για να παρουσιάσουμε κάτι πρωτότυπο και διαφορετικό, βασισμένο στη μαγειρική» δήλωσε ο κ. Δαρδαμανέλης.

Εξήγησε ωστόσο ότι μέχρι στιγμής δεν έχει οριστικοποιηθεί κάτι, καθώς εξετάζονται διάφορες προτάσεις, ορισμένες από τις οποίες θα οριστικοποιηθούν το επόμενο διάστημα, προκειμένου ο δήμος να είναι έτοιμος τη νέα χρονιά, οπότε θα παρουσιάσει σειρά εκδηλώσεων τιμής και μνήμης για την επέτειο των 100 χρόνων από τη Μικρασιατική καταστροφή, και κάποιες άλλες για τα 200 χρόνια από την ελληνική επανάσταση.

Υπενθυμίζεται ότι ο σπουδαίος Έλληνας chef έχει αποκτήσει μεγάλη εμπειρία στο εξωτερικό, ενώ έχει βραβευτεί με εφτά χρυσούς σκούφους κι έχει λάβει τρία αστέρια FNL CHEF.