Συνεχίζουμε τη γαστρονομική διαδρομή που ξεκίνησε με το πρώτο μέρος του αφιερώματος σε Ιστορικές Ταβέρνες της Θεσσαλονίκης που λειτουργούν και σήμερα.

Γράφει ο Κώστας Γιάντσιος

Όλες έχουν να διηγηθούν τις δικές τους ιστορίες διατηρώντας τον προσωπικό τους χαρακτήρα και την αύρα των δημιουργών τους και των θαμώνων τους. Δε μπορείς να έχεις εικόνα της Θεσσαλονίκης χωρίς να έχει ζήσει την ατμόσφαιρα και να δοκιμάσεις την κουζίνα σε κάποια από τις ταβέρνες της.

Διαγώνιος
Στρατηγού Καλλάρη 13, Κέντρο

Διαχρονικές σπεσιαλιτέ και ποιοτικά πιάτα της ώρας σε έναν χώρο – σημείο αναφοράς της πόλης, που τιμούν κάθε χρόνο επιφανείς προσωπικότητες.  Τα πιάτα που διέδωσαν τη φήμη της «Διαγωνίου» σε όλη την Ελλάδα είναι τα χειροποίητα σουτζουκάκια και ο γύρος, καθώς και η σπιτική ρώσικη σαλάτα του. Όλα τα κρέατα και οι σαλάτες είναι χειροποίητες. Συνοδεύστε την μπύρα σας με υπέροχα λουκάνικα, παϊδάκια, αλλά και πολίτικη σαλάτα, μελιτζανοσαλάτα και τυροκαυτερή.


 

Νέα Διαγώνιος
Θεμιστοκλή Σοφούλη 64, Καλαμαριά

Η βάση αυτής της Διαγωνίου, στην ανατολική πλευρά της πόλης, ξεκινά επίσης από τον φημισμένο χειροποίητο γύρο και τα ζουμερά σουτζουκάκια του, ενώ στην γωνία ακριβώς βρίσκεις ιδιαίτερα υλικά και απλά προϊόντα συνδυασμένα με τον πιο περίτεχνο και γευστικό τρόπο. Μάλιστα έχει πολλές διεθνείς διακρίσεις με βάση τις προτιμήσεις των τουριστών του εξωτερικού.


Λουτρός
Ελ. Βενιζέλου 55 & Φιλίππου

Πρόκειται για μία από τις θρυλικές περιπτώσεις. Ο Λουτρός λειτουργεί από το 1948, όπου βρισκόταν στο κέντρο της αγοράς, στο Γιαχουντί Χαμάμ Παζάρ, στα Λουλουδάκι, στην οδό Κομνηνών με Β. Ηρακλείου. Το 2000 μετακομίζει δίπλα στο Μπεζεστένι (στην περιοχή της Βενιζέλου κάτω από την Εγνατία) και από το 2021 το βρίσκουμε στην οδό Βενιζέλου 55 (επάνω από την Εγνατία στη συμβολή με τη Φιλίππου). Όλες αυτές τις δεκαετίες φροντίζει να ζεσταίνει τις καρδιές γενεών και γενεών και η αλλαγή διεύθυνσης δε σημαίνει κάτι για τον θρύλο αλλά και τους θαμώνες του «Λουτρού», που πάντα εδώ θα βρίσκουν καλό, απλό φαγητό και κρασάκι.


Άσυλο
Πανεπιστημίου 2, (Ευαγγελίστρια)

Ένας χώρος με ιστορία δεκαετιών, από το 1980, που, με το πέρασμα της ιδιοκτησίας στην επόμενη γενιά, ανανεώθηκε και ως προς τη διακόσμηση και ως προς το μενού. Διατήρησε, ωστόσο, τα χαρακτηριστικά που κάνουν το «Άσυλο» ξεχωριστό. Αυθεντικά αντικείμενα, όπως η ξυλόσομπα, το jukebox, οι φωτογραφίες μεγάλων μορφών του λαϊκού και του ρεμπέτικου τραγουδιού παραμένουν και συνδυάζονται με  καινούρια στοιχεία στο χώρο, όπως το καλαίσθητο μπαράκι, όπου μπορείτε να απολαύσετε απλά το ποτό σας αλλά και την αύξηση του εξωτερικού χώρου.Διαβάστε το πρώτο μέρος ΕΔΩ

Ακολουθήστε το project FOODKG.gr στα social media: facebook / instagram 

Η διαδρομή μας, φυσικά, συνεχίζεται...