Η δημιουργία του «ελληνικού Χόλιγουντ» στη Θεσσαλονίκη περνάει και απ’ το δημόσιο Ταμείο, το οποίο θα συνδράμει στα επενδυτικά πλάνα συνολικού ύψους 50 εκατ. ευρώ  που έχουν εξαγγείλει  η NU BOYANA Film Studios Hellenic ΑΕ και η «Βασιλικά Θέρμης Ακίνητα ΑΕ» συμφερόντων του Ελληνοαμερικανού επιχειρηματία Γιάννη Καλαφάτη και του συνεταίρου του Γιαρίβ Λερνέρ.

Ήδη  το πρώτο σχέδιο που αφορά «την ίδρυση στούντιο παραγωγής κινηματογραφικών ταινιών, βίντεο και τηλεοπτικών προγραμμάτων» στα Βασιλικά του Δήμου Θέρμης Θεσσαλονίκης έχει υπαχθεί στις διατάξεις του αναπτυξιακού νόμου του 2016. Το επενδυτικό σχέδιο, σύμφωνα με τον τροποποιημένο οριστικό πίνακα αποτελεσμάτων της αξιολόγησης του Γ’ Κύκλου Γενικής Επιχειρηματικότητας που εξέδωσε η Γεν Δ/νση Μακεδονίας Θράκης, είναι συνολικού επιλέξιμου κόστους ίσου με 9,95 εκατ. ευρώ περίπου και συνολικού ενισχυόμενου κόστους ίσου με 9,22 εκατ. ευρώ περίπου.

Για το συγκεκριμένο τμήμα της επένδυσης η NU BOYANA Film Studios Hellenic ΑΕ, θυγατρική της NU BOYANA Film Studios με έδρα τη Βουλγαρία, θα λάβει, σύμφωνα με την σχετική απόφαση υπαγωγής στις διατάξεις του αναπτυξιακού νόμου, φορολογική απαλλαγή έως το ποσό του 1,59 εκατ. ευρώ περίπου καθώς και επιδότηση χρηματοδοτικής μίσθωσης έως το ποσό του 1,63 εκατ. ευρώ.

Σημειωτέον πως οι συγκεκριμένες ενισχύσεις δεν συνδέονται με τις επιστροφές και τα κίνητρα που ισχύουν για την προσέλκυση κινηματογραφικών ή τηλεοπτικών παραγωγών στη χώρα μας αλλά την επένδυση που «τρέχει» η συγκεκριμένη εταιρεία τα τελευταία χρόνια φιλοδοξώντας να μετατρέψει τις παλιές σιταποθήκες του Κορδογιάννη, έξω απ’ τα Βασιλικά, σε ένα σύμπλεγμα σύγχρονων κινηματογραφικών στούντιο.

Το συνολικό μπάτζετ για να επιτευχθεί αυτό φθάνει τα 50 εκατ. ευρώ και περιλαμβάνει τη δημιουργία έξι σύγχρονων στούντιο, κτιριακών εγκαταστάσεων, χώρων εκπαίδευσης στελεχών, γραφείων παραγωγής, αλλά και τη μεταφορά υλικοτεχνική υποδομής.

Απ’ το πρώτο τμήμα αυτού του σχεδίου, το οποίο υλοποιείται και εντάχθηκε στις διατάξεις του αναπτυξιακού νόμου, αναμένεται να δημιουργηθούν νέες θέσεις εξαρτημένης εργασίας 10 Ετήσιων Μονάδων Εργασίας.

Το προσωπικό που θα απασχολεί κάθε ξεχωριστή παραγωγή δεν υπολογίζεται σε αυτό.

Σημειωτέον πως η NU BOYANA Film Studios Hellenic ΑΕ, σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσιευμένες οικονομικές καταστάσεις, είχε το 2021 καθαρό κύκλο εργασιών ύψους 4,1 εκατ. ευρώ περίπου και καθαρές ζημιές 190 χιλ. ευρώ περίπου.

Πηγή: newmoney