To Seattle, στη Βορειοδυτική άκρη των ΗΠΑ, είναι μία από τις διεθνείς μητροπόλεις του καφέ με τη δική του κουλτούρα και τις δικές του ιδιαιτερότητες. Γιατί το Seattle; Αυτό είναι το ερώτημα που απασχόλησε και απασχολεί πολλούς φίλους του καφέ ανά τον κόσμο.

Γράφει ο Κώστας Γιάντσιος
Social media: facebook 
instagram 

Cover photo: Lukas / Pexels

Γιατί η πόλη που ήταν γνωστή για τους Seattle Supersonics, την ομάδα μπάσκετ του ΝΒΑ, το ’80 και το ’90 και για την έδρα της Microsoft έχει συγκεντρώσει εδώ και μια 20ετία τουλάχιστον τα βλέμματα όσων ασχολούνται με τη βιομηχανία του καφέ αλλά και ευρύτερα τους coffeelovers αυτού του πλανήτη; Στους τελευταίους ανήκω κι εγώ, οπότε προσπάθησα να φωτίσω μερικές πτυχές του θέματος όσο απολάμβανα τον καφέ μου.

Δε μιλάμε απλώς με όρους κατανάλωσης από τους κατοίκους της πόλης. Αυτό είναι λίγο πολύ αυτονόητο αλλά για πολλά café, για μικρές και μεγάλες εταιρείες που επιλέγουν τον καρπό από διάφορες φάρμες και αναλαμβάνουν όλη την υπόλοιπη διαδικασία. Για μικρότερα και μεγαλύτερα brand names, με πιο γνωστό τα Starbucks. Επίσης, στο Seattle εδρεύουν πολλές εταιρείες που δεν εισάγουν και επεξεργάζονται απλώς καρπούς του καφέ από διάφορες περιοχές του πλανήτη αλλά και τον διοχετεύουν σε όλες τις ΗΠΑ και στο εξωτερικό καθώς συγκαταλέγονται στις πιο αξιόπιστες διεθνώς.

Photo: Viktoria Alipatova / Pexels

Όλα τα παραπάνω σε μία ενθουσιώδη σχέση με τον κόσμο, που έχει πολύ ψηλά στις καθημερινές του συνήθειες την απόλαυση του καφέ αλλά και τη διάθεση να ανακαλύπτει χαρμάνια, ποικιλίες, τρόπους φιλτραρίσματος και σερβιρίσματος.

Οι ρίζες, ωστόσο, αυτής της αγάπης για τον καφέ στην απομακρυσμένη αυτή πόλη του Β. Ειρηνικού μας γυρίζουν πίσω στα 1700 όπου η υψηλή φορολογία του τσαγιού και οι ιδανικές συνθήκες για ένα ζεστό ρόφημα με θερμοκρασίες γύρω στους 13 οC βρήκαν εναλλακτική στον καφέ. Από τις δεκαετίες του ’60 και του ’70, όμως, η πόλη προσελκύει πολλούς ανθρώπους που υιοθετούν έναν πιο μποέμικο – έως χίπικο – τρόπο ζωής και απολαμβάνουν να συναντιούνται σε διάφορα cafe συζητώντας για οικουμενικά πολιτικά και κοινωνικά θέματα. Έτσι υπήρξε σε κάποιες περιοχές ζήτηση για χώρους, όπου θα δημιουργούνταν νέα café. Μάλιστα, ένα από τα μετέπειτα διευθυντικά στελέχη των Starbucks δημιούργησε, το 1975, στη συγκεκριμένη περιοχή ένα café που ακόμη θεωρείται ξεχωριστό, το Café Alegro, όπως διαβάζω σε γνωστή ιστοσελίδα για ταξίδια και πολιτισμό.

Αυτός ο χαρακτήρας διατηρήθηκε και τις επόμενες δεκαετίες και το Seattle έγινε μία μητρόπολη του καφέ εισάγοντας διάφορες ποικιλίες από τις κορυφαίες χώρες παραγωγής καφέ με αποτέλεσμα να μπορούν να πειραματίζονται και να δημιουργούν τάσεις. Όλα αυτά, βέβαια, σε μια σχέση αλληλεπίδρασης με το κοινό που ανταποκρίνεται, όπως φαίνεται και στατιστικά σε όλες αυτές τις προτάσεις.

Σίγουρα εδώ έχει γραφτεί ένα σημαντικό κεφάλαιο στην Ιστορία του Καφέ και δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη.