Είναι γνωστό σε όλους μας πως ζούμε σε μια digital εποχή. Μετρημένοι στα δάκτυλα των χεριών μας όσοι δεν χρησιμοποιούν το διαδίκτυο σήμερα, ενώ είναι λίγο περισσότεροι εκείνοι που δεν έχουν προσωπικό λογαριασμό στο Facebook.

Σε μία τέτοια εποχή λοιπόν, επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης 5 μηνών σε κάτοικο του Βόλου  από το Μονομελές Πρωτοδικείο της πόλης για ένα χαμογελαστό emoticon.

Τι συνέβη;

Η υπόθεση αφορά έναν Βολιώτη, σε βάρος του οποίου μια Βολιώτισσα επιχειρηματίας  είχε προχωρήσει σε ασφαλιστικά μέτρα κατηγορώντας τον για συκοφαντική δυσφήμιση. Με απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Βόλου, απαγορεύτηκε στον Βολιώτη να αναφέρεται άμεσα ή έμμεσα στην επαγγελματία.

Η επαγγελματίας, στις 2 Φεβρουαρίου 2017 ανάρτησε στην προσωπική της σελίδα στο facebook διαφήμιση της επιχείρησής της, και ο κατηγορούμενος «απάντησε» κάτω από την ανάρτηση με ένα emoticon που γελούσε. Και μόνο αυτή η φατσούλα ήταν αρκετή για να τον φέρει στο εδώλιο του κατηγορούμενου.

Η απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Βόλου

Την περασμένη εβδομάδα εκδικάστηκε η υπόθεση και το δικαστήριο επέβαλλε στον κατηγορούμενο ποινή φυλάκισης έξι μηνών για παραβίαση δικαστικής απόφασης.

Το emoticon που γελούσε κάτω από την ανάρτηση της επαγγελματία θεωρήθηκε προσβλητικό και μειωτικό. Το δικαστήριο έκανε δεκτό ότι η φατσούλα αποτελεί εκδήλωση συμπεριφοράς και διάθεσης για τον χαρακτηρισμότης προσωπικότητας του άλλου, και κρίθηκε ότι η «απάντηση» αποτέλεσε αξιόποινη πράξη και συγκεκριμένα παραβίαση των ασφαλιστικών μέτρων. Ο κατηγορούμενος καταδικάστηκε.

Η σημαντική αυτή απόφαση μάλιστα φαίνεται να δημιουργεί νομικό προηγούμενο, και ήδη έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον για τη δημοσίευσή της σε νομικά περιοδικά και τράπεζες νομικών πληροφοριών.

Πληροφορίες: Athens Voice / Καθημερινή