Τις Παρασκευές στη Θεσσαλονίκη λέμε «Άιντε Μαύρο Πάτο»
Νέα σαιζόν, δεύτερη συνεχόμενη χρονιά στο biscotto coffee+ με νέα παράσταση κάθε Παρασκευή ισχυρή δόση γέλιου και μουσικής αναστατώνει τη Θεσσαλονίκη

Συνέντευξη στον Κώστα Γιάντσιο

Μετά τη μεγάλη περσινή επιτυχία της «Εσχάτης Κωμωδίας», με τις 7 sold out παραστάσεις, ο Διογένης Δασκάλου, οι Monie & Monie Conniente και ο Στέφανος Τσιτσόπουλος επιστρέφουν στο biscotto coffee+, στο Mediterranean Cosmos, με νέα παράσταση. «Άιντε Μαύρο Πάτο», κάθε Παρασκευή, για λίγες παραστάσεις.

«Η σάτιρα για μένα υπήρξε και θα υπάρχει πάντα σαν τον ιονιστή της οργής. Καταπίνει το βόρβορο και φτύνει διαμάντια. Εισπνέει την κόλαση και εκπνέει παράδεισο. Είναι η άμυνα της επίθεσης»

Δεύτερη σαιζόν στο biscotto coffee+, με τους Monie & Monie Conniente και τον Στέφανο Τσιτσόπουλο αλλά με νέα παράσταση. «Μαύρο Πάτο» είναι το σύνθημα αλλά θα θέλαμε να μας δώσεις κι ένα στίγμα του τι μας περιμένει επί σκηνής.
Τρίτη, αν μου επιτρέπεις, αρχής γενομένης απ’ την χειραψία της προπερσινής stand up παρουσίας μου στο χώρο. Τώρα το στίγμα. Μια κανονική πραγματικότητα την οποία έχουμε ξεχάσει, απ’ τον ψεκασμό της εικονικής που παράγουν τα Μέσα Ενημέρωσης. Μια επικαιρότητα που με την απειλή της σάτιρας θα μας κάνει το πιο αστείο στριπτίζ ως κιμάς που κόπτεται παρουσία του πελάτη. Κοινώς η Miss Φρίκη που κρύβεται μέσα στην Miss Pretty. Φέτος η παράσταση είναι «ντούμπλ-φας» κι από λιμάνι σε λιμάνι. Ξεκινάμε απ’ τον κατάμαυρο Λευκό Πύργο πηγαίνοντας στο κατακόκκινο Κρεμλίνο του Πειραιά. Η επιστροφή μας στο σπίτι μας από τις 28 Οκτωβρίου στο biscotto coffee+ εννοείται πως έχει τον ενθουσιασμό του φρεσκοταξιδεμένου και την ανάλυση του της «ιδίοις όμμασι» τρεχούμενης επικαιρότητας απ’ την πηγή. Από τα βοθροκάναλα μέχρι και τον ιό «ΧΙΒ» κι απ’ τη γη που την πατούμε 3 μέτρα θε να μπούμε σε «κόπι-πάστε» και μάλιστα «πολλάκις». Γιατί η επανάληψη είναι η μητέρα της μάθησης και αδερφή της ανίας! Όμως και τα θρησκευτικά που σπαρταράνε, έχομε και προτεινόμενα άσματα για την αντικατάσταση της σχολικής προσευχής. Προσοχή – προσοχή όμως μιλάμε για ολοκαίνουργια παράσταση στο biscotto coffee+ και μάλιστα με γέμιση σοκολάτα τον Στέφανο Τσιτσόπουλο και πραλινοΔιογένη Δασκάλου.

Μετά από τόσα χρόνια στο χώρο της σάτιρας, αυτή η περίοδος των τελευταίων χρόνων σου δίνει κάτι διαφορετικό σε σχέση με παλιότερα;
Μεγαλύτερη σιγουριά, χαρά και αγάπη. Ένα θεϊκό αγκαζέ με τους αδερφούς πια και φίλους θεατές που μας κάνει ένα μικρό χωριό 10.000 αισιόδοξων και επίμονων Βορειοελλαδιτών αλλά και όχι μόνο. Άλλωστε, το διαπιστώσατε και εσείς οι biscottοι ότι μας επισκέπτονται απ’ όλη την Ελλάδα.

 

Τα τελευταία χρόνια συνεργάζεσαι στα κείμενα με τον Στέφανο Τσιτσόπουλο. Φαντάζομαι δεν είναι τόσο απλό να γράφουν δύο ή περισσότερα άτομα μία παράσταση. Ακολουθείτε κάποια μέθοδο, κάποια τακτική στο γράψιμο;
Η συνεργασία με το Στέφανο είναι περισσότερο ψυχική παρά όπως φαντάζεται κάποιος ως δουλειά γραφείου. Δεν καθόμαστε και λέμε … Α! τώρα θα φτιάξουμε κείμενα. Άλλωστε στο stand up κανείς δεν μπορεί να γράψει κείμενο για κάποιον άλλον, παρ’ εκτός από τον ίδιο τον stand up comedian.  Κι αυτό γιατί το stand up είναι αυτοσχεδιαστικό. Περισσότερα νομίζω πως σ’ αυτό το κομμάτι, όπως τίθεται η ερώτηση, χρωστάω στη Βάγια Ματζάρογλου. Στον Στέφανο αποδίδω μετά τιμής πράγματα που δεν θα μπορούσε να φανταστεί κανείς. Όπως η συρμαγιά του για τα βιβλία, τις μουσικές, το σινεμά. Πιστεύω ότι ο Στέφανος είναι από τις σπάνιες περιπτώσεις δημοσιογράφων που επηρεάζουν καλλιτέχνες. Είτε μουσικούς είτε εικαστικούς είτε djs. Αλλά εγώ, μεταξύ μας, τον αγαπώ γιατί μοιάζουμε πολύ. Ή αγαπάμε ή μισούμε. Για ανθρώπους σαν εμάς, η απόχρωση του «γκρι» δεν υπάρχει.

Οι παραστάσεις, όπου πρωταγωνιστεί το χιούμορ, είτε ένα stand up comedy είτε μια παράσταση, όπως η συγκεκριμένη, που συνδυάζει stand up και μουσική, είναι από τα δημοφιλέστερα είδη αυτή την περίοδο. Αυτό οφείλεται μόνο στο κλασσικό «ο κόσμος θέλει να γελάσει γιατί είναι πιεσμένος» ή υπάρχουν κι άλλοι λόγοι;
Δεν κάνω χιούμορ. Προσπαθώ να κάνω σάτιρα. Το stand up είναι μια τάση ξενολαγνείας  που επικράτησε στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια λόγω ξενόφερτης μόδας και σηματοδοτεί μια ευχάριστη οικονομική βραδιά. Απεταξάμην! Και σαφώς σ’ αυτήν την κατηγορία που διεκδικώ να είμαι, υπάρχουν και άλλοι λόγοι πέραν του πεζού «ο κόσμος θέλει να γελάσει». Δεν με ενδιαφέρει γενικώς ο κόσμος. Ο κόσμος, ας μην ξεχνάμε, σταύρωσε το Χριστό, πιστεύει στον Σώρρα και βγάζει τις κυβερνήσεις που δεν θέλει σε σύντομο χρονικό διάστημα. Και όλα αυτά γιατί πιστεύει ότι θα σωθεί από κάποιον άλλον χωρίς να κουνήσει το μικρό του δαχτυλάκι. Ο άλλος λόγος που οδηγούνται οι θεατές με ενδιαφέρει. Η οργή. Γιατί η σάτιρα για μένα υπήρξε και θα υπάρχει πάντα σαν τον ιονιστή της οργής. Καταπίνει το βόρβορο και φτύνει διαμάντια. Εισπνέει την κόλαση και εκπνέει παράδεισο. Είναι η άμυνα της επίθεσης.

Τι σου τραβάει την προσοχή τελευταία από την επικαιρότητα ή από την καθημερινότητα που δε θα το άφηνες ασχολίαστο στις παραστάσεις σας;
Η αγένεια, ο φιλοτομαρισμός, ο στρουθοκαμηλισμός, το καβούκι μας, η ένδεια των συναισθημάτων μας, η όλο και πιο μειωμένη μας επικοινωνιακή γλώσσα και πάνω απ’ όλα η ραγδαίως επιτιθέμενη υποκρισία μας. Ξαναγινόμαστε, φοβάμαι, κτήνη!

Ως μουσικό σχήμα, οι Monie & Monie Conniente είστε πολλά χρόνια μαζί, κάτι που δεν είναι σύνηθες, ποια είναι η βασική αιτία που αντέχετε στον χρόνο;
Ότι οι MONIE & MONIE CONNIENTE είμαστε δύο. Εγώ και ο αδερφός μου. Χωρίζουν τ’ αδέρφια; Οι υπόλοιποι παραμένουν και συνδημιουργούν στο σχήμα για όσο επιθυμούν! Είμαστε ένας σταθμός ανθρώπων. Από τους θεατές μας μέχρι τους συνεργάτες μας. Και είμαστε πάρα πολύ υπερήφανοι γι’ αυτό και εγώ και ο αδερφός μου ο Σωτήρης. Το τενόρο σαξόφωνο της Brass Band των MONIE & MONIE CONNIENTE από το 1994.

Υ.Γ. : Έναν όμορφο και ελπιδοφόρο χειμώνα εύχομαι για όλους μας. «ΜΑΥΡΟ ΠΑΤΟ» λοιπόν και ας πάνε επάνω τα φαρμάκια ή όπου αλλού εκτός από μέσα μας!

Η νέα παράσταση μετά λόγια του Διογένη
Κυρίες και κύριοι, θάψτε τα βοθροκάναλα τρία μέτρα κάτω απ’ τη γη. Κάντε «κόπι – πάστε»τον Διογένη Δασκάλου με τους Monie & Monie Conniente. Και πολεμήστε «πολλάκις» τον ιό ΧΙΒ μέχρι τελικής αυταπάτης. Διογένη Δασκάλου, Monie & Monie Conniente στο σημείο παίζω λόττο με τον Τσακαλώτο κάθε Παρασκευή μέσα στο biscotto. Στο ρόλο του υπερθεματιστή ο Στέφανος Τσιτσόπουλος.

Διογένη Δασκάλου και Monie & Monie Conniente με την νέα τους παράσταση, «Άιντε, Μαύρο Πάτο».

Συντελεστές:
Σωτήρης Δασκάλου: τενόρο σαξόφωνο
Λεωνίδας Βλάχος – Κώστας Δαμιανίδης: τρομπέτες
Φώτης Μίγγας: τρομπόνι
Βίκυ Βογιατζόγλου: Φωνή
Παντελής Αμπατζής: ηχητικά
Παύλος Αζναουρίδης – Γιώργος Κοκκινάκης: ενορχήστρωση –επεξεργασία ήχων
Βαγγέλης Μολυβιάτης: video
Βασίλης Μπαρμπαρίγος: ενδυματολογική επιμέλεια
Στο ρόλο του κόμη ο Στέφανος Τσιτσόπουλος
Κείμενα: Διογένης Δασκάλου – Βάγια Ματζάρογλου
Φωτογραφίες: Κώστας Αμοιρίδης
Info:
biscotto coffee+
Mediterranean Cosmos

Κάθε Παρασκευή, για λίγες παραστάσεις
Έναρξη: 22:30
Ώρα προσέλευσης: 22:00
Κρατήσεις: 2310253878
Τιμή εισόδου: 10€ / 8€ (κάτοχοι biscotto members card, φοιτητές, άνεργοι)
Τιμή φιάλης: 80€ (απλή) / 100€ (special) για 4 άτομα
Κρασί φιάλη: 40€ για 2 άτομα
Τιμή πότου: 8€

*Η κράτηση για τραπέζι προϋποθέτει υποχρεωτική κατανάλωση φιάλης ποτού ή κρασιού.

*Οι κάτοχοι biscotto members card έχουν 20% έκπτωση για παρέα έως 8 άτομα.

Σας ενημερώνουμε ότι μετά τις 20:00 δεν υπάρχει χρέωση στο parking του Meditteranean Cosmos.