Ένας από τους δημοφιλέστερους προορισμούς που φιλοξενεί τα πιο όμορφα χρόνια, τα φοιτητικά, αποτελεί η Θεσσαλονίκη και όχι άδικα. Η Θεσσαλονίκη, λοιπόν, είναι η πόλη που συνδυάζει τα πάντα για τους πάντες και μάλιστα οποιαδήποτε ώρα και στιγμή. Είναι εκεί για τους φοιτητές της, προσφέροντάς τους άπειρα φοιτητικά στέκια όλων των ειδών και κατηγοριών, τα οποία απλώνονται σε κάθε σημείο και γωνιά της, όλες τις ώρες της ημέρας. Η Θεσσαλονίκη μεγάλωσε γενιές και γενιές φοιτητών και είναι πάντα έτοιμη για καινούργια ταξίδια και νέες γνωριμίες. Παρακάτω, συγκεντρώσαμε διαχρονικά φοιτητικά στέκια στα οποία μέσα μεγαλώσαμε και τα οποία θα έχουν πάντα μια θέση στο χρονοντούλαπο της μνήμης.

Γράφει η Λυδία Κοκκινά

«Το Πτυχίο»

Κυριάκου Μανωλάκη 4, Κέντρο

«Το Πτυχίο», με το ζεστό και φιλικό του περιβάλλον, ήταν πάντα εκεί για τον καφέ μετά τη σχολή ή για τη μπύρα το βράδυ με φίλους, όταν το μπάτζεντ ήταν χαμηλό. Η καλή Rock μουσική συνόδευε όλες τις στιγμές μας.


«H Πρίγκηπος»

Αποστόλου Παύλου 22, Κέντρο

Από το ξεκίνημά του, το 1993, έκανε αίσθηση ως ένα καφενείο με άποψη και ιδιαίτερη ταυτότητα (αποτελεί παράδειγμα για πολλά μεταγενέστερα café) και το σημαντικό είναι ότι έχει διατηρήσει τον ιδιαίτερο χαρακτήρα του. Ποιος δεν έχει παίξει τάβλι στα ξύλινα τραπεζάκια του παρέα με εκλεκτή μπύρα;


«Anemoessa»

Αλεξάνδρου Σβώλου 11, Κέντρο

Από το πρωί και μέχρι αργά το βράδυ η Ανεμόεσσα, από τα πιο κλασικά στέκια της Αλεξάνδρου Σβώλου, σε προσκαλεί για καφέ ή ποτό, για να χαλαρώσεις, αλλά και να ακούσεις καλή μουσική. Στο μικρό και καλαίσθητο αυτό μέρος, με τον χαμηλό φωτισμό, σίγουρα όλοι έχουμε κάποια «απόκρυφη» ανάμνηση να κουβαλάμε μέσα μας.


«Harry’s Spot Cafe»

Αγγελάκη 8, Kέντρο

Tο Harry’s Spot θεωρείται ένα από τα πιο γνωστά στέκια των φοιτητών, και όχι μόνο, στην πόλη της Θεσσαλονίκης. Αφετηρία της επιτυχημένης τους πορείας ήταν το 1995, όταν το πρώτο Harry’s Spot ξεκίνησε τη λειτουργία του στην Αλ.Σβώλου 52, στον ίδιο χώρο που μέχρι τότε αποτελούσε «κάβα» της ποτοποιίας Τσιλιγκαρίδη Α.Β.Ε.Ε.

Μια από τις βασικές παραμέτρους της πρωταρχικής ιδέας για την δημιουργία του πρώτου καταστήματος «Harry’s Spot Cafe» ήταν η ανάγκη για την δημιουργία μιας καφετέριας που θα λειτουργούσε με βάση τις ανάγκες των φοιτητών και της νεολαίας, δεδομένης της κοντινής απόστασης από την πανεπιστημιούπολη της Θεσσαλονίκης.


«Η φωλιά του κόκκορα»

Λαχανά 33, Ανατολικά

Ποιος, όταν ανατρέχει στα φοιτητικά του χρόνια, δεν θυμάται τη Φωλιά του κόκκορα και τους ατελείωτους χορούς με την παρέα μέχρι το πρωί; Άφθονο κρασί και πολλές φοιτητικές προσφορές, το καθιστούσαν αγαπημένο προορισμό για την νυχτερινή έξοδο.

Αναλαμβάνουν φοιτητικές εκδηλώσεις, ορκωμοσίες, μαθητικά πάρτι, χορούς λυκείων και αξέχαστα πάρτι γενεθλίων.


«Oinoxoos»

Κ. Μελενίκου 39, Κέντρο

Ένας όμορφος χώρος που θα σας εντυπωσιάσει με την διαφορετικότητα των γεύσεων, διότι μπορείτε να επιλέξετε ανάμεσα από ποικιλία πιάτων ημέρας που αλλάζουν ανάλογα με την εποχή και τα υλικά. Η αξιόλογη κάβα με αρκετές ετικέτες κρασιών επιβεβαιώνει το όνομά του.


«Piratis Cafe-Bar»

Αγίου Δημητρίου 83

Διαχρονικός χώρος στο κέντρο της πόλης για καφέ, ποτό, μπύρα και όλα σε πολύ προσιτές τιμές. Μάλιστα, μπορείτε να παρακολουθήσετε και τους αγώνες της αγαπημένης σας ομάδας.


«Hlios cafe bar»

Νικηφόρου Φωκά 5, Κέντρο

Ένα από τα πιο αγαπημένα φοιτητικά στέκια της Θεσσαλονίκης και αυτό γιατί από τη μια βρίσκεται κοντά στην Πανεπιστημιούπολη και από την άλλη φημίζεται για τις χαμηλές του τιμές. Καφές, μπίρα και ποτό μέχρι αργά το βράδυ.


«Malt & Jazz»

Προξένου Κορομηλά 1

Το Malt ‘n Jazz whiskey n’ live bar, έχοντας ξεπεράσει τις δύο δεκαετίες παρουσίας, συνεχίζει να μας προτείνει βραδιές καλής μουσικής και ατμοσφαιρικών live παρέα με καλό ποτό, κρασί και μπίρα.


«Taxidi Bar»

Χρυσοστόμου Σμύρνης 18, Κέντρο

Όλοι στα φοιτητικά μας χρόνια μετά τα τσίπουρα και πολύ αργά το βράδυ πηγαίναμε να τα σπάσουμε στο Ταξίδι. Γινόμασταν όλοι μια παρέα, χορεύαμε, πίναμε και ξεχνούσαμε τα πάντα. Μέχρι και σήμερα είναι στην ίδια θέση, με τη ίδια διακόσμηση και την ίδια διάθεση, περιμένοντας να μεγαλώσει ακόμα περισσότερες γενιές φοιτητών.


«Berlin Bar Thessaloniki»

Χρυσοστόμου Σμύρνης 10, Κέντρο

Όχι απλά «ιστορικό» αλλά θρυλικό μπορεί να χαρακτηριστεί το συγκεκριμένο bar που από το 1979 έχει καθιερώσει ένα εντελώς δικό του ύφος στη Θεσσαλονίκη. Από εδώ έχουν περάσει σημαντικά πρόσωπα της ελληνικής μουσικής, των εικαστικών τεχνών, ηθοποιοί αλλά και μουσικοί και καλλιτέχνες από το εξωτερικό. Παραμένει ένα σημείο αναφοράς στην πόλη.


«Διατηρητέο Rock n’ Roll Circus»

Ικτίνου 12, 1ος όροφος

Ένα bar που από το 1990 έχει ταυτιστεί με την καλή μουσική, με ψαγμένες rock και pop επιλογές και την ιδιαίτερη διακόσμηση. Πρόσφατα έχει αποκτήσει ένα Circus ύφος, όπως βλέπετε και παραπάνω, ενώ ανανεώνει συχνά τη διακόσμησή του. Υπήρξε το χαρακτηριστικότερο στέκι της Ικτίνου για πολλά χρόνια και ιδιαίτερα δημοφιλές στον φοιτητόκοσμο.