Στο τελευταίο η δύναμή του είναι σαρωτική. Αν στο παρελθόν αγοράζαμε ταξιδιωτικά περιοδικά ή αναζητούσαμε ταξιδιωτικούς οδηγούς, πλέον, αρκεί μια ματιά στο Instagram, όπου οι γραφικές φωτογραφίες και τα stories των ακολούθων μας παρακινούν να προγραμματίσουμε το επόμενο ταξίδι μας.

Μάλιστα, μια πρόσφατη μελέτη από το The Thinking Traveller – έναν ιστότοπο που αφορά ταξίδια πολυτελείας και ειδικεύεται στις κρατήσεις πολυτελών βιλών στην Ιταλία, την Ελλάδα, την Κορσική και την Ισπανία – αποκάλυψε τη λίστα με τα πιο κορυφαία οινοποιεία σε Ελλάδα, Ιταλία και Ισπανία, χώρες δηλαδή με μεγάλες εκτάσεις σε αμπελώνες.

Και μπορεί η Απουλία να είναι ίσως η καλύτερη περιοχή κρασιού στην Ιταλία και οι αμπελώνες της Μαγιόρκα να κόβουν την ανάσα, όμως πιο εύκολα οργανώνουμε ένα εσωτερικό ταξίδι, ακόμη και για ένα Σ/Κ για γευσιγνωσία και απόδραση στη φύση.

Τα πιο δημοφιλή οινοποιεία στην Ελλάδα σύμφωνα με το Instagram
Οινοποιείο Μανουσάκης – Κρήτη

Το Οινοποιείο Μανουσάκης βρίσκεται στα Χανιά, και έχει αποδειχτεί ο πιο Instagrammable αμπελώνας σε όλη την Ελλάδα.

Ο πρώτος αμπελώνας, του 1993, είχε έκταση 20 στρέμματα. Στην πρώτη φάση φυτεύτηκαν και οι τέσσερις ποικιλίες. Το 1999, προστέθηκαν άλλα 10 στρέμματα SYRAH και από τότε μέχρι και σήμερα ο αμπελώνας της Οινοποιίας έχει φτάσει σταδιακά στη συνολική έκταση των 135 ιδιόκτητων στρεμμάτων και μπήκε σιγά σιγά στην παραγωγική του ηλικία. Αυτό είναι σήμερα το παραγωγικό τμήμα του αμπελώνα, που αποδίδει περίπου 50.000 μπουκάλια κρασιού το χρόνο σε ποικιλίες Αγιωργήτικο, Ασσύρτικο, του Κρητικού terroir και όχι μόνο.

 

Αριθμός αναρτήσεων στο Instagram: 3.073
Hashtag: #manousakiswinery

Οινοποιείο Βενετσάνος – Σαντορίνη

Το οινοποιείο Βενετσάνος βρίσκεται ακριβώς πάνω από το λιμάνι του Αθηνιού, με θέα τη μαγευτική καλντέρα της Σαντορίνης. Η οικογένεια Βενετσάνου έχει πολύ μεγάλη παράδοση στην παραγωγή κρασιού. Το οινοποιείο χτίστηκε το 1947 και έγινε το πρώτο βιομηχανικό οινοποιείο του νησιού. Το πιο χαρακτηριστικό γνώρισμά του είναι ο δομικός σχεδιασμός, ο οποίος ουσιαστικά χρησιμοποιεί τη βαρύτητα, διευκολύνοντας την ενεργειακή απόδοση, σε μια εποχή που η πρόσβαση στην ηλεκτρική ενέργεια και σε άλλες πηγές ενέργειας ήταν πολύ περιορισμένη. Το οινοποιείο χτίστηκε με αντισυμβατικό τρόπο κατασκευασμένο από ψηλά και κινούμενο προς τα κάτω.

Αριθμός αναρτήσεων στο Instagram: 2.961
Hashtag: #venetsanoswinery

 

Κτήμα Σιγάλας – Σαντορίνη

Βρίσκεται στον ήσυχο αμπελώνα της Οίας και οι γευστικές δοκιμές σε αυτόν τον αμπελώνα γίνονται κάτω από πέργκολες καλυμμένες με αμπέλια που αφήνουν τους επισκέπτες μαγεμένους. Το Κτήμα Σιγάλας έχει, επίσης, πλούσια εξαγωγική δραστηριότητα και τα βραβευμένα του κρασιά πωλούνται στις μεγαλύτερες αγορές του κόσμου.

Αριθμός αναρτήσεων στο Instagram: 2.743
Hashtag: #domainesigalas

Κατώγι Αβέρωφ – Μέτσοβο

Από το 1959 το Κατώγι Αβέρωφ καλλιεργεί στο Μέτσοβο τους πιο ορεινούς αμπελώνες στην Ελλάδα και προσφέρει μοναδικές οινικές εμπειρίες, συνδυάζοντας την τέχνη και την φιλοξενία.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Katogi Averoff (@katogiaveroff)

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Katogi Averoff (@katogiaveroff)

Το οινοποιείο βρίσκεται σε υψόμετρο 1100 μέτρων. Στα κελάρια του φιλοξενούνται πάνω από 1200 δρύινα βαρέλια, όπου ωριμάζουν τα κόκκινα κρασιά, ενώ στην κάβα του υπάρχουν σπάνιες συλλεκτικές φιάλες. Η επισκέψιμη διαδρομή του οινοποιείου, με χρήση ποικίλων οπτικοακουστικών μέσων, αποτελεί μια πρωτότυπη ξενάγηση στην παραγωγή του κρασιού και στην ιστορία του.

Αριθμός αναρτήσεων στο Instagram: 2.358
Hashtag: #katogiaveroff

Οινοποιείο Χατζηδάκη, Σαντορίνη

Αυτό το μικρό υπόσκαφο Οινοποιείο που έγινε με υπομονή, επιμονή, ενθουσιασμό, μεράκι και πολλή δουλειά, παρήγαγε το πρώτο του μπουκάλι κρασί τη δεκαετία του ’90.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Santorini (@hatzidakis_winery)

Σήμερα το Οινοποιείο Χατζηδάκη καλλιεργεί 100 στρέμματα και σε όλα εφαρμόζει βιολογική καλλιέργεια.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Santorini (@hatzidakis_winery)

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Santorini (@hatzidakis_winery)

Αριθμός αναρτήσεων στο Instagram: 1.171
Hashtag: #hatzidakiswinery

Οινοποιείο Μωραΐτης, Πάρος

Το Οινοποιείο Μωραΐτης, που βρίσκεται στην Πάρο, είναι ένα από τα αγαπημένα μας. Ιδρύθηκε το 1910 από τον Μανώλη Μωραΐτη, ο αμπελώνας ανήκει στην οικογένεια εδώ και τέσσερις γενιές και ειδικεύεται στα κρασιά που προέρχονται από τα σπάνια αυτόχθονα σταφύλια του νησιού. Αν ενδιαφέρεστε να περιηγηθείτε στο Οινοποιείο Μωραΐτη, η ομάδα των ειδικών θα χαρεί να σας βοηθήσει να οργανώσετε μια επίσκεψη και να απολαύσετε μια συναρπαστική γευστική δοκιμή.

Αριθμός αναρτήσεων στο Instagram: 572
Hashtag: #moraitiswinery

Γιατί αξίζει να επισκεφτείτε ένα οινοποιείο στο επόμενο ταξίδι σας
Ο οινοτουρισμός γίνεται όλο και πιο δημοφιλής τα τελευταία χρόνια. Αλλωστε οι ταξιδιώτες έχουμε γίνει πιο απαιτητικοί και αναζητάμε συνεχώς μοναδικές ταξιδιωτικές εμπειρίες.

Επιπλέον, η επίσκεψη σε κάποιο οινοποιείο δεν επιβάλλεται μόνο για γευσιγνωσία κρασιού, αλλά επίσης για την ατμόσφαιρα, την τοπική κουλτούρα, τα εντυπωσιακά αξιοθέατα, την αρχιτεκτονική, τις περιηγήσεις και γενικότερα την αποτύπωση της εμπειρίας – και ένας από τους πιο δημοφιλείς τρόπους για να καταγράψετε και να μοιραστείτε την εμπειρία σας είναι μέσω Instagram.

Στο επόμενο, λοιπόν, ταξίδι σας σηκώστε ψηλά το ποτήρι και μην ξεχάσετε να τραβήξετε μερικές φωτογραφίες για το account σας στο Instagram.

*Κεντρική φωτογραφία: Οινοποιείο Χατζηδάκη, Σαντορίνη

Πηγή: iefimerida.gr