Πράσινο φως δόθηκε στην ανάπτυξη των ποδηλατοδρόμων της Θεσσαλονίκης στην περιοχή παρέμβασης της Στρατηγικής Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης, κατά την 5η συνεδρίαση της Επιτροπής Παρακολούθησης της ΣΒΑΑ που έλαβε χώρα την περασμένη Παρασκευή στην αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου Κεντρικής Μακεδονίας.

Το έργο και ο προϋπολογισμός

Η Μαρία Ζουρνά, προϊσταμένη της Διεύθυνσης Βιώσιμης Κινητικότητας και Δικτύων του δήμου Θεσσαλονίκης, μιλώντας στο Greenagenda.gr, χαρακτήρισε την ένταξη του έργου στις Ολοκληρωμένες Χωρικές Επενδύσεις «ιδιαίτερα σημαντική εξέλιξη», ενώ σημείωσε ότι ο συνολικός προϋπολογισμός ανέρχεται σε 1 εκατ. ευρώ.

Μετά από αυτήν την εξέλιξη, χρειάζεται να επιταχυνθούν οι διαδικασίες για τη σύνταξη της σχετικής μελέτης, ώστε να ακολουθήσει η δημοπράτηση του έργου.

Οι παρεμβάσεις και ο νέος χάρτης

Οι παρεμβάσεις που θα επέλθουν στο χάρτη της πόλης κατά την ανάπτυξη των ποδηλατοδρόμων θα αφορούν:

  • Τον υφιστάμενο άξονα ποδηλατοδρόμου που συνδέει την Ανατολική με τη Δυτική Θεσσαλονίκη (και αντιστρόφως) σε μια διαδρομή μήκους 6,2 χλμ από το Μέγαρο Μουσικής έως και τον Νέο Σιδηροδρομικό Σταθμό, με ενδιάμεσους σταθμούς τις πλατείες Λευκού Πύργου και Αριστοτέλους, Ελευθερίας (που πρόκειται σύντομα να αναπλαστεί) και το Επιβατικό Λιμάνι και συγκεκριμένα στο τμήμα που βρίσκεται στο οδόστρωμα στις οδούς Ν. Κουντουριώτη-Σαλαμίνος-Πολυτεχνείου και Αναγεννήσεως.
  • Την επέκταση του υφιστάμενου δικτύου ποδηλατοδρόμων προς την περιοχή της Τούμπας και συγκεκριμένα τη σύνδεση της οδού Καυτανζόγλου με το Παπάφειο Ορφανοτροφείο και το παλιό κλωστοϋφαντουργείου ΥΦΑΝΕΤ, το οποίο σχεδιάζεται να διαμορφωθεί ως πολυχώρος πολιτισμού, και τελικό προορισμό το πολιτιστικό και αθλητικό κέντρο της πλατείας Μικρασιαστικού και Θρακικού Πολιτισμού, μέσω των οδών Παπάφη και Κλεάνθους.

Η παρέμβαση αποσκοπεί στην αύξηση της χρήσης του ποδηλάτου για την πραγματοποίηση μετακινήσεων κάθε τύπου

Κι ως εκ τούτου, με την ανάπτυξη αυτή χαράσσονται και οι γραμμές σε έναν νέο, πράσινο, χάρτη στην πόλη μας. Μια πόλη που πλέον θα εμπνέει τους πολίτες της να χρησιμοποιούν ποδήλατο για τις μεταφορές τους και να σκέπτονται λίγο πιο οικολογικά. Και ας μην ξεχνάμε πως με το ποδήλατο δίνουμε μια ανάσα στη φύση, μα και στον εαυτό μας.

πληροφορίες: Greenagenda