Δυναμική, εργατική και συνεπής. Η Αλεξάνδρα Κακάλη είναι μία γυναίκα που αγαπά τη Θεσσαλονίκη, τη γνώρισε ούσα φοιτήτρια, μετέπειτα δημιούργησε την οικογένεια της και τώρα αποφάσισε να συνεισφέρει ενεργά στον τόπο, κατεβαίνοντας στις αυτοδιοικητικές εκλογές με τον συνδυασμό του νυν δημάρχου Κωνσταντίνου Ζέρβα, «ΝΑΙ στη Θεσσαλονίκη».

Λίγα μόλις 24ωρα πριν τις κάλπες, η Αλεξάνδρα Κακάλη μίλησε στο biscotto.gr για την απόφαση της να ασχοληθεί με τα κοινά, για την αγαπημένη της γειτονιά, τα σκέτια που συνηθίζει να επισκέπτεται αλλά και για όλα αυτά που πρέπει να γνωρίζει για την ίδια ο κόσμος της πόλης.

Πώς πήρατε την απόφαση να ασχοληθείτε με τα κοινά; 

Προέρχομαι από μία οικογένεια όπου ο αείμνηστος πατέρας μου Ναούμ Κακάλης από το 1978 συμμετείχε στα κοινά του τόπου του. Κατάγομαι από τη Σιάτιστα, την ιστορική κωμόπολη του Δήμου Βοίου του Νομού Κοζάνης και από την ηλικία των 8 ετών θυμάμαι τον εαυτό μου να ζει τον παλμό των εκλογικών αναμετρήσεων του πατέρα μου τόσο με τα θετικά όσο και με τα αρνητικά αυτής της συνθήκης. Από το 1989 που ήρθα ως φοιτήτρια στη Θεσσαλονίκη αισθάνθηκα ότι αυτή η πόλη θα αποτελέσει σημείο αναφοράς της ζωής μου όπως και έγινε. Τη λάτρεψα από την πρώτη στιγμή και γι’ αυτήν αισθάνομαι ότι οφείλω ως ενεργός πολίτης να κάνω τον αγώνα μου για να βάλω, μέσα από τη συμμετοχή μου στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, έστω και ένα λιθαράκι που θα βελτιώσει την καθημερινότητα όλων μας τόσο πρακτικά όσο και ουσιαστικά. Θέλω να είμαι εκεί για τον απλό πολίτη της πόλης που θα μεταφέρει σε μένα το μικρό ή μεγάλο πρόβλημά του και με κάθε πείσμα θα προσπαθήσω να βρω τον τρόπο να οδηγήσω το θέμα εκεί που πρέπει και γιατί όχι έτσι να μπορέσει να βρεθεί και η λύση του. Κατά συνέπεια γνωρίζω ότι μπορώ να αγωνιστώ για το καλό του τόπου μου. Και πέρα από αυτό θεωρώ ότι οι γυναίκες είμαστε απαραίτητες στην πολιτική. Γιατί πάντα στη ζωή μας βάζουμε μπροστά έννοιες, ιδανικά και αξίες. Για τον εαυτό μου μετά από μια πολύχρονη πορεία επαγγελματικής και κοινωνικής ζωής μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι η ενασχόλησή μου τώρα με την Τοπική Αυτοδιοίκηση απέχει πολύ από την απόκτηση δημόσιων σχέσεων και σαφώς δεν αποτελεί μέσο προβολής μου. Η ενασχόλησή μου θέλω να είναι ουσιαστική, ενεργή και αποτελεσματική καθώς θεωρώ ότι έχω και τα εχέγγυα και το χρόνο και φυσικά και τη διάθεση για να το κάνω.

Τι είναι αυτό που σας αρέσει και αγαπάτε περισσότερο στη Θεσσαλονίκη;

Στη Θεσσαλονίκη μου εκείνο που αγαπώ περισσότερο είναι οι άνθρωποί της και φυσικά η μορφολογία της. Κάθε φορά που κατεβαίνω από τα Κάστρα λατρεύω να βλέπω την εικόνα μιας πόλης που ποτέ δεν κοιμάται. Είναι ένας ζωντανός οργανισμός με τις ανάγκες του και τα προβλήματά του αλλά και ένας οργανισμός που χρειάζεται φροντίδα από όλους εμάς. Στη Θεσσαλονίκη αγαπώ το παραλιακό της μέτωπο γιατί κάθε φορά που το περπατάω αισθάνομαι μια ψυχική ηρεμία που γαληνεύει στην κυριολεξία το μυαλό και το σώμα μου. Αγαπάω το γεγονός ότι ζω σε μία μεγάλη πόλη με μικρές και διαχειρίσιμες αποστάσεις που δε δυσκολεύουν τη ζωή μου και την καθημερινότητά μου όπως σε μία άλλη μεγαλούπολη. Αγαπώ το γεγονός ότι η Θεσσαλονίκη κρατάει ακόμη σε πολλές περιοχές την έννοια της γειτονιάς 

Ποια είναι η αγαπημένη σας γειτονιά και γιατί;

Η αγαπημένη μου γειτονιά είναι η γειτονιά που ζούσα από φοιτήτρια και είναι η ίδια που ζω και τώρα. Η γειτονιά που ξέρω τους ανθρώπους της εδώ και 34 χρόνια. Οι άνθρωποι αυτοί με ήξεραν ως φοιτήτρια και πάντα είχαν την έγνοια τους για μένα και στη συνέχεια όταν απέκτησα τη δική μου οικογένεια η έγνοια τους  αυτή μεταφέρθηκε στα παιδιά μου. Η γειτονιά μου στην οποία απολαμβάνω κάθε μέρα να περπατώ και να ανταλλάσσω την καλημέρα μου με τους γείτονές μου.    

Ποια είναι τα αγαπημένα σας στέκια στην πόλη; 

Σίγουρα το κέντρο της πόλης με σημείο αναφοράς μου την Πλατεία Αριστοτέλους. Εκεί αισθάνομαι την ελευθερία του μυαλού μου γιατί το μάτι μου ατενίζει τη θάλασσα που τόσο πολύ με ηρεμεί. Καλύπτει σαφώς την ανάγκη μου να είμαι μέσα σε κόσμο, να νιώθω την κινητικότητα της πόλης, να βλέπω τη νεολαία ειδικά τα Σαββατοκύριακα να ξεχύνεται στην πλατεία και να απολαμβάνει τη βόλτα της σε μια πόλη που τη νύχτα είναι ακόμη πιο μαγευτική. Και φυσικά δεν μπορώ να εξαιρέσω το Λιμάνι, τα Λαδάδικα, την Άνω Πόλη και το Λευκό Πύργο ειδικά τη νύχτα και από το σημείο όπου μπορώ να δω τη νύχτα όλη τη φωτισμένη Αγγελάκη μέχρι τα Κάστρα. 

Σ’ έναν τουρίστα τι θα δείχνατε σίγουρα στη Θεσσαλονίκη;

Νομίζω ότι θα του έκανα μία περιήγηση από την προβλήτα του λιμανιού και το κτίριο του Ερυθρού Σταυρού σε όλο το παραλιακό μέτωπο της Θεσσαλονίκης μέχρι και το Μέγαρο Μουσικής. Η θέα κατά μήκος της παραλίας αποζημιώνει στο έπακρο κάθε επισκέπτη της πόλης και φυσικά αξίζει να τους τονίζουμε ότι το βλέμμα τους πρέπει να στρέφεται και προς τα νεοκλασικά κτήρια που εκτείνονται κατά μήκος της παραλιακής αλλά και κατά μήκος της Αριστοτέλους και τα οποία περιέχουν στοιχεία απαράμιλλης αρχιτεκτονικής ομορφιάς. Και φυσικά θα του πρότεινα να επισκεφθεί όλα εκείνα τα καταστήματα εστίασης της Θεσσαλονίκης που σε όποιο σημείο της πόλης κι αν βρίσκονται καταφέρνουν να αναδείξουν την ποιότητα της πόλης και σε γαστρονομικό επίπεδο αφού άλλωστε η πόλη έχει βραβευθεί και γι’ αυτό. 

Γιατί με τον Κωνσταντίνο Ζέρβα;

Ο Κωνσταντίνος Ζέρβας ήταν πολύ συνειδητή επιλογή μου. Θεωρώ ότι είναι πράγματι ένας πολίτης που αγαπά τη Θεσσαλονίκη, που έχει όραμα γι’ αυτήν και μέσα από την ιδιότητα του Δημάρχου θέλει να το υλοποιήσει. Όλοι γνωρίζουμε ότι όλα δεν μπορούν να είναι τέλεια σε μία πόλη που συνεχώς αναπτύσσεται, μεγαλώνει πληθυσμιακά και ανανεώνεται. Αυτό δημιουργεί στην πόλη σαφώς μεγαλύτερα προβλήματα αλλά και μεγαλύτερες απαιτήσεις. Στα χρόνια που ο Κωνσταντίνος Ζέρβας κατάφερε να διοικήσει μέσα από δύσκολες συγκυρίες, είτε λόγω της πανδημίας είτε λόγω του προβληματικού συστήματος της απλής αναλογικής, κατάφερε να αναδείξει την πόλη και να αντλήσει για χάρη της όσο το δυνατόν περισσότερα κονδύλια για έργα για τα οποία έγιναν μελέτες, δόθηκαν εγκρίσεις και σταδιακά βρίσκονται σε φάση υλοποίησης όταν ο ίδιος παραλαμβάνοντας το Δήμο δε βρήκε ούτε ένα έργο σε φάση μελέτης ή και υλοποίησης. Κατά συνέπεια θεωρώ ότι του αξίζει να συνεχίσει το έργο που ξεκίνησε, να του δώσει ο κόσμος της Θεσσαλονίκης μία δεύτερη ευκαιρία να διορθώσει θέματα που ταλανίζουν την καθημερινότητα της πόλης και των πολιτών της και να φανεί, με την ισχυρή πλέον εντολή του κόσμου, αντάξιος της εμπιστοσύνης τους καθώς θα μπορεί πλέον να διοικήσει με μια ομάδα δημοτικών συμβούλων πρόθυμων να προσφέρουν το έργο που απαιτείται για την πόλη. Και σαφώς βλέποντας μέσα σ’αυτή την ομάδα και τον εαυτό μου καθώς η επαγγελματική μου εμπειρία και όλα τα προσόντα που απέκτησα στη διάρκεια της ζωής μου μπορούν να φανούν χρήσιμα και άξια να αποδώσουν τα μέγιστα για να πάμε τη Θεσσαλονίκη μας ακόμη πιο μπροστά.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι μέσα από το έργο της Διοίκησης του Κωνσταντίνου Ζέρβα, η Θεσσαλονίκη κατάφερε να αποσπάσει διάφορες σημαντικές διακρίσεις στον τουρισμό, τη γαστρονομία (UNESCO), τον αθλητισμό, κατάφερε να συμμετάσχει στην αποστολή για τις 100 Κλιματικά Ουδέτερες και Έξυπνες Πόλεις έως το 2030 και είναι πλέον ο πρώτος δήμος που υπέγραψε το Κλιματικό Σύμφωνο Ουδετερότητας.

Θεωρώντας λοιπόν ότι ως νυν Δήμαρχος προσπάθησε και κατάφερε μέσα από δύσκολες συγκυρίες να πετύχει όσα πέτυχε και επιδιώκει να συνεχίσει και να βελτιώσει το έργο του αποφάσισα να αποδεχθώ την πρόσκλησή του, στηριχθώ στην αλήθεια του και να συστρατευτώ μαζί του για να δημιουργήσουμε με την ψήφο εμπιστοσύνης του κόσμου μια νέα ομάδα άξια να προάγει το συμφέρον της Θεσσαλονίκης. Και ας μην ξεχνάμε ότι η Θεσσαλονίκη διαθέτει πολλές παθογένειες και δυσκολίες και θέλει άξιους και παραγωγικούς ανθρώπους στη διοίκησή της.

Σε ποιον τομέα θα θέλατε να βάλετε το λιθαράκι σας για να βελτιωθεί η πόλη;

Είμαι άνθρωπος που πέρασα από την εκπαίδευση και τη διαχείριση ανθρώπινου δυναμικού. Η επαγγελματική μου προϋπηρεσία μου έδωσε τη δυνατότητα αλλά και το γνωστικό υπόβαθρο να προσαρμόζομαι σε οποιαδήποτε θέση μου ανατεθεί προκειμένου να οργανωθεί σωστά και να έχει το επιθυμητό αποτέλεσμα. Πέρα από αυτό όμως, λόγω των σπουδών μου, υπάρχει μια ιδιαίτερη αγάπη από την πλευρά μου στον Τομέα της Εκπαίδευσης και της σωστής λειτουργίας των σχολικών μονάδων του Δήμου καθώς είναι πολύ έντονη η ανάγκη μου για τη σωστή εκπαίδευση των παιδιών μας αλλά και για τη σωστή υποστήριξη των εκπαιδευτικών μας ώστε να μπορέσουν να επιτελέσουν το λειτούργημα αυτό. Και επίσης έχω μια ιδιαίτερη ευαισθησία στους ηλικιωμένους ανθρώπους για τους οποίους πρέπει να φροντίζουμε ώστε η πόλη μας να τους είναι μια εύκολη πόλη. Σαφώς δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι για να βελτιωθεί η πόλη χρειάζονται συνέργειες, καλή συνεργασία με όλους τους φορείς αλλά και με όλο το ανθρώπινο δυναμικό του Δήμου. 

Είμαστε μερικά 24ωρα πριν την κάλπη. Ποια είναι τα χαρακτηριστικά της Αλεξάνδρας Κακάλη που χρειάζεται να ξέρει ο κόσμος;

Εκείνο που πρέπει να γνωρίζει ο κόσμος για μένα είναι ότι είμαι ένας απλός πολίτης όπως ακριβώς και κείνοι που επειδή ζω αυτή την πόλη βλέπω τις αδυναμίες της και θέλω ως ενεργός πολίτης να τη βοηθήσω. Επέλεξα να ασχοληθώ τώρα γιατί τώρα έχω τον απαιτούμενο χρόνο που μου επιτρέπει να αφοσιωθώ στα κοινά. Γιατί για να πετύχεις κάτι τόσο σημαντικό και ωφέλιμο για το σύνολο του κόσμου πρέπει να μπορείς να απασχοληθείς «αποκλειστικά» με αυτό. Έμαθα να είμαι οργανωτική, μου αρέσει η συνεχής επιμόρφωση και γνωρίζω πολύ καλά και να θέτω και να υλοποιώ στόχους. Είμαι ένας άνθρωπος με επιμονή και υπομονή, με πείσμα και δυναμισμό, με αγάπη για τον άνθρωπο και για τις ανάγκες του. Και οι καταβολές μου είναι τέτοιες που με δίδαξαν να σέβομαι τον εαυτό μου, τους συνανθρώπους μου και να μπορώ με αξιοπρέπεια να κάνω σωστά και έντιμα τη δουλειά μου. Και θεωρώ ότι ζούμε σε μία εποχή που οι αξίες πλέον πρέπει να αποκτήσουν ξανά τον πρώτο λόγο.    

Ζητώ λοιπόν στις αυτοδιοικητικές εκλογές της 8ης Οκτωβρίου την ψήφος σας ως ψήφο εμπιστοσύνης στο πρόσωπό μου και να είστε σίγουρη ότι αυτή η ψήφος θα αποτελέσει τη δική μου δέσμευση απέναντί σας για παραγωγικό έργο και σκληρή δουλειά. Συνεχίζουμε Μαζί.