Flyover: Νέο app για την κυκλοφορία στη Θεσσαλονίκη – Σύντομα τα περιφερειακά πάρκινγκ και η κυκλική λεωφορειακή γραμμή

Μια νέα εφαρμογή θα έχουν από την επόμενη εβδομάδα στα κινητά τους τηλέφωνα οι οδηγοί στη Θεσσαλονίκη, προκειμένου να διευκολυνθούν στις μετακινήσεις τους, που τους τελευταίους μήνες έχουν μετατραπεί σε Γολγοθά εξαιτίας των εργασιών για το Flyover.

Όπως ανακοινώθηκε, μετά τη σημερινή νέα συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου, από τον υφυπουργό Εσωτερικών (Μακεδονίας-Θράκης) Κωνσταντίνο Γκιουλέκα: «Από την επόμενη εβδομάδα η εφαρμογή στα κινητά θα αρχίσει να ισχύει, όποιου τύπου κινητό και να έχουν».

Σύμφωνα με τον υφυπουργό, οι οδηγοί θα μπορούν να έχουν στο κινητό τους τηλέφωνο, μέσω της εφαρμογής, την κατάσταση που επικρατεί σε πραγματικό χρόνο στις βασικές οδικές αρτηρίες της πόλης.

Η εφαρμογή θα περιλαμβάνει μια καθαρή κυκλοφοριακή απεικόνιση της περιφερειακής οδού και των οδικών αξόνων Κωνσταντίνου Καραμανλή – Εγνατία – Μοναστηρίου, Βασιλίσσης Όλγας -Τσιμισκή – Πολυτεχνείου και των οδών Λαγκαδά, Αγίου Δημητρίου και Κασσάνδρου, Κατσιμίδη, Λαμπράκη, Δενδροποτάμου και Ανδρέα Παπανδρέου (Νεάπολη).

Η εφαρμογή αναπτύχθηκε από το Ινστιτούτο Μεταφορών και θα εμπλουτιστεί και θα επαυξηθεί με την ανταλλαγή δεδομένων και την συνεργασία μεταξύ Google και ΙΜΕΤ/ΕΚΕΤΑ.

«Θα μπορούν να βλέπουν την πραγματική κατάσταση του κυκλοφοριακού στους βασικούς άξονες για να επιλέγουν την κατεύθυνση που θέλουν να ακολουθήσουν», τόνισε ο κ. Γκιουλέκας, επαναλαμβάνοντας ότι όλοι πρέπει να προσαρμοστούν στις νέες συνθήκες.

Άμεσα στη διάθεση των πολιτών τα περιφερειακά πάρκινγκ

Στη διάθεση των πολιτών θα δοθούν άμεσα οι περιφερειακοί χώροι για βραχυχρόνια στάθμευση των οχημάτων, ενώ παράλληλα μία νέα λεωφορειακή γραμμή θα εξυπηρετεί, μέσω κυκλικής διαδρομής, από τα συγκεκριμένα πάρκινγκ. 

Αυτοί οι χώροι θα βρίσκονται στη ΔΕΘ (όταν δεν λειτουργεί η κεντρική έκθεση), στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης και σε δύο οικόπεδα της ΓΑΙΟΣΕ, στα δικαστήρια και στον ΟΣΕ.

Εκτιμάται ότι θα δοθούν περιφερειακά του κέντρου της Θεσσαλονίκης περίπου 800-900 θέσεις πρόσκαιρης στάθμευσης. Στο λιμάνι θα είναι 242 θέσεις και περίπου 400 στη ΔΕΘ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, όλες οι θέσεις θα είναι δωρεάν, εκτός από του λιμανιού, όπου θα υπάρχει ένα μικρό αντίτιμο. «Θα μπορεί ο Θεσσαλονικιός να παρκάρει προσωρινά το αυτοκίνητό του εκεί και να μετακινείται με την κυκλική λειτουργία των λεωφορείων που ετοίμασε ο ΟΑΣΘ μαζί με τον ΟΣΕΘ», τόνισε ο κ. Γκιουλέκας, ξεκαθαρίζοντας ότι θα είναι για προσωρινή στάθμευση.

Μάλιστα, στους συγκεκριμένους χώρους θα υπάρχουν πινακίδες, όπου θα ενημερώνονται οι οδηγοί για τις ώρες που θα μπορούν να σταθμεύουν, διαφορετικά θα αντιμετωπίζουν την Τροχαία που θα τους επιτηρεί.  

Παράλληλα, το αμέσως επόμενο διάστημα θα τοποθετηθούν πασαλάκια σε βασικές οδούς της Θεσσαλονίκης, προκειμένου να προστατευτούν αφενός οι λεωφορειολωρίδες και αφετέρου να αποφεύγονται τα διπλοπαρκαρίσματα.

Επίσης, θα προχωρήσει η ρύθμιση πολλών φωτεινών σηματοδοτών σε πολλά σημεία της Θεσσαλονίκης, μετά από τη συμβολή του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών προς την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. «Σε κάποια σημεία οι ρυθμίσεις είναι παλιές, δηλαδή πριν αρχίσει να κατασκευάζεται το Flyover. Είναι απαραίτητο να γίνουν νέες ρυθμίσεις, με χρόνους που το Ινστιτούτο Μεταφορών έχει μετρήσει και με φόρτους που παρουσιάζουν κάποιες οδοί», τόνισε ο κ. Γκιουλέκας, σημειώνοντας πως αυτό θα διευκολύνει την κίνηση.

Τέλος θα δημιουργηθεί μια νέα πλατφόρμα στην οποία όλοι οι φορείς της πόλης θα ενημερώνουν 15 ημέρες πριν για οποιαδήποτε προγραμματισμένη εκδήλωση υπάρχει σε κάποια περιοχή. «Έτσι όλοι οι φορείς θα έχουν άμεση πληροφόρηση για να βλέπουμε τι ειδικές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις πρέπει να γίνουν, όταν υπάρχει ένα μεγάλο γεγονός, όπως ο Μαραθώνιος», υπογράμμισε ο υφυπουργός.   

Σε δηλώσεις του ο πρόεδρος της ΠΕΔΚΜ Ιγνάτιος Καϊτεζίδης τόνισε πως οι δήμοι της Θεσσαλονίκης στηρίζουν το Flyover. «Τα πρακτικά μέτρα που θα τεθούν σε εφαρμογή είναι πετυχημένα και θα ελαττώσουν το πρόβλημα της κυκλοφοριακής συμφόρησης. Έτσι, αποδείξαμε για άλλη μια φορά ότι οι δήμαρχοι και οι φορείς της πόλης είμαστε ενωμένοι και στηρίζουμε σαν αυτοδιοίκηση το έργο», τόνισε.

Από την πλευρά του ο δήμαρχος Κορδελιού Ευόσμου Λευτέρης Αλεξανδρίδης σημείωσε ότι «η πόλη οργανώνεται και αντιμετωπίζει τον σκόπελο του Flyover». «Αυτά τα οποία φτιάχνουμε για να αντιμετωπίσουμε το Flyover θα μας βοηθήσουν να έχουμε αύριο μια ανθρώπινη πόλη», υπογράμμισε.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν οι αντιπεριφερειάρχης Υποδομών και Δικτύων Πάρις Μπίλλιας, ο πρόεδρος της ΠΕΔ Κεντρικής Μακεδονίας και δήμαρχος Πυλαίας Χορτιάτη Ιγνάτιος Καϊτεζίδης, ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Θεσσαλονίκης Σπύρος Βούγιας, ο δήμαρχος Κορδελιού Ευόσμου Λευτέρης Αλεξανδρίδης, ο δήμαρχος Νεάπολης Συκεών Σίμος Δανιηλίδης, οι διοικήσεις των ΟΑΣΘ, ΟΣΕΘ, Εγνατίας Οδού, ΤΕΕ/ΤΚΜ, ΔΕΘ-Helexpo και ΟΛΘ, η διευθύντρια της Τροχαίας Θεσσαλονίκης, εκπρόσωποι του ΙΜΕΤ/ΕΚΕΤΑ καθώς και εκπρόσωποι της κατασκευάστριας κοινοπραξίας του έργου.

Πηγή: voria.gr