Σου θυμίζει Κυριακή, μαμά με τον πλάστη στο χέρι και διάσπαρτο αλεύρι στον πάγκο της κουζίνας. Αυτό είναι η χειροποίητη πίτα. Η μεγαλειώδης απλότητα της παρασκευής της και η αναμονή να φαγωθεί πριν καλά καλά κρυώσει.

Βγήκαμε μια βόλτα στην πόλη και την ανακαλύψαμε σε πολλά στέκια.

Βλάστη

Παπάφη 211, Κάτω Τούμπα

Από την κλασική τυρόπιτα μέχρι πιο ιδιαίτερες συνταγές, αυτό το μαγαζί αξίζει να το επισκεφτείς – και εάν δεν το έχεις κάνει ακόμη, να είσαι σίγουρος/η πως δεν ξέρεις τι χάνεις! Όταν ακούς πίτα, δεν μπορείς να μη σκεφτείς τις ιστορικές, παραδοσιακές πίτες της Βλάστης.

Για να δοκιμάσεις τις πιο ξακουστές πίτες της πόλης, πρέπει να ψάξεις και να βρεις την οδό Παπάφη και μόλις φτάσεις στο νούμερο 211, θα δεις την χαρακτηριστική ζωγραφισμένη ταμπέλα, «Βλάστη». Εκεί, ο Κώστας Αστραίος, με καταγωγή από τη Βλάστη Κοζάνης, φτιάχνει εδώ και 25 χρόνια, καθημερινά, χειροποίητες παραδοσιακές πίτες.

Πασχάλης

Λεωφ. Κωνσταντίνου Καραμανλή 116

Η επιχείρηση Πασχάλης, παίρνοντας το όνομα του ιδρυτή της, δημιουργήθηκε το 1972 στη Θεσσαλονίκη, με το πρώτο της κατάστημα επί της οδού Αγ. Πάντων. Ξεκίνησε με βασικά προϊόντα την παραδοσιακή χωριάτικη τυρόπιτα, τη σπανακόπιτα, την κρεμόπιτα και την κρεατόπιτα με κιμά. Όλα αυτές οι πίτες διατίθενται σε στρογγυλό ταψί, το οποίο για εκείνη την εποχή ήταν το πιο ενδεδειγμένο.

Οι πίτες της Βούλας

Αγίας Θεοδώρας 11, πεζόδρομος Αγίας Θεοδώρας

Πριν 20 χρόνια «οι πίτες της Βούλας» άρχισαν να ψήνονται στις Σέρρες. Χειροποίητες, σε μεγάλη ποικιλία γεύσεων, αγαπήθηκαν και στην Θεσσαλονίκη. Διάσημη καλοκυθόπιτα, κοτόπιτα, μανιταρόπιτα και κρεμόπιτα (μοιάζει με την μπουγάτσα αλλά διαφέρει στο φύλλο). Όλα παρασκευάζονται στο ανοιχτό εργαστήριο, ώστε να μπορείτε να δείτε τη διαδικασία.

Τα υλικά είναι επιλεγμένα με προσοχή από τοπικούς παραγωγούς.
Εδώ θα βρείτε και ακόμη κάτι διαφορετικό. Κουρού σε τρεις γεύσεις, τυρί, κοτόπουλο και λουκάνικο. Ο χώρος δέχεται και παραγγελίες.

Η Κουζίνα της Γιαγιάς Σοφίας

Ελ. Βενιζέλου 55

Στην Κυρά Σόφη, στη Βενιζέλου, μάς περιμένει ένας ζεστός και φιλόξενος χώρος όπου θα βρούμε προσεκτικά επιλεγμένα προϊόντα από όλη την Ελλάδα, με την ποιότητα να έχει τον πρώτο λόγο.

Από τις 7 το πρωί ζυμώνουν και ψήνουν μέχρι τις 5 το απόγευμα όπου σερβίρουν την τελευταία τους πίτα. Στον χώρο τους θα απολαύσεις την αγαπημένη μας τυρόπιτα με αυγό μάτι και φρέσκο τριμμένο πιπέρι, γαλατόπιτα με φρέσκιες φράουλες, σπανακοτυρόπιτα με πρόβειο γιαούρτι και πολλά ακόμα καλούδια, που σε περιμένουν να τα ανακαλύψεις.

Κούκος

Βογατσικού 10, κέντρο
Δωσεκανήσου 8, κέντρο
Λεωφ. Παπανικολάου 44, Εξοχή

Το πιο ξακουστό τυροπιτάκι της Θεσσαλονίκης πρωτοεμφανίστηκε στο ζαχαροπλαστείο της οικογένειας Κούκου, στο Ασβεστοχώρι, δίπλα σε παραδοσιακά γλυκά with a twist. To 1953, o Koύκος μπορεί να μην έφερε την άνοιξη, αλλά έφερε την αγαπημένη μας αλμυρή λιχουδιά στην Ελλάδα.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Κ Ο Υ Κ Ο Σ (@koukos1953)

Ο Κούκος είναι πιο μπροστά από την εποχή του και μας το αποδεικνύει συνεχώς. Θα γευτείς το κλασσικό, αλλά πεντανόστιμο κουλούρι Θεσσαλονίκης, παραδοσιακές πίτες, χειροποίητα πεϊνιρλί και κουρού, αλλά θα γευτείς και gourmet κουκοσυνταγές κρύων σάντουιτς για κάθε ώρα. Μία φωλιά που συνδυάζει το παλιό με το νέο. Όλα τα προϊόντα τους είναι ολόφρεσκα και το καταλαβαίνεις από τις εθιστικές μυρωδιές που απλώνονται στη γειτονιά. Ταξίδεψε στις γεύσεις του παρελθόντος με μια επίσκεψη στο νέο του χώρο. Η νέα γενιά της οικογένειας ανανεώνει συνεχώς τα προϊόντα στο menu, πάντα με την καλύτερη ποιότητα και τα πιο αγνά υλικά.

Το Ζυμάρι

Εγνατία 138

Στο Ζυμάρι, όλα είναι τόσο προσεγμένα ώστε με το που πατάς το πόδι σου, να νιώθεις τη θαλπωρή της γιαγιάς που ξεφουρνίζει την αγαπημένη σου πίτα. Εδώ όλα είναι χειροποίητα. Τα φύλλα και τα ζυμάρια παρασκευάζονται καθημερινά στο εργαστήρι εντός του καταστήματος.

Στο κατάστημά τους, πέρα από χωριάτικη τυρόπιτα, χορτόπιτα σπανακοτυρόπιτα θα βρεις και φρεσκοψημένη focaccia, κρύα sandwich, πεϊνιρλί, καλτσόνε, τσουρέκια αλλά και pizza. Επίσης, αξίζει να σημειωθεί ότι τις πίτες μπορείς να τις παραλάβεις είτε ψημένες είτε άψητες κατά παραγγελία.