Η μεγάλη γιορτή των tattoo lovers, το 7ο Balkan Thessaloniki Tattoo Convention επιστρέφει για ένα δυνατό τριήμερο στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, όπου θα συμμετέχουν περισσότεροι από 200 tattoo artists της Βόρειας Ελλάδας αλλά και του εξωτερικού.

Συνέντευξη στη Χριστίνα Μισιρλή 

Για 3 ημέρες (8-9-10/12) η «καρδιά» των Βαλκανίων θα χτυπάει στη Θεσσαλονίκη. Οι καλύτεροι tattoo artists θα ξεδιπλώσουν στο κοινό το ταλέντο τους (live tattooing oldschool, abstract, ρεαλιστικό, γιαπωνέζικο) και θα αναδείξουν το υψηλό επίπεδο της τέχνης τους.

Μερικά 24ωρα πριν από την έναρξη του Tattoo Convention, το biscotto.gr μίλησε με τέσσερις tattoo artists από τη Θεσσαλονίκη και συγκεκριμένα με τον Rasel από το Dirty Roses Studio, τον PandeLee από το blackrabbit Studio, τη Leah από το Burning Eye Studio και τη Macabre από το Sayagata Studio.

Ακολουθεί η συνέντευξη με τους τέσσερις καλλιτέχνες:

 1. Πώς πήρατε την απόφαση να ασχοληθείτε με την τέχνη του τατουάζ;
 • Rasel_Dirty Roses: Ασχολήθηκα με την τέχνη του τατουάζ 12 χρόνια πριν. Την απόφαση την πήρα γιατί ήθελα να έχω τη ζωγραφική σε καθημερινή βάση στη ζωή μου κι επειδή γνώριζα ότι στο χώρο αυτό θα έκανα εξάσκηση τα σχέδιά μου. Κι αυτό θα με βοηθούσε να εξελιχθώ σαν artist.
 • PandeLee_Black Rabbit: Τελείωσα πληροφορική και συγκεκριμένα προγραμματισμό. Μου άρεσε πολύ αλλά με είχε κερδίσει ήδη στο μυαλό το τατουάζ αφού ήδη μου είχαν κάνει το πρώτο μου. Έτσι, παράλληλα με τη σχολή ξεκίνησα μαθητευόμενος σε ένα μαγαζί. Μου άρεσε που ο κόσμος εμπιστευόταν ένα μέρος του σώματός του για να κάνει ένα κομμάτι που έχεις σκεφτεί εσύ για όλη τους τη ζωή. Είναι commitment, όχι αστεία!
 • Leah_Burning Eye: Από μικρή με εντυπωσίαζαν οι τέχνες και ιδιαίτερα τα «street arts».
  Στα 19 μου έκανα το πρώτο μου τατουάζ και αμέσως κατάλαβα ότι κάποια στιγμή θα γεμίσω όλο μου το σώμα. Ξεκίνησα να εργάζομαι ως βοηθός σε στούντιο και αποφάσισα ότι θέλω να ασχοληθώ επαγγελματικά με αυτό. Με κέρδισε το ότι θα μπορούσα να κάνω την αγάπη μου για τη ζωγραφική επάγγελμα και να μοιραστώ την τέχνη μου με τον κόσμο. Είναι συναρπαστικό το ότι κάτι που έχω δημιουργήσει από το μηδέν θα βρίσκεται πάνω σε έναν άνθρωπο για πάντα. Είναι όμως και μεγάλη ευθύνη. Δε θα μπορούσα να μην παραδεχτώ ότι το τατουάζ πέρα από δημιουργία και έκφραση είναι και τρόπος ζωής. Από την αρχή ήξερα πως θέλω να αφιερωθώ σε αυτό.
 • Macabre_Sayagata Tattoo Studio: Ξεκίνησα το τατουάζ πριν περίπου 9 χρόνια, παράλληλα με τις σπουδές μου στην Καλών Τεχνών Θεσσαλονίκης. Είχα ήδη φίλους που έκαναν τατουάζ εκείνο τον καιρό, οπότε δεν άργησα και εγώ να καταπιαστώ με αυτό το επάγγελμα.
Rasel – Dirty Roses
Rasel – Dirty Roses
 1. Πώς ήταν η πρώτη σας φορά που «χτυπήσατε» κάποιο tattoo;
 • Rasel_Dirty Roses: Η πρώτη φορά ήταν όταν χτύπησα tattoo σε έναν κολλητό μου. Είχα ένα υποτυπώδες άγχος αλλά ήμουν σίγουρος για τον εαυτό μου και έτσι δεν το άφησα να με καταβάλει. Μου άρεσε πάρα πολύ όταν είδα σχέδιό μου να αποτυπώνεται σε δέρμα, ξέροντας ότι θα μείνει για πάντα.
 • PandeLee_Black Rabbit: Το θυμάμαι ακόμα το άγχος μου από εκείνη τη μέρα. Έπρεπε αυτά που έβλεπα ως apprentice να τα υλοποιήσω. Το χέρι μου έτρεμε σαν τρελό και λέω πάει αυτό ήταν! Όλο και βελτιωνόταν με τον καιρό και όσο περισσότερα τατουάζ έκανα τόσο κέρδιζα την εμπειρία μέσα από το καθένα. Και την πρώτη φορά που μου έκαναν τατουάζ ήταν στα 17. Με είχε συνεπάρει η διαδικασία παρακολουθώντας το πώς γίνεται! Είχα ενθουσιαστεί και δεν είχα καταλάβει και κάτι από πόνο!
 • Leah_Burning Eye: Η μέρα αυτή θα μείνει χαραγμένη για πάντα στη μνήμη μου. Η αλήθεια είναι ότι πίστευα ότι θα είναι πιο εύκολο. Είχα ήδη το ένα μου μανίκι έτοιμο τότε, από τον Nico και είχα περάσει άπειρες ώρες να τον βλέπω να δουλεύει. Βλέποντας την ευχέρειά του με το μοτεράκι πίστευα ότι είναι κάτι που μπορεί να κάνει ο οποιοσδήποτε. Προφανώς όταν ήρθε η ώρα να πιάσω εγώ το μοτεράκι τα πράγματα δεν ήταν τόσο εύκολα. Έχοντας και έναν φίλο έμπειρο τατουατζή δίπλα μου να με συμβουλεύει, το έβγαλα εις πέρας. Είναι μια νυχτεριδούλα με γεμίσματα dotting και είναι ως και σήμερα, ένα από τα αγαπημένα μου τατουάζ.
 • Macabre_Sayagata Tattoo Studio: Κοιτάζοντας πίσω, θεωρώ πως όταν ξεκίνησα, σίγουρα έκανα πολλά λάθη μιας και μου έλειπε η εμπειρία, αλλά ο ενθουσιασμός ήταν μεγαλύτερος από ποτέ.
PandeLee – Black Rabbit
PandeLee – Black Rabbit
 1. Πόσα χρόνια ασχολείστε με αυτό και τι απαιτήσεις χρειάζονται στον συγκεκριμένο κλάδο; 
 • Rasel_Dirty Roses: Ασχολούμαι 12 χρόνια με το τατουάζ. Οι απαιτήσεις μπορώ να πω ότι είναι πολλές. Πρέπει να θυσιάσεις πολύ ελεύθερο χρόνο προετοιμάζοντας τα σχέδια. Αυτό πάει να πει ότι η δουλειά δεν σταματάει στο στούντιο.
 • PandeLee_Black  Rabbit: Ξεκίνησα να βρίσκομαι σαν apprentice σε μαγαζί τατουάζ περίπου το 2004. Οι απαιτήσεις που χρειάζονται είναι να έχεις μια ιδέα από σχέδιο. Αργότερα και μέσω του τατουάζ  αναπτύσσεται ακόμα περισσότερο. Θέλει συγκέντρωση σε αυτό που κάνουμε από το πρώτο λεπτό μέχρι το τελευταίο. Πολύ σημαντικό επίσης είναι το θέμα της υγιεινής με τις επιφάνειες, τις βελόνες κτλ.
 • Leah_Burning Eye: Το 2011 μπήκα ως εργαζόμενη πρώτη φορά σε στούντιο και για περίπου 4 χρόνια εργαζόμουν ως βοηθός και apprentice. Τον Νοέμβριο του 2014 «χτύπησα» το πρώτο τατουάζ ενώ ήμουν ακόμη μαθητευόμενη. Για να μπορέσει κάποιος να γίνει επαγγελματίας στον χώρο, θα πρέπει, να πληροί κάποιες προϋποθέσεις. Από τη μία είναι το δημιουργικό κομμάτι που  είναι απολύτως απαραίτητο. Η εξωστρέφεια, η ευγένεια και ο σεβασμός στον πελάτη, όπως και η υγιεινή είναι εξίσου βασικά χαρακτηριστικά. Χρειάζεται όμως και υπομονή, επιμονή και διαρκής μελέτη. Σε αυτή τη δουλειά δεν σταματάς ποτέ να μαθαίνεις και να προσπαθείς να εξελιχθείς.
 • Macabre_Sayagata Tattoo Studio: Όπως σε κάθε επάγγελμα, έτσι και στο συγκεκριμένο, αυτό που χρειάζεται είναι φυσικά να σε ενδιαφέρει αυτό που κάνεις και η καθημερινή εξάσκηση. Είτε είναι tattoo είτε είναι σχέδιο, η εξάσκηση θα φέρει την εξέλιξη στη δουλειά. 
Leah – Burning Eye
Leah – Burning Eye
 1. Έχετε κάποιο στυλ τατουάζ που σας αρέσει να κάνετε περισσότερο;
 • Rasel_Dirty Roses: Ναι, έχω συγκεκριμένο στυλ. New school με στοιχεία.
 • PandeLee_Black Rabbit: Πριν από χρόνια αποφάσισα να εστιάσω σε ένα στυλ τατουάζ. Αυτό το είδος ονομάζεται Dotwork-black work. Περιλαμβάνει από μάνταλα μέχρι κρανία, από patterns γεωμετρικά μέχρι μεγάλα μαύρα κομμάτια να διακοσμούν το σώμα δίνοντας παράλληλα μια κίνηση. Πλέον ασχολούμαι μόνο με αυτό το είδος.
 • Leah_Burning Eye: Από την αρχή της πορείας μου μέχρι και σήμερα ασχολούμαι με το blackwork. Το κυρίαρχο στοιχείο είναι το μαύρο χρώμα, σε συνδυασμό με  αυστηρό outline, έντονα contrast και χαρακτηριστική σκίαση σε στυλ peppershading (dotting). Αν και η θεματολογία της δουλειάς μου ποικίλει, τα σχέδια που με χαρακτηρίζουν είναι εμπνευσμένα από τη φύση, την αναγεννησιακή και μεσαιωνική περίοδο με στοιχεία σουρεαλισμού στην απόδοσή τους.
 • Macabre_Sayagata Tattoo Studio: Ασχολούμαι μόνο με blackwork tattoo. Δηλαδή χρησιμοποιώ μόνο μαύρο μελάνι. Το στυλ μου είναι dotwork-geometric. Τα σχέδιά μου έχουν ως θέμα dark ζώα, μαύρα λουλούδια και γεωμετρικά pattern.
Macabre – Sayagata Tattoo Studio
Macabre – Sayagata Tattoo Studio
 1. Έχετε συμμετάσχει και στο παρελθόν στο Thessaloniki tattoo convention; Αν ναι πώς σας φάνηκε η εμπειρία;
 • Rasel_Dirty Roses: Έχω συμμετάσχει σε όλα τα Thessaloniki Tattoo convention έχοντας πάρει και το βραβείο «Best of show» το 2017. Γενικά, είναι πολύ ωραία εμπειρία όλα αυτά τα χρόνια διότι είναι στην πόλη μας και υπάρχει αλληλοεπίδραση με άλλους artists, πελάτες ακόμη και με ανθρώπους που δεν ασχολούνται με το είδος.
 • PandeLee_Black Rabbit: Στο Thessaloniki tattoo convention συμμετέχω από το πρώτο που πραγματοποιήθηκε και συνεχίζω και στο φετινό. Κάθε χρόνο γίνεται και καλύτερο και για τους καλλιτέχνες και για τους επισκέπτες που πιστεύω απολαμβάνουν τατουάζ και σχέδια σε κάθε περίπτερο και τα σόου που είναι κατά τη διάρκεια του convention. Κάθε χρόνο έχει όλο και παραπάνω επισκέπτες που θέλουν να γνωρίσουν και να δουν τη διαδικασία του τατουάζ.
 • Leah_Burning Eye: Δεν είχα την ευκαιρία να συμμετέχω στο παρελθόν στο Thessaloniki tattoo convention και είναι τιμή μου να παρουσιάσω τη δουλειά μου στην πόλη μου για πρώτη φορά! Μαζί με τους συναδέλφους μου από το The Burning Eye Tattoo θα βρισκόμαστε εκεί και θα χαρούμε να δούμε όλους όσοι θα περάσουν από το εκθεσιακό κέντρο, να μιλήσουμε, να λύσουμε απορίες και να μοιραστούμε με όλους την αγάπη μας για το τατουάζ!
 • Macabre_Sayagata Tattoo Studio: Κάθε χρόνο παίρνουμε μέρος στα convention που διοργανώνονται στην Ελλάδα. Κόσμος, artists, όλοι μαζεμένοι σε ένα 3ημερο φεστιβάλ. Η εμπειρία είναι πάντα διασκεδαστική.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το 7o Balkan Thessaloniki Tattoo Convention στηρίζει από την πρώτη μέρα της δημιουργίας του τον Οργανισμό Make A Wish. Μέσω της ενέργειας STAR YOUR BODY, στην οποία ο επισκέπτης κάνει ένα τατού από επιλεγμένα σχέδια αστεριών, το 100% του αντιτίμου πάει στον οργανισμό και την πραγματοποίηση ευχών παιδιών που πάσχουν από σοβαρές ασθένειες.

Πληροφορίες 

8, 9 & 10 Δεκεμβρίου
Eκθεσιακός χώρος της ΔΕΘ

Για περισσότερες πληροφορίες: https://thessalonikitattooconvention.gr/

Μέρες & Ώρες:
Παρασκευή 14:00 – 23:00
Σάββατο 11:00 – 23:00
Κυριακή 11:00 – 22:00

Τιμή Εισιτηρίου:
10€ ημερήσιο
20€ Τριήμερο

Συμπεριλαμβάνονται και όλα τα events.

Προπώληση Εισιτηρίων: https://www.more.com/happenings/festival/7th-balkan-thessaloniki-tattoo-convention/