Σε υποθαλάσσια κάβα έχει μετατραπεί η θαλάσσια περιοχή μεταξύ Ουρανούπολης και Αμουλιανής.

Στην Ιερισσό της Χαλκιδικής, αφήνουν τα κρασιά να ωριμάσουν στον βυθό της θάλασσας, δημιουργώντας ένα εντυπωσιακό αποτέλεσμα που κάνει τους γευστικούς κάλυκες να χτυπήσουν «κόκκινο». Σε βάθος άνω των 24 μ., χωρίς φως και οξυγόνο, αλλά με σταθερή θερμοκρασία, «σμίγει» η οξύτητα των κρασιών και η αλμύρα.

Tα κρασιά φτάνουν στο βυθό με τη βοήθεια δυτών/Photo: Domaine Agrovision

Τα ιδιότυπα υποβρύχια κελάρια μάλιστα, εξελίσσονται σε τουριστική ατραξιόν της ευρύτερης περιοχής, με πολλούς Έλληνες και ξένους fans της υποβρύχιας κατάδυσης να βουτούν στο νερό για να απολαύσουν το θέαμα.

Την παλαίωση του κρασιού στον βυθό, κάτι πρωτόγνωρο στην Ελλάδα, πραγματοποιεί από τις αρχές του 2021 το τοπικό οινοποιείο «Domaine Agrovision», «εμποτίζοντας» δεκάδες φιάλες λευκού και ερυθρού κρασιού σε τρία σημεία της θαλάσσιας περιοχής, μεταξύ Ουρανούπολης – Αμμουλιανής και ορίων του Αγίου Όρους.

Οι φιάλες τοποθετούνται σε μεταλλικές κασετίνες/Photo: Domaine Agrovision

Πρόσφατα, νέες φιάλες εμποτίστηκαν στο βυθό και στην υποβρύχια κάβα, αφού η ζήτηση γίνεται όλο και μεγαλύτερη, με το κρασί να γίνεται περιζήτητο εντός και εκτός συνόρων. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον υπάρχει από την Γαλλία αφού το αποτέλεσμα της παλαίωσης των γνωστών ποικιλιών Cabernet Sauvignon και Merlot -στο βυθό της θάλασσας- δεν περνάει απαρατήρητο. Ενδιαφέρον υπάρχει επίσης και από την μακρινή Ιαπωνία, με το ελληνικό κρασί -παλαιωμένο στο βυθό- να συνοδεύει πιάτα με σούσι και όχι μόνο.

Η διαδικασία

Αρχικά, οι φιάλες (από 5 έως 10) τοποθετούνται με προσοχή σε μεταλλικές κασετίνες, για να φτάσουν στη συνέχεια με σκάφος στα σημεία που πρόκειται να εμποτιστούν, από δύο δύτες που φέρουν όλο τον αναγκαίο εξοπλισμό. Ο ένας δύτης κατεβαίνει στον πυθμένα και άλλος στην επιφάνεια, όπου ανεβo-κατεβαίνει έως το τέλος της διαδικασίας, που διαρκεί έως και τρεις ώρες ανάλογα την ποσότητα των φιαλών.

Στον βυθό /Photo: Domaine Agrovision

Με τη βοήθεια ενός σχοινιού που ξεκινάει από το σκάφος και καταλήγει στο βυθό και λειτουργεί σαν τελεφερίκ, οι κασετίνες «κουμπώνουν» και βυθίζονται μία προς μια. Όταν φτάσουν στον βυθό, ο δύτης τις απελευθερώνει και τοποθετεί τα μπουκάλια στο υποβρύχιο κελάρι, προκειμένου να παλαιώσουν υποβρυχίως. Όσο πιο βαθιά τοποθετούνται οι φιάλες, τόσο γρηγορότερα ολοκληρώνεται η διαδικασία παλαίωσης. Για τα λευκά και τα ροζέ ο χρόνος που απαιτείται είναι 3-4 μήνες.

Μεταφορά στον βυθό με το «τελεφερίκ»/Photo: Domaine Agrovision

Το ενδιαφέρον των Γάλλων

Εκ πρώτης όψεως, οι παραγγελίες των Γάλλων γευσιγνωστών προκαλούν την απορία, καθώς ζητούν να προμηθευτούν ένα ελληνικό κρασί που παράγεται από τις πλέον γνωστές Γαλλικές ποικιλίες, Cabernet Sayvigion και Merlot , όταν μάλιστα ξέρουν ότι η φιάλη ή οι φιάλες της παραγγελίας τους θα φτάσουν στο τραπέζι τους μετά τον Ιούνιο του 2022.

Photo: Domaine Agrovision

Ο λόγος της επιθυμίας των Γάλλων somelier δεν είναι μόνο για να δοκιμάσουν πώς αποδίδουν δυο γαλλικές ποικιλίες στο Ελληνικό *Τερουάρ, αλλά για να δοκιμάσουν ένα ξεχωριστό κρασί που έχει την ιδιαιτερότητα να μείνει 12 μήνες στο βυθό της θάλασσας, στα νερά του Αγίου Όρους, στην θαλάσσια περιοχή μεταξύ Ουρανούπολης και Αμουλιανής.

Στην ετικέτα του κρασιού γράφει: Ieris Oinos, εμφιάλωση 2017. Τόπος του, ο «Ξηροπόταμος» της Ιερισσού στη Χαλκιδική, της περιοχής που «βλέπει» από την μία πλευρά τον Ακάνθιο Κόλπο και από την άλλη τον Άθω και τον Κόλπο του Αγίου Όρους.

12 μήνες στον βυθό της θάλασσας – Η πρώτη φορά που γίνεται κάτι τέτοιο

Εκατοντάδες φιάλες του κρασιού «Ιeris» (η ονομασία του προέρχεται από τα πρώτα πέντε γράμματα της Ιερισσού), μαζί μ’ εναν μικρό αριθμό φιαλών του ροζέ «Αμουλιανή», του ίδιου οινοποιείου, έχουν ποντιστεί τους τελευταίους μήνες σε τρία διαφορετικά σημεία της θαλάσσιας περιοχής, μεταξύ Ουρανούπολης- Αμουλιανής- ορίων του Αγίου Όρους, αποτελώντας την πρώτη υποθαλάσσια κάβα της Χαλκιδικής και του Βορείου Αιγαίου.

Photo: Domaine Agrovision

Είναι η πρώτη φορά που επιχειρείται κάτι τέτοιο. Η υποβρύχια κάβα είναι σε τρία επίπεδα κι αφορά το βάθος των νερών. Το πρώτο, με σχετικά μικρό αριθμό φιαλών, βρίσκεται σε έναν ύφαλο μεταξύ Αμουλιανής και Ουρανούπολης, σε βάθος 4 μέτρων. Στον συγκεκριμένο ύφαλο τα μπουκάλια του κρασιού είναι ορατά σε όλους τους τουρίστες που επιλέγουν για την περιήγησή τους στις παραλίες της Ουρανούπολης και της Αμουλιανής με το ειδικό σκάφος που διαθέτει glass bottom (γυάλινο πυθμένα).

Στο δεύτερο σημείο (και το πιο επισκέψιμο) έχουν βυθιστεί περισσότερες φιάλες μέσα σε έναν σιδερένιο κλωβό, περίπου 100 μέτρα από την ακτή της Τρυπητής και σε βάθος 9 μέτρων.

Photo: Domaine Agrovision

Εξαιρετική καταδυτική εμπειρία

Το συγκεκριμένο σημείο είναι η χαρά των ερασιτεχνών δυτών, καθώς η υποθαλάσσια κάβα βρίσκεται κοντά στα απομεινάρια της βυθισμένης αρχαίας Αμουλιανής και προσφέρει μια εξαιρετική καταδυτική εμπειρία. Για την επιτήρηση του σημείου το οινοποιείο συνεργάζεται με το Καταδυτικό Κέντρο της Ουρανούπολης, αλλά και με άλλους φορείς της περιοχής που συμμετέχουν σε δράσεις καταδυτικού τουρισμού.

Photo: Domaine Agrovision

Ο μεγαλύτερος αριθμός των φιαλών βρίσκεται σε βάθος περίπου 20 μέτρων προς την θαλάσσια πύλη του Αγίου Όρους και δεν προσδιορίζεται με ακρίβεια από τους υπεύθυνους του οινοποιείου για ευνόητους λόγους. Η εγγύτητα της παραγωγής με την περιοχή του Αγίου Όρους αλλά και της φύλαξης του Ιeris στην θάλασσά του, θεωρούνται από τους βασικούς λόγους που δελέασαν τους Γάλλους να το παραγγείλουν. Οι υπόλοιποι, πιθανώς, να σχετίζονται με την θερμοκρασία αποθήκευσης και τις συνθήκες παλαίωσης.

Το οινοποιείο Domaine Agrovision

Με γαλλική κουλτούρα «αγκυροβολημένη» στην Ιερισσό της Χαλκιδικής, το οινοποιείο «Domaine Agrovision», λειτουργεί από το 2011, αξιοποιώντας αμπελώνες 6,4 εκταρίων στην ευρύτερη περιοχή. Το έδαφος -κεκλιμένο και αμμώδες-, ο προσανατολισμός και η έκθεση στον ήλιο και την θαλάσσια αύρα, δημιουργούν μια σειρά εξαιρετικών κρασιών που -όπως λένε οι ιδιοκτήτες- «στοχεύουν στην τέρψη του στόματος και του νου».

Το οινοποιείο «Domaine Agrovision» βρίσκεται στην Ιερισσό/Photo: Domaine Agrovision

Η σειρά κρασιών αποτελείται από το «20» (λευκό, ροζέ, ερυθρό), «Ιερις» (παλαιωμένο σε δρύινα βαρέλια) και το «Αμμουλιανή» (λευκό και ροζέ).

Το οινοποιείο είναι επισκέψιμο για το κοινό και βρίσκεται στο σημείο όπου σύμφωνα με την παράδοση πέρσης βασιλιάς Ξέρξης τοποθέτησε τον θρόνο του, απολαμβάνοντας τον Ακάνθειο Οίνο, πριν από τη Μάχη των Θερμοπυλών.

info

Domaine Agrovision

Τηλέφωνο: 2377023122

*Το τερουάρ είναι ένα σύνολο εδαφοκλιματικών παραγόντων και ειδικών χαρακτηριστικών της περιοχής (ανάγλυφο, ρόδο των ανέμων, παρουσία υδάτων, δασών, ηλιακής ακτινοβολίας, χλωρίδας και πανίδας), που καθορίζει τα χαρακτηριστικά ποικιλίας των γεωργικών προϊόντων, κρασιών, καφέ, τσαγιού, ελαιολάδου, τυριών.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ