Εγκρίθηκε από τη σημερινή Ολομέλεια της Βουλής το επίμαχο άρθρο που αφορά την  αναδοχή παιδιών από ομόφυλα ζευγάρια. Και τώρα, καθώς το νομοσχέδιο υπερψηφίστηκε, έχουν το δικαίωμα αναδοχής παιδιού όλα τα ομόφυλα ζευγάρια που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης.

H ψηφοφορία

Ειδικότερα, υπέρ του άρθρου 8 του νομοσχεδίου του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, με τα «μέτρα για την προώθηση του θεσμού της υιοθεσίας και αναδοχής», τάχθηκαν υπέρ 161 βουλευτές, έναντι 103 βουλευτών που καταψήφισαν. Συνολικά ψήφισαν 264 βουλευτές.

Από τους ΑΝΕΛ ο Βασίλης Κόκκαλης έστειλε επιστολική ψήφο με την οποία δήλωσε ότι καταψηφίζει το άρθρο 8.

Νωρίτερα, υπερψηφίστηκε επί της αρχής το νομοσχέδιο. Υπέρ τάχθηκαν ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ, ΝΔ, ΔΗΣΥ και Ποτάμι, ενώ το ΚΚΕ δήλωσε «παρών». Χρυσή Αυγή και Ένωση Κεντρώων καταψήφισαν.   Ακολούθησε η ονομαστική ψηφοφορία που αιτήθηκε η Χρυσή Αυγή επί του άρθρου 8.

Το σημείωμα του προθυπουργού

Πριν την ψηφοφορία, ο πρωθυπουργός της χώρας Αλέξης Τσίπρας, σημείωσε σχετικά με το νομοσχέδιο πως λανθασμένα δόθηκε τόση μεγάλη βαρύτητα στη διάταξη που εξασφαλίζει το δικαίωμα των ομόφυλων ζευγαριών να γίνουν ανάδοχοι παιδιών. Πιο συγκεκριμένα, ο ίδιος δήλωσε:

Έχω την αίσθηση ότι η δημόσια συζήτηση για το νομοσχέδιο εστιάστηκε κακώς σε ένα μόνο άρθρο του νομοσχεδίου που δεν το θεωρώ ασήμαντο. Ωστόσο το ζήτημα είναι η στάση της πολιτείας απέναντι στα παιδιά που στερούνται της δυνατότητας να ζήσουν μια φυσιολογική ζωή και ζουν σε ιδρύματα. Παιδιά ενός κατώτερου θεού. Αυτά τα παιδιά πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας και ο λόγος που κατατέθηκε το νομοσχέδιο μετά από ουσιαστική δουλειά και μελέτη ήταν για να σταματήσει επιτέλους το όργιο της γραφειοκρατίας και των εμποδίων για να δοθεί μια ευκαιρία και δυνατότητα να βιώσουν αυτά τα παιδιά ένα καλύτερο μέλλον, ένα σπίτι μια οικογένεια.