Το πολυαναμενόμενο Kapani Project επιστρέφει 6η χρονιά για ένα «εκρηκτικό» διήμερο στην παλαιότερη και αγαπημένη αγορά της Θεσσαλονίκης για να ξεσηκώσει ντόπιους και επισκέπτες.

Γράφει η Χριστίνα Μισιρλή 

Μετρώντας αντίστροφα για την έναρξη του 6ου Kapani Project, το biscotto.gr μίλησε με τους διοργανωτές για όλα αυτά που αξίζει να ανακαλύψουμε φέτος.

«Στη φετινή διοργάνωση επιθυμούμε να δημιουργήσουμε ενα εκκολαπτήριο τόπο συμβίωσης του σύγχρονου πολιτισμού με την παράδοση. Έναν τόπο όπου το ρεμπέτικο συναντά την underground rock , η ροκ εμπνέεται από την ελληνική folklore, η tech-house λικνίζεται αλαφιασμένη σε disco και funk ρυθμούς», αναφέρουν χαρακτηριστικά προσθέτοντας ότι ένα ευρύ φάσμα μουσικών επιλογών έρχεται να αφηγηθεί ιστορίες από όλο τον κόσμο σε μια απο τις όμορφες αγορές των Βαλκανίων.

Όσον αφορά το αποτύπωμα που θα ήθελαν να αφήσουν τα μουσικά ακούσματα στο κοινό σημειώνουν ότι «όπως και κάθε χρόνο, αλλά φέτος ακόμη περισσότερο – λόγω των πληγμάτων που δέχεται η χώρα μας – θα θέλαμε να αποτυπώσουμε το νόημα της χαράς και της δημιουργίας μέσα από την συμβίωση και την συνύπαρξη. Επιλέγουμε οι καλλιτέχνες να είναι από διάφορες βαθμίδες εμπειρίας και καταξίωσης προκειμένου να υπάρχει η μεταξύ τους αλληλοεπίδραση και παράλληλα το κοινό να έχει την εμπειρία σε νέα ακούσματα και προτάσεις».

Στο 6ο Kapani Project θα υπάρχουν και πολλές παράλληλες, ενδιαφέρουσες δράσεις όπως συμμετοχή σε Master Class αλλά και να παρακολουθήσει performances, να περιηγηθεί στην αγορά απολαμβάνοντας γεύσεις απο τις εξαιρετικές επιλογές street food που θα συμμετέχουν και πολλές άλλες εκπλήξεις που θα ανακαλύπτουμε καθώς θα εκτυλίσσεται αυτό το διήμερο καλλιτεχνικής συνάντησης.

Το Master Class και το συλλογικό Happening της Μαρίας Λάππα, που θα μπορεί να συμμετέχει το κοινό είναι μία ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα πρόταση. Η κ. Λάππα είναι καλλιτέχνδια αναγνωρισμένη για το έργο της στην πόλη, το οποίο μας προσκαλεί να «ξανασκεφτούμε τον χαρακτήρα του φαγητού μας», μέσα απο την φιλοσοφία του Zero Waste και την τέχνη της Performance Art.

Το Kapani Project ξεκίνησε το «ταξίδι» του το 2016 και από τότε αποτελεί θεσμό για τη Θεσσαλονίκη. Μέσα από τη διοργάνωση αναδεικνύεται και η ιστορικότητα αγορά της πόλης.

«Είμαστε χαρούμενοι και περήφανοι που με τη δράση και την εργασία μας,  συμβάλλουμε κι εμείς στην ανάδειξη αυτής της ιστορικής αγοράς αλλά και στην συνολικότερη εικόνα της πόλης μας κάτι που έχει γίνει κατανοητό και από μεγάλους φορείς, καθώς το φετινό Kapani Project τελείται υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και υποστηρίζεται από τον Δήμο Θεσσαλονίκης, τον Οργανισμό Τουρισμού Θεσσαλονίκης και τον Σύλλογο Επαγγελματιών Ιστορικού Κέντρου», υπογραμμίζουν οι διοργανωτές.

«Σημαντικό είναι επίσης το γεγονός ότι οι επισκέπτες φέτος θα διαπιστώσουν πως η Αγορά είναι ήδη σε διαδικασία εργασιών ανακαίνισης και σιγά σιγά φαίνεται να ανακτά την αξία και τη σημασία που της αξίζει. Χαιρόμαστε που είμαστε μέρος αυτής της γενικότερης «ανάπλασης» κι ευελπιστούμε σύντομα να δούμε αντίστοιχες δράσεις που αναβαθμίζουν τον πολιτισμικό χαρακτήρα της πόλης μας»!