Κάθε βδομάδα επιλέγουμε για εσάς αγαπημένες δωρεάν εκδηλώσεις στη Θεσσαλονίκη, για να μην ξοδέψετε ούτε ευρώ. Την εβδομάδα που διανύουμε (15-21/04) συγκεντρώσαμε έξι ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις για να πάρετε την παρέα σας και να περάσετε όμορφα. Ρίξτε μια ματιά παρακάτω:

Προτείνει η Λυδία Κοκκινά 

«Ω γλυκύ μου έαρ»

Το Κέντρο Πολιτισμού Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας σε συνδιοργάνωση με την Αντιδημαρχία Πολιτισμού και Εθελοντών του Δήμου Αμπελοκήπων – Μενεμένης διοργανώνουν μία εκδήλωση, με σημείο αναφοράς το Θείο Δράμα και την Πορεία από το Θείο Πάθος στην Ανάσταση, με τη συμμετοχή του καταξιωμένου καλλιτέχνη, Δημήτρη Μπάση.

Την εκδήλωση πλαισιώνει ο βυζαντινός χορός Ηδύμελον, σε σύμπραξη με τη γυναικεία χορωδία του Δημοτικού Ωδείου Αμπελοκήπων – Μενεμένης «Υμνωδία». Οι δυο χορωδίες θα αποδώσουν ύμνους και άσματα των ημερών, υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση του Ιωάννη Τσάμη. Στην εκδήλωση θα συμμετέχουν, επίσης, οι γυναικείες χορωδίες του Ιερού Ναού Ζωοδόχου Πηγής Αμπελοκήπων, καθώς και του Δημοτικού Ωδείου Αμπελοκήπων – Μενεμένης, στην περιοχή Αγίου Νεκταρίου Δενδροποτάμου. Παράλληλα, το χορευτικό τμήμα της Νεανικής Εστίας του Ιερού Ναού Αναστάσεως του Κυρίου Αμπελοκήπων, θα αναπαραστήσει ήθη έθιμα των ημερών, ενώ το χορευτικό συγκρότημα του Ιερού Ναού Αγίου Παντελεήμονα Αμπελοκήπων θα αποδώσει χορούς της Λαμπρής.

Σολίστ: Δημήτρης Μπάσης
Βυζαντινός Χορός Ηδύμελον
Βυζαντινή χορωδία γυναικών Δημ. Ωδείου Αμπελοκήπων «Υμνωδία»
Χορωδίες Ι.Ν. Ζωοδόχου Πηγής Αμπελοκήπων & Αγ. Νεκταρίου Δενδροποτάμου
Χορευτικά Νεανικής εστίας Ι. Ν. Ζωοδόχου Πηγής, Ι.Ν. Αναστάσεως του Κυρίου και Ι.Ν. Αγίου Παντελεήμωνος
Παραδοσιακή ορχήστρα αποτελούμενη από πολίτικη λύρα, λαούτο, ούτι, βιολοντσέλο, κανονάκι, νέυ και κρουστά

Πληροφορίες
Μονή Λαζαριστών – Σκηνή Σωκράτης Καραντινός, Κολοκοτρώνη 25-27, Σταυρούπολη
15 Απριλίου
19:30
Είσοδος: Ελεύθερη


«Νεκρικές τελετές στην αρχαιότητα»

Το ΜΙΕΤ τιμά τον Walter Burkert και τον Richard Seaford με ομιλίες από έγκυρους μελετητές και μια συζήτηση για την επικαιρότητα του έργου τους με θέμα τις «Νεκρικές τελετές στην αρχαιότητα».

Ομιλητές:
• Μιχάλης Κονάρης, Διδάκτωρ Αρχαίας Ιστορίας του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης. Ερευνητής του Κέντρου Έρευνας για τις Ανθρωπιστικές Επιστήμες
• Δημήτρης Ι. Κυρτάτας, Καθηγητής στο Τμήμα Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας
• Βάιος Λιαπής, Καθηγητής Αρχαίου Θεάτρου και της Πρόσληψής του στο Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου
• Έφη Παπαδόδημα, Εντεταλμένη ερευνήτρια στο Κέντρο Ερεύνης της Ελληνικής και Λατινικής Γραμματείας της Ακαδημίας Αθηνών

Στην εκδήλωση θα παραστεί και θα μιλήσει ο Richard Seaford.

Δείτε αναλυτικές πληροφορίες

Πληροφορίες
Βιβλιοπωλείο Μορφωτικού Ιδρύματος Εθνικής Τραπέζης, Τσιμισκή 11
16 Απριλίου
20:00
Είσοδος: Ελεύθερη


Έκθεση «Από το Άσυλο Φυματιόντων στο Νοσοκομείο Γ. Παπανικολάου»

Το Κέντρο Ιστορίας Θεσσαλονίκης (Κ.Ι.Θ.) του Δήμου Θεσσαλονίκη σε συνεργασία με τους ανθρώπους του Συλλόγου Μνήμης «Το Θυμητάρι» παρουσιάζουν έκθεση φωτογραφικών και άλλων τεκμηρίων για την ίδρυση και λειτουργία του σανατορίου του Ασβεστοχωρίου. Η έκθεση παρακολουθεί την ίδρυση (1920) και λειτουργία του Σανατορίου Ασβεστοχωρίου και του συνοικισμού των Φυματιόντων (Κοινότητα Εξοχής) που δημιουργήθηκε απέναντι από αυτό, την απομόνωση και τον στιγματισμό χιλιάδων ασθενών και των οικογενειών τους στη Θεσσαλονίκη και την ευρύτερη περιοχή της Μακεδονίας, μέχρι την ανακάλυψη των αντιφυματικών φαρμάκων, καθώς και τη σταδιακή μετατροπή του ιδρύματος σε ένα σύγχρονο νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης.

Η έκθεση περιλαμβάνει φωτογραφικό υλικό, έγγραφα, πρωτοσέλιδα και ρεπορτάζ εφημερίδων από την εκατοντάχρονη ιστορία του ιδρύματος. Θα εκτεθούν, επίσης, παλαιά κατάστιχα από το Αρχείο του Σανατορίου, έγγραφα από το Δημοτικό Αρχείο Θεσσαλονίκης που σχετίζονται με τη λειτουργία του, καθώς και η ανέκδοτη έκθεση του Δημοτικού Σχολείου της Κοινότητας Φυματιόντων.

Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν την Τρίτη, 16 Απριλίου 2019, στις 20:00 και η λειτουργία της θα διαρκέσει μέχρι τις 30 Ιουνίου 2019.

Πληροφορίες
Κέντρο Ιστορίας Θεσσαλονίκης, Πλατεία Ιπποδρομίου
16 Απριλίου-30 Ιουνίου
ΔΕΥΤΕΡΑ ΕΩΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 09:00 – 14:00
ΔΕΥΤΕΡΑ ΕΩΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 18:00 – 21:00
Είσοδος: Ελεύθερη


«Η Λυδία Κονιόρδου απαγγέλλει Σεφέρη»

Μια μαγική βραδιά στη σπουδαία έκθεση του Τελλογλείου Ιδρύματος Τεχνών ΑΠΘ: «Γιώργος Σεφέρης. Όταν το φως χορεύει, μιλώ δίκαια», φιλοξενεί την κυρία Λυδία Κονιόρδου, Πρόεδρο στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, ηθοποιό και πρώην Υπουργό Πολιτισμού & Αθλητισμού, η οποία θα απαγγείλει ποιήματα του Γιώργου Σεφέρη.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στον εκθεσιακό χώρο του Τελλογλείου Ιδρύματος Τεχνών ΑΠΘ την Πέμπτη 18 Απριλίου 2019 στις 19.00.

Δείτε αναλυτικές πληροφορίες

Πληροφορίες
Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών Α.Π.Θ., Αγίου Δημητρίου 159
18 Απριλίου
19:00
Είσοδος: Ελεύθερη


«Θεατρική παράσταση με αυτιστικά παιδιά»

Το Ειδικό Δημοτικό Σχολείο για Παιδιά με Αυτισμό σάς προσκαλεί στο κινηματοθέατρο Αλέξανδρος (Εθνικής Αμύνης 1) για να παρακολουθήσετε τη μίνι παράσταση «MAMA, ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΛΙΛΙΠΟΥΠΟΛΗ», την Παρασκευή 19 Απριλίου.

Με την αρωγή των εκπαιδευτικών, του ειδικού προσωπικού του σχολείου, φοιτητών ειδικής αγωγής και γονέων, χρησιμοποιώντας την τεχνική του Μαύρου Θεάτρου, τα παιδιά με αυτισμό έρχονται σε επαφή με τη θεατρική σκηνή, τις εικαστικές τέχνες και την μουσική της αξέχαστης ραδιοφωνικής Λιλιπούπολης.

Δείτε αναλυτικές πληροφορίες

Πληροφορίες
Κινηματοθέατρο Αλέξανδρος, Εθνικής Αμύνης 1
19 Απριλίου
19:00
Είσοδος με ελεύθερη οικονομική συνεισφορά για την ενίσχυση του σχολείου


«Παίζω – Δρω – MotiON #vol.12»

Τη φετινή χρονιά στο «Παίζω – Δρω – MotiON #vol.12» κυριαρχεί η διάθεση για βαθιά και ουσιαστική ευαισθητοποίηση σε θέματα της σύγχρονης πραγματικότητας, που αφορούν όλους. Συγκεκριμένα, ακολουθώντας τον παλμό που ο ΟΗΕ υιοθέτησε από τον Σεπτέμβριο του 2015, πρωταρχικός του σκοπός είναι η προώθηση των 17 στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης «Ατζέντα 2030».

Έτσι λοιπόν, Εθελοντές και Εκπαιδευόμενα Στελέχη της Χ.Α.Ν.Θ. επενδύουν φέτος στην ενημέρωση, προώθηση, καθώς και στην υλοποίηση βιωματικών δραστηριοτήτων, άρρηκτα συνδεδεμένων με την πραγμάτωση των 17 στόχων βιώσιμης ανάπτυξης, υπό το πρίσμα μιας θετικής αντιμετώπισης της πραγματικότητας και χωρίς ποτέ να παραμελείται η διασκέδαση, μιας και λεκτικό του τμήματός αποτελεί η φράση «Μαθαίνοντας να παίζουμε, παίζοντας για να μάθουμε».

Πληροφορίες
Λευκός Πύργος
20 Απριλίου
12:00-19:00
Είσοδος: Ελεύθερη