Η ιστορία της Εύης Ντανατζή θα σε συγκινήσει και θα σου θυμίσει δύο παραδοχές: Το επάγγελμα του εκπαιδευτικού είναι όντως λειτούργημα και ο κατάλληλος εκπαιδευτικός παίζει σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη ενός παιδιού, αλλά και ενός ενήλικα! 

Η κ. Ντανατζή επισκέφτηκε για πρώτη φορά το Goethe-Institut Thessaloniki  ως μαμά, ώστε ν’ αρχίσουν τα παιδιά της μαθήματα γερμανικών. Ενθουσιάστηκε, όμως, τόσο από τις πρωτοποριακές μεθόδους διδασκαλίας που ενσωματώθηκε και η ίδια στην εκπαιδευτική ομάδα, με αποτέλεσμα να μετρά πλέον 20 χρόνια εμπειρίας ως καθηγήτρια Γερμανικών, αλλά και ως εξετάστρια του Ινστιτούτου! 

Τη συναντήσαμε λίγο πριν την έναρξη των εγγραφών του γλωσσικού τμήματος για να μάθουμε τον λόγο για τον οποίο το Goethe-Institut Thessaloniki αποτελεί την πρώτη επιλογή για μαθήματα γερμανικών για όλες τις ηλικίες!  

smart

Θα ήθελα να θυμηθείτε την πρώτη φορά που επισκεφτήκατε το Goethe-Institut Thessaloniki. Τι σας έκανε περισσότερο εντύπωση; 

Θυμάμαι πως επισκέφτηκα τον χώρο δειλά-δειλά, καθώς δεν ήμουν σίγουρη αν τα παιδιά μου θα μπορούσαν να παρακολουθήσουν. Ωστόσο, μου κέντρισε την προσοχή το γεγονός ότι όλα τα παιδιά ήταν πολύ χαρούμενα και ενεργά. Το ίδιο και τα δικά μου, τα οποία τώρα πια σπουδάζουν κι εργάζονται στη Γερμανία! 

Έχοντας πλέον μία εμπειρία 20 χρόνων ως καθηγήτρια, ποια ήταν η στιγμή που νιώσατε περήφανη για τον εαυτό σας; 

Θα μοιραστώ μια ατάκα του γιου μου, ο οποίος όπως σας είπα παρακολουθούσε μαθήματα γερμανικών στο Goethe-Institut Thessaloniki  κι όταν, ενήλικος πια, πήγε να σπουδάσει στη Γερμανία, το πρώτο πράγμα που μου είπε γυρνώντας από το Πανεπιστήμιο ήταν “Μαμά, μου μύρισε Goethe”! Αυτή η φράση, ήταν για εμένα η μεγαλύτερη ανταμοιβή! Το ίδιο νιώθω και κάθε φορά που βλέπω μαθητές μας να έρχονται πλέον για να γράψουν τα δικά τους παιδιά στα γλωσσικά μας τμήματα! 

Πού διαφοροποιείται το Goethe-Institut Thessaloniki στο κομμάτι της εκπαιδευτικής διαδικασίας; 

Καταρχάς, το Goethe-Institut Thessaloniki πρεσβεύει και ακολουθεί έναν πολύ διαφορετικό τρόπο από εκείνον του σχολείου. Στο επίκεντρο τίθεται ο μαθητής. Εδώ, τα παιδιά μαθαίνουν ν’ αγαπούν τη γλώσσα και να κατανοούν βαθιά τη γερμανική κουλτούρα μέσα από δημιουργικές μεθόδους διδασκαλίας. Η παιδαγωγική μας προσέγγιση είναι ολιστική. Θέλουμε κάθε παιδί να μάθει γερμανικά μέσω βιωματικών ασκήσεων, να μαθαίνει κάθε τι καινούργιο με όλες του τις αισθήσεις. Και φυσικά, παράλληλα ν’ αναπτύσσει δεξιότητες όπως η ομαδικότητα, η έκφραση, η επικοινωνία, η δημιουργικότητα. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, πως όλοι οι μαθητές μας είναι open minded και πολύ κοινωνικοί! 

Θα ήθελα να μου περιγράψετε ένα τυπικό μάθημα που παρακολουθούν τα παιδιά! 

Κανένα μάθημα των παιδικών μας τμημάτων δεν είναι τυπικό! Σκεφτείτε πως τα μαθήματα περιλαμβάνουν βιωματικές ασκήσεις, παιχνίδια με buzzer, τεχνικές απομνημόνευσης, coloring pages με mandala (διαδικασία που βοηθά τα παιδιά να συγκεντρωθούν μετά το διάλειμμα), ασκήσεις δραματουργίας όπως παντομίμα, σκετσάκια και παιχνίδια ρόλων ώστε να εξασκούν τη γλώσσα και την έκφραση, χειροτεχνίες ώστε να καλλιεργούν τη λεπτική κινητικότητα και πολλά άλλα! Απώτερος σκοπός μας είναι κάθε παιδί να συμμετέχει ενεργά και να νιώθει μέλος της ομάδας, να υπάρχει μία δημιουργική ζύμωση μέσα στην αίθουσα. Φυσικά, κάθε μάθημα τελειώνει με τραγούδι από όλους μας, ώστε να φεύγουν πάντα χαρούμενα! 

Ποιος θεωρείτε πως είναι ο ρόλος του εκπαιδευτικού στη διαδικασία εξέλιξης της προσωπικότητας του παιδιού; 

Κατά την άποψη μου είναι καθοριστικός. Σύμφωνα με τον κορυφαίο παιδαγωγό John Hattie, υπάρχει ένα τρίπτυχο που πρέπει ν’ ακολουθεί κάθε δάσκαλος: 1) Να δημιουργήσει μία προσωπική σχέση με τα παιδιά ώστε ν’ αποτελεί πηγή έμπνευσης, αλλά και εμπιστοσύνης 2) Να είναι εκείνος που καθοδηγεί το μάθημα. Ξέρετε, ο εκπαιδευτικός λειτουργεί λίγο ως σκηνοθέτης μέσα στην αίθουσα. Δίνει ρόλους, δημιουργεί ομάδες, θέτει όρια. 3) Να έχει την ικανότητα διάγνωσης τυχόν μαθησιακών δυσκολιών και να μπορεί να διαχειρίζεται τους γονείς. Η σχέση του γονέα με τον εκπαιδευτικό, άλλωστε, είναι μία σχέση αμοιβαίας εμπιστοσύνης. 

Τι συμβαίνει, όμως, αν ένα παιδί δεν αγαπά για παράδειγμα μία ξένη γλώσσα; 

Κάθε γλώσσα δεν είναι μόνο μαθήματα, ασκήσεις, υποχρεώσεις. Κάθε γλώσσα πρεσβεύει κι έναν μοναδικό και ιδιαίτερο πολιτισμό! Στο Goethe-Institut Thessaloniki  εξηγούμε στα παιδιά τα γερμανικά έθιμα, τους καλούμε σε γερμανικές γιορτές, τους μιλάμε για τους διάσημους λογοτέχνες ή καλλιτέχνες. Μόνο μέσω του πολιτισμού, άλλωστε, μπορείς να μάθεις ουσιαστικά μία ξένη γλώσσα και φυσικά να την αγαπήσεις. 

Θα ήθελα να μου μιλήσετε και για τα γλωσσικά τμήματα μαθητών Γυμνασίου και Λυκείου. Υπάρχει κάποια διαφοροποίηση εκτός από την ηλικία και το επίπεδο; 

Σε αυτές τις τάξεις, η μεγάλη μας διαφορά είναι ότι είμαστε εντελώς high tech! Διαθέτουμε ένα μεγάλο pool ψηφιακού υλικού που είναι διαθέσιμο για τους μαθητές μας, ενώ κατά τη διάρκεια του μαθήματος χρησιμοποιούμε διαδραστικά ψηφιακά εργαλεία όπως κουίζ και παιχνίδια. Παράλληλα, το Goethe-Institut Thessaloniki διαθέτει apps στα οποία εγγράφονται οι μαθητές μας και αποτελούν μέλη της παγκόσμιας Goethe κοινότητας! 

Αξίζει να σημειωθεί ότι και στα μεγαλύτερα τμήματα στόχος μας είναι η καλλιέργεια των soft skills και γι’ αυτό τον λόγο, μέσω των εργασιών που αναθέτουμε, τα παιδιά ήδη από αυτή την ηλικία μαθαίνουν να κάνουν παρουσιάσεις powerpoint, μαθαίνουν να επιχειρηματολογούν, να μιλήσουν για ένα έργο τέχνης και πολλά άλλα! 

Ας περάσουμε και στους ενήλικες! Παρατηρείτε πως υπάρχει ενδιαφέρον από το ενήλικο κοινό να μάθει γερμανικά; 

Φυσικά και από ό,τι παρατηρούμε είναι όλο και πιο έντονο από άτομα κάθε ηλικίας. Βλέπετε, οι νεότεροι π.χ. φοιτητές μαθαίνοντας γερμανικά, μπορούν να συνεχίσουν τις σπουδές τους σε κορυφαία ευρωπαϊκά πανεπιστήμια της Γερμανίας ή να διεκδικήσουν μία πολύ καλά αμειβόμενη θέση πρακτικής. Όσον αφορά σε άτομα που ήδη εργάζονται, τα γερμανικά αποτελούν το “εισιτήριο” για μία νέα δουλειά -και ζωή- στη Γερμανία ή για μία προαγωγή θέσης, αν για παράδειγμα εργάζονται σε γερμανική εταιρεία στην Ελλάδα. 

Στο  Goethe-Institut Thessaloniki  λειτουργούν τόσο δια ζώσης τμήματα ενηλίκων, όσο και online live μαθήματα, δίνοντας έτσι την ευκαιρία παρακολούθησης σε ανθρώπους από όλη τη Βόρεια Ελλάδα! 

©George Kogias

Κλείνοντας, θα ήθελα να μου πείτε ένα αγαπημένο σας μόττο! 

“Τα αγγλικά είναι απαραίτητα, αλλά τα γερμανικά είναι το απαραίτητο συν που θα κάνει τη διαφορά”! 

*Οι εγγραφές των γλωσσικών τμημάτων αρχίζουν στις 12 Σεπτεμβρίου! 

Πληροφορίες 

Goethe-Institut Thessaloniki
Βασιλίσσης Όλγας 66
Τηλέφωνο: 23 10 88 96 10
Website