Το 2022 θα μπορούσε να είναι μια χρονιά με πολλά νέα τεχνολογικά προϊόντα, ακόμα και για καινούργιες τάσεις στον τεχνολογικό κλάδο.

Το 2022, αν αφήσουμε για λίγο στην άκρη τις συνέπειες της πανδημίας, θα μπορούσε να είναι μια χρονιά με πολλά νέα τεχνολογικά προϊόντα, ακόμα και για καινούργιες τάσεις στον κλάδο της τεχνολογίας. Από τα ηλεκτρονικά παιχνίδια ως τα ηλεκτρικά οχήματα και τα gadgets υγείας και άθλησης, οι φετινές κυκλοφορίες θα μπορούσαν ακόμη και να ξεκινήσουν μια αλλαγή στον τρόπο με τον οποίο βλέπουμε τον ρόλο της τεχνολογίας στην προσωπική και επαγγελματική μας ζωή. Ποιες είναι οι μεγαλύτερες τάσεις της τεχνολογίας που θα δούμε το 2022;

Metaverse

Για πάνω από μια δεκαετία, οι γκουρού της τεχνολογίας ονειρεύονται μια εποχή όπου οι εικονικές μας ζωές θα έχουν εξίσου σημαντικό ρόλο με τη φυσική μας πραγματικότητα. Θεωρητικά, θα περνούσαμε πολύ χρόνο αλληλοεπιδρώντας με τους φίλους και τους συναδέλφους μας σε ένα εικονικό χώρο, και ως αποτέλεσμα θα ξοδεύαμε χρήματα και εκεί, σε ρούχα και αντικείμενα για τις ψηφιακές μας προσωπικότητες (άβαταρ).

Το Facebook ανακοίνωσε πέρυσι ότι μετονομάστηκε σε Meta, μετά την διάθεση στην αγορά 10 εκατομμυρίων μονάδων ακουστικών εικονικής πραγματικότητας, τα Quest 2, κάτι που αποτέλεσε ορόσημο. Όμως, θα ακολουθήσουν κι άλλα φέτος. Η Apple σχεδιάζει να αποκαλύψει την δική της εκδοχή ακουστικών εικονικής πραγματικότητας, που θα μοιάζουν με μεγάλα γυαλιά του σκι. Μια καινοτομία που θα βασίζεται για υπολογιστική ισχύ, σε μια ξεχωριστή σχετική συσκευή που φοριέται σε άλλο μέρος του σώματος. Ωστόσο, η Apple αρνήθηκε να σχολιάσει αυτό το επερχόμενο βήμα.

Η Google έχει επίσης αναπτύξει προϊόντα εικονικής πραγματικότητας εδώ και χρόνια και η Microsoft προσέφερε ακουστικά εικονικής πραγματικότητας για επιχειρήσεις και κρατικούς φορείς. Το Metaverse θα μπορούσε ακόμα να αποδειχθεί μια μόδα, ανάλογα με το ποια προϊόντα αναπτύσσονται και ποιος τα αγοράζει.

Το «έξυπνο» σπίτι

Τα τελευταία λίγα χρόνια, έξυπνα οικιακά προϊόντα όπως οι θερμοστάτες συνδεδεμένοι στο διαδίκτυο, οι κλειδαριές θυρών και οι ρομποτικές ηλεκτρικές σκούπες σημείωσαν σημαντική πρόοδο. Οι συσκευές έγιναν προσιτές και λειτουργούσαν αξιόπιστα με ψηφιακούς βοηθούς όπως η Alexa της Amazon, το Google Assistant και το Siri της Apple.

Μερικά από τα μεγαλύτερα ονόματα της Big Tech, συμπεριλαμβανομένων των Apple, Amazon, Google και Samsung, συνεργάζονται τώρα για να αναπτύξουν ένα νέο πρότυπο «έξυπνου» σπιτιού με το όνομα Matter. Είναι ένα νέο πρότυπο που επιτρέπει στις έξυπνες οικιακές συσκευές να συνομιλούν μεταξύ τους ανεξάρτητα από τον εικονικό βοηθό ή τη μάρκα του τηλεφώνου. Περισσότερα από 100 προϊόντα έξυπνου σπιτιού αναμένεται να ακολουθήσουν αυτό το πρότυπο.

Τα gadgets υγείας και άθλησης

Τα gadgets γυμναστικής που μας βοηθούν να παρακολουθούμε τις κινήσεις και τον καρδιακό μας ρυθμό, γίνονται όλο και πιο δημοφιλή. Έτσι, οι εταιρείες τεχνολογίας πειραματίζονται φέτος με μικρότερες φορητές συσκευές που συγκεντρώνουν περισσότερα προσωπικά δεδομένα για την υγεία μας. Πλέον, θα κυκλοφορήσουν κι άλλες τέτοιες συσκευές που μετρούν τους χτύπους της καρδιάς, τον αέρα στους πνεύμονες, την ποσότητα και ποιότητα του ύπνου, τα βήματα, τις θερμίδες, ακόμα και τον ιδρώτα μας. Το 2022, θα χρησιμοποιούμε ένα δαχτυλίδι στο δάχτυλο για να παρακολουθούμε πώς η τακτική άσκηση επηρεάζει τον ύπνο ή ένα βραχιόλι για καταγραφή της αρτηριακής πίεσης.

Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα

Το 2022, τα ηλεκτρικά οχήματα θα πάψουν να θεωρούνται προϊόντα τεχνολογικής «αιχμής» και θα περάσουν πλέον στην «τυπική» κατηγορία οχημάτων— εάν βέβαια η κατοικία βρίσκεται κάπου που υπάρχει η υποδομή για φόρτιση. Ηλεκτρικά μοντέλα από γνωστές εταιρείες αυτοκινήτου όπως οι Ford, General Motors, Mercedes-Benz και Volkswagen θα κάνουν αυτά τα οχήματα προσιτά για περισσότερους ανθρώπους σε χαμηλότερες τιμές. Η ηγέτιδα εταιρεία της αγοράς Tesla θα συνεχίσει να επεκτείνεται και νεοφυείς επιχειρήσεις όπως η Lucid και η Rivian θα μπουν στον ανταγωνισμό.

Η επιδιόρθωση ψηφιακών συσκευών θα αρχίσει να γίνεται ευκολότερη

Gadgets όπως τηλέφωνα, φορητοί υπολογιστές, ταμπλέτες κ.α. παίζουν ήδη κυρίαρχο ρόλο στην καθημερινότητά μας, όμως οι εταιρείες δεν έχουν φροντίσει ώστε να μπορούν αυτά να επιδιορθώνονται εύκολα αν κάτι πάει λάθος. Αργά αλλά σταθερά, φαίνεται ότι αυτό ίσως αρχίζει να αλλάζει. Η Apple, η οποία για χρόνια διατηρούσε αυστηρό έλεγχο σχετικά με τον τρόπο επισκευής των προϊόντων της, θα εφαρμόσει ένα πρόγραμμα επισκευής που θα μπορεί να κάνει ο ίδιος ο χρήστης στις αρχές του 2022. Έτσι, θα επιτρέψει στους ενθουσιώδεις ερασιτέχνες να έχουν πρόσβαση στα εξαρτήματα και στις οδηγίες για την επιδιόρθωση των iPhones και των Mac υπολογιστών τους.

Ευτυχώς, η Apple δεν είναι η μόνη που επανεξετάζει το θέμα των επισκευών. Τον Οκτώβριο, λίγο μετά την παρουσίαση του εντυπωσιακού αλλά δύσκολου στην αναβάθμιση φορητού υπολογιστή Surface στο εξωτερικό, η Microsoft ανακοίνωσε σχέδια να αυξήσει έως το τέλος του 2022 τις επιλογές που έχουν οι καταναλωτές για να επισκευάζουν τις συσκευές τους. Στο μεταξύ, η Dell πειραματίζεται με την «κυκλική» σχεδίαση, ξεκινώντας με μια γενική ιδέα που ονομάζει Luna. Τι είναι η Luna; Μπορεί να μοιάζει με έναν κανονικό φορητό υπολογιστή, αλλά οι λιγότερες εσωτερικές βίδες και η ανανεωμένη σχεδίαση διευκολύνουν την αποσυναρμολόγηση και την επιδιόρθωση ή την αναβάθμιση σε σχέση με άλλους υπολογιστές.

Με πληροφορίες από τους New York Times, τη Washington Post

Πηγή: kathimerini.gr