Η πρώτη ΔΕΘ ξεκίνησε την λειτουργία της στις 3 Οκτωβρίου του 1926. Και ξεκίνησε τη λειτουργία της στο πεδίο ασκήσεων του Γ’ Σώματος Στρατού (αυτό που σήμερα, οι Θεσσαλονικείς, γνωρίζουν ως Πεδίον του Άρεως, απέναντι από το Στρατηγείο). Σε μια περιοχή συνολικής έκτασης 37.500 τ.μ., η έκθεση κατέλαβε τα 7.000 τ.μ. Ο χώρος βρισκόταν ανάμεσα στις λεωφόρους Στρατού και Βασιλέως Γεωργίου, πίσω ακριβώς από το κτίριο το οποίο δεν υφίσταται σήμερα, αυτό της Ηλεκτρικής Εταιρίας. Η μοναδική είσοδος της έκθεσης βρισκόταν επί της λεωφόρου Βασιλέως Γεωργίου, είχε μήκος 15 μέτρα και ύψος 7. Οι στεγασμένοι εκθεσιακοί χώροι περιελάμβαναν 9 περίπτερα για ελληνικές και ξένες συμμετοχές, ενώ υπήρχαν ακόμη περίπου 50 ανεξάρτητες προσωρινές κατασκευές για μεμονωμένες ή ομαδικές συμμετοχές. Οι επισκέπτες, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η οργανωτική επιτροπή της ΔΕΘ, ανέρχονταν στους 100.000.

Τα εγκαίνια της πρώτης ΔΕΘ, το 1926

Υπάρχει λοιπόν ένα διαμαντάκι, που μας δείχνει τον αγιασμό της πρώτης ΔΕΘ. Από τον Οκτώβρη του 1926. Πριν 95 χρόνια. Και θυμίζει συναυλία της εποχής μας…:

Η τελετή αγιασμού στα εγκαίνια της πρώτης ΔΕΘ. Από το βιβλίο «Ιστορίες της Έκθεσης», του Κυριάκου Ποζρικίδη.

Τι έγραφαν οι εφημερίδες της εποχής;

«Κάθε Έλλην πρέπει να θεωρήση Εθνικόν καθήκον του να επισκεφθή την πρώτην Διεθνή Έκθεσιν μας, που εμπνέει αληθινά αίσθημα εθνικής υπερηφάνιας» ανέφεραν οι καταχωρίσεις της ΔΕΘ, στις εφημερίδες της εποχής.