Το «Χτυποκάρδια στο Θρανίο» είναι μια ελληνική κωμική κινηματογραφική ταινία του 1963. Η παραγωγή ήταν του Κλέαρχου Κονιτσιώτη και η σκηνοθεσία του Αλέκου Σακελλάριου. Πρωταγωνιστούσαν η Αλίκη Βουγιουκλάκη και ο Δημήτρης Παπαμιχαήλ.

«Sıralardaki Heyecanlar»

Αυτό που δεν ξέρει ο πολύς κόσμος είναι πως η ταινία γυρίστηκε ταυτόχρονα στα ελληνικά και στα… τουρκικά. Στην τουρκική έκδοση, που είχε τίτλο Sıralardaki Heyecanlar, τους Έλληνες ηθοποιούς ντουμπλάριζαν Τούρκοι, ενώ αρκετοί ηθοποιοί αντικαταστάθηκαν με Τούρκους. Προφανώς όχι η Αλίκη, που ήταν εξαιρετικά αγαπητή στους γείτονες και πρωταγωνίστησε και στις δύο εκδοχές, με τη φωνή της να μεταγλωττίζεται.

Η απόδειξη; Πάρτε ένα τουρκόφωνο «Καροτσέρη»:

Ο Τούρκος Παπαμιχαήλ

Τον ρόλο του Μήτσαρου, του Παπαμιχαήλ μας, πήρε ο τότε Τούρκος ζεν πρεμιέ Orhan Günşiray (Ορχάν Γκιουνσιράι), που στάθηκε δίπλα στο Αλικάκι μας:

Για να μην ξεχνιόμαστε, η τουρκική έκδοση δεν παίχτηκε ποτέ στην Τουρκία, καθώς προέκυψε πολιτικό πρόβλημα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Γιατί; Μα λόγω των προγραφών του τουρκικού καθεστώτος εναντίον των Ελλήνων της Πόλης…