Σε ρυθμό αγροτικών κινητοποιήσεων κινείται η χώρα, με τους αγρότες να ετοιμάζονται να στήσουν μπλόκα σε κεντρικούς οδικούς άξονες αρκετών περιοχών της χώρας.

Στα βασικά αιτήματα των αγροτών περιλαμβάνονται οι φορολογικές ελαφρύνσεις, η μείωση του κόστους παραγωγής και της τιμής του πετρελαίου, το ύψος των ασφαλιστικών τους εισφορών αλλά και η ασφάλιση της παραγωγής τους στον ΕΛΓΑ, το ζήτημα των κατασχέσεων και των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών χωραφιών για χρέη προς το δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία.

Τα μπλόκα

Την αρχή έκαναν τη Δευτέρα οι αγρότες της Καρδίτσας, όπου με επικεφαλής τον συνδικαλιστή του ΚΚΕ, Βαγγέλη Μπούτα, βγήκαν με τα αγροτικά τους οχήματα στον Οδικό Άξονα Κεντρικής Ελλάδας, στο ύψος του Δέλτα.

Σήμερα οι κινητοποιήσεις θα αρχίσουν να εξαπλώνονται και σε άλλα σημεία του οδικού δικτύου, ενώ σταδιακά μέσα στην εβδομάδα αναμένεται ότι θα κορυφωθούν. Την Τετάρτη, έχουν αποφασίσει να βγουν στο δρόμο οι αγρότες των Τρικάλων στο Μεγαλοχώρι, ενώ αγροτικά μηχανήματα θα βγουν στους δρόμους και από αγροτικούς συλλόγους σε Μαγνησία (Ζαγοράς, Πουρίου, Μακρυρράχης, Νοτίου Πηλίου, Αλμυρού – Σούρπης και η Επιτροπή του Μπλόκου Αερινού) στον κόμβο του Αερινού, δίπλα στην Εθνική Οδό Αθήνας – Θεσσαλονίκης.

Την Πέμπτη, μπλόκο στα Πραιτώρια θα στήσουν οι αγρότες του Ηρακλείου, ενώ οι παραγωγοί της Ημαθίας θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση και στον κόμβο της Κουλούρας. Την ίδια μέρα, θα βγουν στους δρόμους και οι αγρότες της Λάρισας, όμως αυτή τη φορά, το μπλόκο δεν θα γίνει στη Νίκαια, αλλά στον κόμβο του Πλατύκαμπου. Παράλληλα, τα μέλη του Αγροτοκτηνοτροφικού Συλλόγου Μεσσήνης στην Πελοπόννησο, θα στήσουν μπλόκο στον σταθμό της Μεσσήνης.

Στον χορό των κινητοποιήσεων μπαίνουν την Παρασκευή τα Χανιά, το Ρέθυμνο και η Άρτα, με τις κινητοποιήσεις να γίνονται στην πλατεία Δημοτικής Αγοράς, στον κόμβο Μάντρες και στη γέφυρα αντίστοιχα.

Οι αγρότες της Αιτωλοακαρνανίας θα προχωρήσουν το Σάββατο σε μπλόκο στον δρόμο Αγρινίου – Μεσολογγίου, μεταξύ τον κόμβων Συκιάς και Ερμίτσας, στης 11 το πρωί.

Κινητοποιήσεις θα υπάρξουν και την Κυριακή, με τους Αγροτοκτηνοτρόφους της Βαλαώρας Ευρυτανίας, οι οποίοι θα προχωρήσουν σε συμβολικό αποκλεισμό της γέφυρας του Αγραφιώτη στο Κρυονέρι, ενώ στην Κοζάνη πιθανώς θα στήσουν μπλόκο στη γέφυρα των Σερβίων. Στις κινητοποιήσεις θα συμμετάσχει και ο Αγροτικός Σύλλογος Αμυνταίου, παίρνοντας θέση στον κόμβο Αντιγόνου.

Το πρόγραμμα των κινητοποιήσεων των αγροτών που έχει γίνει γνωστό, θα συνεχιστεί και τη Δευτέρα, όπου η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων του νομού Φθιώτιδας αναμένεται να στήσει μπλόκα σε Ανθήλη και Δομοκό.

Η Κορύφωση των κινητοποιήσεων αναμένεται στις 3 Φεβρουαρίου, οπότε η Πανελλαδική Επιτροπή Μπλόκων έχει αποφασίσει να προχωρήσει σε συλλαλητήριο στη Θεσσαλονίκη, στο περιθώριο της έκθεσης Agrotica.