Στο παγκόσμιο δίκτυο πόλεων με αστικούς αμπελώνες Urban Vineyard Association εντάσσεται η Θεσσαλονίκη, πλάι σε πόλεις όπως το Τορίνο, το Παρίσι, η Βενετία, το Μιλάνο, η Λυών και η Νέα Υόρκη.

Ο Δήμος Θεσσαλονίκης είναι ο μοναδικός ελληνικός δήμος που έχει δημιουργήσει τον δικό του βιολογικό αστικό αμπελώνα, ο οποίος βρίσκεται στην περιοχή της Δόξας, απέναντι από το Καυτανζόγλειο Στάδιο.

«Ο αστικός μας αμπελώνας αναπτύσσεται και αναδεικνύεται σε ακόμη ένα ισχυρό χαρτί για την τουριστική μας ταυτότητα, για την αναγνωρισιμότητα και την αύξηση της επισκεψιμότητας στην πόλη. Με την ένταξη του αστικού αμπελώνα του Δήμου Θεσσαλονίκης σε αυτό το παγκόσμιο δίκτυο ενισχύεται το αφήγημα της οινικής και γαστρονομικής κουλτούρας της πόλης», ανέφερε στην τοποθέτησή του κατά την αποψινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας.

Με έδρα την πόλη του Τορίνο, το Urban Vineyard Association αποτελεί ένα δίκτυο πόλεων και πρωτοβουλιών. Οι πόλεις που συμμετέχουν στο δίκτυο έχουν ως κοινό χαρακτηριστικό την καλλιέργεια και ανάπτυξη αμπελώνων εντός του αστικού ιστού τους.

Στόχοι του δικτύου είναι μεταξύ άλλων η προστασία του αστικού τοπίου, η διαφύλαξη της αμπελουργικής και οινικής κληρονομιάς των πόλεων, η δημιουργία παραγωγικών κοινοτήτων καθώς επίσης η πολιτιστική και τουριστική προβολή των αμπελώνων.

Ο αστικός αμπελώνας του Δήμου Θεσσαλονίκης δημιουργήθηκε το 2013 ως αποτέλεσμα συνεργασίας του Δήμου με το Εργαστήριο Αμπελουργίας της Γεωπονικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης καθώς και με το Κτήμα Γεροβασιλείου.

Η πόλη απέκτησε το δικό της αμπέλι σε μια έκταση 2 στρεμμάτων απέναντι από το Καυτανζόγλειο Στάδιο, όπου παλαιότερα λειτουργούσε το μηχανουργείο του Δήμου Θεσσαλονίκης. Σε αυτόν τον μοναδικό χώρο, στην καρδιά της Θεσσαλονίκης, έχουν φυτευτεί οινοποιήσιμες ποικιλίες: ρομπόλα, μαλαγουζιά και αγιωργίτικο και ξινόμαυρο.

Κάθε χρόνο μαθητές, φοιτητές και πολλοί άλλοι επισκέπτες τόσο από την Ελλάδα όσο και από το εξωτερικό επισκέπτονται τον αμπελώνα του Δήμου Θεσσαλονίκης. Κάθε Σεπτέμβριο ο ετήσιος τρύγος αποτελεί μια όμορφη γιορτή για την πόλη.

Από τον αστικό αμπελώνα κάθε χρόνο παράγεται το κρασί της Θεσσαλονίκης, η περίφημη «Γοργόνα». Φέτος, για πρώτη χρονιά ο Δήμος Θεσσαλονίκης δημοπράτησε φιάλες κρασιού από τον αστικό αμπελώνα για την υποστήριξη του δημοτικού βρεφοκομείου «Ο Άγιος Στυλιανός».