Η Agora Modiano, σε συνεργασία με τη Thessaloniki Walking Tours και τη SYMVOLI | Conference & Cultural Management διοργανώνει έξι δωρεάν ξεναγήσεις στην ανακαινισμένη Μοδιάνο με σκοπό τη σύνδεση με τον τόπο, τον χρόνο, τις μυρωδιές και τους ανθρώπους που άφησαν, αλλά και αυτούς που θα αφήσουν το στίγμα τους στην πιο όμορφη αγορά της πόλης!

Θεσσαλονίκη Αύγουστος 1917: μια τρομερή πυρκαγιά κατακαίει το ιστορικό κέντρο της Θεσσαλονίκης και κυρίως τις εβραϊκές της γειτονιές. Η μορφή της πόλης θα αλλάξει οριστικά και αμετάκλητα.

Στην καρδιά της Θεσσαλονίκης, μέσα από τα αποκαΐδια των παλιών συναγωγών, στο τέλος της δεκαετίας του 1920 θα προβάλλει η Αγορά Μοδιάνο. Ένα αρχιτεκτονικό επίτευγμα, έργο του σπουδαίου Ελί, γιού του Γιακό και εγγονού του Σαούλ Μοδιάνο, η Κεντρική Αγορά Τροφίμων θα αποτελέσει όχι μόνο ένα εμβληματικό τοπόσημο εμπνευσμένο από την ευρωπαϊκή αρχιτεκτονική του μεσοπολέμου, αλλά και την περιπόθητη «κοιλιά της πόλης». Καταστήματα που πουλούν κρέατα, ψάρια, εδώδιμα αποικιακά, μπαχαρικά και χαβιάρι θα συνυπάρξουν με ταβέρνες στις οποίες συχνάζουν πρόσφυγες και εργάτες μαζί με διανοούμενους και πολιτικούς. Από την ακμή στην παρακμή, η Μοδιάνο θα μείνει στη συνείδηση των Θεσσαλονικιών όχι μόνο ως μια κεντρική αγορά, αλλά και ως ένας παράδοξος μικρόκοσμος, όπου οι μυρωδιές, τα σκουντήγματα, οι φωνές των πωλητών δημιουργούσαν μια πολύβουη και παράδοξη ανθρωπογεωγραφία.
Σήμερα η Αγορά Μοδιάνο είναι και πάλι ανοιχτή!

Το παρελθόν συναντά το παρόν και η γαστρονομική ιστορία της πόλης γίνεται βίωμα και πολιτισμός με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον.

Ξεναγήσεις
Τρίτη 31/1 18:15
Τρίτη 7/2 18:15
Τρίτη 14/2 18:15
Τρίτη 21/2 18:15
Τρίτη 28/2 18:15
Τρίτη 7/3 18:15
Ξεναγός: Τάσος Παπαδόπουλος
Σημείο συνάντησης: Άγαλμα Βενιζέλου
Maximum αριθμός συμμετεχόντων: 38 (θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας, απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής.)
https://docs.google.com/…/1FAIpQLSd4zmMNlCSgjW…/viewform

Περισσότερες πληροφορίες για τις ξεναγήσεις:
Thessaloniki Walking Tours
Website:https://thessalonikiwalkingtours.com/email: [email protected] τηλ. 2310424916, 6944476126
SYMVOLI – Conference & Cultural Management
Website: https://symvoli.com/ email: [email protected] τηλ 2310433099

Δράσεις