Ο Κύκλος, το εργαστήρι της InCommon, ανακοίνωσε το πρόγραμμα με τις δωρεάν κινηματογραφικές προβολές για το 2023, κάθε δεύτερη Τρίτη, στο χώρο του στην πλατεία Κουλέ Καφέ στην Άνω Πόλη Θεσσαλονίκης.

Φυσικά τοπία και αστικό περιβάλλον κυριαρχεί στις ταινίες που επιλέχθηκαν να προβληθούν με ελεύθερη είσοδο για το κοινό, επιτυχημένες κινηματογραφικές παραγωγές όπως το Έριν Μπρόγκοβιτς με τη Τζούλια Ρόμπερτς και προβληματισμοί για περιβαλλοντικά και κοινωνικά θέματα θα γεμίσουν τη μεγάλη οθόνη, απολαμβάνοντας ένα διαφορετικό κινηματογράφο, κυκλικά και με αλληλεπίδραση.

Δείτε όλες τις προβολές ΕΔΩ

Ταινίες που βάζουν σε πρώτο πλάνο τη φύση και τον άνθρωπο για να εστιάσουμε σε καίρια περιβαλλοντικά και κοινωνικά ζητήματα με όχημα την 7η τέχνη.

Η λίστα με τις ταινίες περιλαμβάνει ευρωπαϊκές, και όχι μόνο, παραγωγές, κινηματογραφικά και φεστιβαλικά ντοκιμαντέρ τα οποία φέρνουν σε πρώτο πλάνο το περιβάλλον, την κλιματική αλλαγή, τη διατροφή, τα δικαιώματα των ζώων, τη σχέση του ανθρώπου με τη φύση και τις επιπτώσεις από κάθε ενδεχόμενη διαταραχή.

Ο αξιόλογος σκηνοθέτης Ρόμπερτ Κένερ παρουσιάζει τα καρέ της χειραγώγησης της κοινής γνώμης από μεγάλες καπνοβιομηχανίες, η Τζούλια Ρόμπερτς μας δίνει την αφορμή να μιλήσουμε για το πρόβλημα των μολυσμένων υδάτων, ενώ η βραβευμένη με Χρυσή Άρκτο στο Φεστιβάλ Βερολίνου 2022 ταινία της Κάρλα Σιμόν «Οι Ροδακινιές του Αλκαράς» εστιάζει στο καίριο ζήτημα της (κατα)χρήσης γης χάριν της τοποθέτησης φωτοβολταϊκών.

Αυτές είναι κάποιες μόνο από τις επιλογές που μπορεί το κοινό της Θεσσαλονίκης να απολαύσει δωρεάν στην ιδιαίτερη κινηματογραφική αίθουσα που στήνεται κάθε δεύτερη Τρίτη στον Κύκλο.

Μια ‘ασυνήθιστα αξέχαστη, όμορφη, οξυδερκή και συγκινητική προβολή.

Την Τρίτη 7 Φεβρουαρίου 2023, προβάλλουμε το εντυπωσιακό ντοκιμαντέρ μεγάλου μήκους Manufactured Landscapes (Κατασκευασμένα τοπία), που ακολουθεί τον φωτογράφο Edward Burtynsky, ο οποίος προσπαθεί μέσα από το έργο του να μετατοπίσει τη συνείδησή μας για τον κόσμο και τον τρόπο που ζούμε σε αυτόν.

Τo Manufactured Landscapes (Κατασκευασμένα τοπία) είναι ένα μεγάλου μήκους ντοκιμαντέρ για τον κόσμο και το έργο του διάσημου καλλιτέχνη Edward Burtynsky.

Ο Burtynsky βγάζει φωτογραφίες μεγάλης κλίμακας «κατασκευασμένων τοπίων» – λατομεία, χώρους ανακύκλωσης, εργοστάσια, ορυχεία, φράγματα.

Φωτογραφίζει τα υλικά και τα συντρίμμια του πολιτισμού με έναν τρόπο που οι άνθρωποι τα περιγράφουν ως «εκπληκτικά» ή «όμορφα» και έτσι εγείρει κάθε είδους ερωτήματα σχετικά με την ηθική και την αισθητική, χωρίς να προσπαθεί να τα απαντήσει εύκολα.

Η ταινία ακολουθεί τον Burtynsky στην Κίνα, καθώς ταξιδεύει στη χώρα φωτογραφίζοντας τα στοιχεία και τις επιπτώσεις της τεράστιας βιομηχανικής επανάστασης αυτής της χώρας.

Δείτε το trailer Manufactured Landscapes (Κατασκευασμένα τοπία):

Τι είναι ο “Κύκλος – Εργαστήριο Αστικής Βιωσιμότητας και Κυκλικότητας”;

Ο “Κύκλος – Εργαστήριο Αστικής Βιωσιμότητας και Κυκλικότητας”, ένα από τα έργα της ΑΜΚΕ InCommOn, βρίσκεται στην Άνω Πόλη και είναι ο πρώτος χώρος στη Θεσσαλονίκη, που ανοίγει τον διάλογο της κυκλικής οικονομίας με την αστική πραγματικότητα.

Στόχος του είναι να διερευνήσει στην πράξη πως μια γειτονιά μπορεί να γίνει πιο “κυκλική’’ και βιώσιμη μέσα από δημιουργικές δράσεις.

Η InCommOn προάγει την κυκλική οικονομία μέσω της ενεργοποίησης πολιτών, φορέων και επιχειρήσεων.

Βασική επιδίωξή της είναι να προσφέρει λύσεις σε σημαντικά περιβαλλοντικά και κοινωνικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι σύγχρονες ελληνικές πόλεις μέσα από τη διάδραση και τη δημιουργική συνεργασία την τοπική κοινότητα με άξονα την ισότητα και τη συμπερίληψη.

Πληροφορίες 

Πλατεία Κουλέ Καφέ – Άνω Πόλη
Aγίας Σοφίας 105, Θεσσαλονίκη
Πληροφορίες: 2316009518

Cine Kyklos-Πρόγραμμα Προβολών Ταινιών 2023
Κάθε δεύτερη Τρίτη στις 20:00
Προβολή με ελεύθερη είσοδο.

Κρατήστε έγκαιρα τη θέση σας.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να καλέσετε στο 2316 009 518